Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αρχισε να παραχωρεί λίγο έδαφος η Μέρκελ


Η Ανγκ. Μέρκελ προσπαθεί να διατηρήσει κεκτημένα, όπως το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, κάνοντας μικρές παραχωρήσεις στον Φρανσουά Ολάντ Η Ανγκ. Μέρκελ προσπαθεί να διατηρήσει κεκτημένα, όπως το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, κάνοντας μικρές παραχωρήσεις στον Φρανσουά Ολάντ

Από εκεί που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες οδηγούσε -με τον υπεροπτικό αέρα Γερμανίδας αυτοκράτειρας- το ευρωπαϊκό τρένο ολοταχώς προς τον γκρεμό της λιτότητας, πλέον η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τραβάει φρένο και υποχρεώνεται σε αναδίπλωση καθώς βλέπει τους συμμάχους της να καταρρέουν (βλέπε Ολλανδία) και τις φωνές υπέρ της ανάπτυξης όχι μόνο να δυναμώνουν αλλά και να πληθαίνουν εντός της Ευρωζώνης (Μπαρόζο, Μόντι, Πρόντι, Γιούνκερ, Ντράγκι, Αζμουσεν κ.ά.).

Περισσότερο απομονωμένη από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η σιδηρά ηγέτιδα του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα της (εν προκειμένω το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας) κάνοντας μικρές παραχωρήσεις στον γαλλικό «εχθρό».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέρκελ από τη μία φροντίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας (ένα από τα βασικά αιτήματα του Ολάντ) και από την άλλη δηλώνει πως «θα συνεργαστεί καλά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο της Γαλλίας όποιος κι αν είναι αυτός».

Αυτή η τελευταία δέσμευση περί «καλής συνεργασίας» με τους Γάλλους έγινε χθες από τον Στέφεν
Ζάιμπερτ, εκπρόσωπο της Καγκελαρίας. Ωστόσο, η ίδια η Γερμανίδα είχε τις προηγούμενες ημέρες φροντίσει να ρίξει λάδι στη φωτιά της γαλλογερμανικής αντιπαράθεσης υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου» και απορρίπτοντας την ανάγκη για νέα μέτρα ανάπτυξης.

Πάντως, παρά τις όποιες φαινομενικά «σκληρές» δηλώσεις εκ μέρους του Βερολίνου, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διαρροές (Bloomberg, Financial Times κ.ά.) που παρουσιάζουν τη γερμανική κυβέρνηση πρόθυμη να συμβιβαστεί με το Παρίσι και ανοιχτή σε πιθανό εμπλουτισμό του Δημοσιονομικού Συμφώνου με αναπτυξιακά παραρτήματα, ενώ, από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο «για σαφή ρητορική στροφή του Βερολίνου», επικαλούμενο δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος προ ημερών ξεκαθάρισε πως «δεν έχει εμμονή με τη σταθερότητα».

Ωστόσο, πέρα από τη διελκυστίνδα που λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γερμανική αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) γίνεται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η Μέρκελ προσπαθεί να ξαναχτίσει γέφυρες επικοινωνίας με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013, ειδικά τώρα που οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό) κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός Βουλής (αναμένονται κρίσιμες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στις 6 Μαΐου και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 13 του ίδιου μήνα).
ethnos .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...