Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Διαβάζοντας το πόρισμα της εισαγγελίας

Photo: VoicesforChildren@Flickr
Διαβάζοντας το πόρισμα της εισαγγελίας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο κάνει κανείς δεύτερες σκέψεις για την ποιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους:

-Οι εξεταστικές επιτροπές για τις οποίες προσπάθησε να μας πείσει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα έκαναν την δουλειά της δικαιοσύνης, αποδείχθηκαν άχρηστες, με εξαίρεση ίσως εκείνη των υποβρυχίων –καθώς δεν μπόρεσαν να συνδέσουν προμήθειες με περιουσιακή κατάσταση. Ίσως και αυτή η διαπίστωση να αποτελεί μία απόδειξη ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κρίνονται από κοινούς δικαστές.

-Δεν ήταν η υπόθεση των υποβρυχίων αλλά μια παλιότερη υπόθεση, εκείνη των ρωσικών συστημάτων Tor M-1 εκείνη που συνέβαλε στην αύξηση της περιουσίας του κ. Τσοχατζόπουλου. Το ποσό από τα υποβρύχια, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της εισαγγελίας, μόλις και φθάνει τα 2,9 εκ. ελβετικά φράγκα, σε σύνολο 100 εκ. φράγκων που σύμφωνα με την αμερικάνικη δικηγορική εταιρεία Debevoice &Plimpton LLP φαίνεται να δόθηκαν σε παράνομες πληρωμές για τη συγκεκριμένη σύμβαση όπου τα περισσότερα χρήματα για το ελληνικό δημόσιο «χάθηκαν» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

-Δεν υπήρχε τίποτα το πολύπλοκο στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτο το χρήμα, εφόσον ισχύουν και φαίνεται να ισχύουν οι παραδοχές της Ευγενίας Κυβέλου και της Έλενης Σίσκου σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των υπεράκτιων εταιρειών: Ίδια πρόσωπα, ίδιες διαδικασίες (δύο συγγενείς του κ. Τσοχατζόπουλου φαίνεται να ενοικιάζουν δύο ακίνητα από υπεράκτιες εταιρείες του εξαδέλφου και της λογίστριάς του έναντι ενοικίου που παραλείπουν να καταβάλλουν) σε μία χώρα που ουδείς σκέφτεται να ελέγξει έναν επώνυμο.

-Και τι συνέβη το 2010; Ψηφίζεται ο νόμος για τη φορολογική δικαιοσύνη και ένα μήνα μετά απ' την υπογραφή του μνημονίου, όταν όλοι οι ξένοι ρωτούν τον κ Γ. Παπανδρέου «αν θα πάει κανείς
φυλακή;» οι περίφημοι εισαγγελείς του κ Σημίτη στους οποίους μπορούσε να πάει ο καθένας –αλλά κανένας δεν πήγαινε –πιάνουν δουλειά. Είναι βέβαια άλλοι εισαγγελείς από εκείνους του Σημίτη, νεότεροι, με μεγαλύτερη όρεξη και αρκετά πιο ελεύθεροι. Όμως χρειάζονται δύο χρόνια, τύχη και έναν κρατικό μηχανισμό να μην τους εμποδίζει –αν και στο πόρισμά τους υπάρχουν και υπαινιγμοί για το αντίθετο, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών –για να καταλήξουν στο πόρισμά τους.

-Από τους 5 κατηγορούμενους στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου οι τρείς (Ζήγρας, Οικονομίδης, Σαχπασίδης) είναι επιχειρηματίες. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ο πρώτος ας πούμε ότι είναι συγγενής του Άκη και πρέπει να αφαιρεθεί από το «κάδρο». Οι άλλοι δύο; Ο ένας ανακαινίζει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με την εταιρεία του, που παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ταυτόχρονα με την ανακαίνιση κάποιων ακινήτων που το πόρισμα «χρεώνει» στις υπεράκτιες εταιρείες του πρώην υπουργού. Ο άλλος παίζει ρόλο στην μεταβίβαση δύο ακινήτων στην ΙΜ Βατοπεδίου, τα οποία προηγουμένως, όσο ανήκαν στην Torcasso, στέγαζαν κρατικές υπηρεσίες επί της οδού Κηφισίας 7.
-Τέλος, οι Τράπεζες. Το πόρισμα μιλάει για όλες μέσα από τις οποίες γινόταν ο «χορός» αλλά ξεχωρίζει τρείς τράπεζες που συνδέονται με ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Για χρήματα που κατατίθενται από γνωστό μεσάζοντα όπλων σε πρόσωπα που δεν απασχολούν την έρευνα αλλά αρχικά είχε θεωρηθεί, από την Εθνική, ότι την απασχολούσαν, για το αν η τράπεζα που χορήγησε στην κα. Σταμάτη το δάνειο γνώριζε ποιός ήταν ο πραγματικός κύριος του (Eurobank) και για το πώς η Πειραιώς ενέγραψε πολλαπλές υποθήκες πριν δύο χρόνια σε ένα ακίνητο επί της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη που φαίνεται να ανήκει στην θυγατέρα του Άκη.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...