Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Απαισιόδοξα τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα για Ελλάδα και Πορτογαλία


Απαισιόδοξα τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα για Ελλάδα και Πορτογαλία

Τα οικονομικά ινστιτούτα είναι αισιόδοξα ότι η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να αντιμετωπίσουν το χρέος τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών «Financial Times». Η σταθεροποίηση της κατάστασης είναι εφικτή σε αυτές τις χώρες, καθώς και η μείωση των ποσοστών του χρέους, δήλωσαν χθες οι οικονομολόγοι. Αντίθετα, για την Ελλάδα και την Πορτογαλία οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ορισμένες χώρες με κρίση βρίσκονται σε καλό δρόμο μετά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αν και αυτός ο δρόμος προβλέπεται μακρύς. Αλλά και λόγω των «καθυστερήσεων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων» πρέπει να περιμένει κανείς ότι και τα επόμενα χρόνια θα φέρουν τη σφραγίδα της κρίσης, τόνισαν οι οικονομολόγοι.
Στις βασικές προγνώσεις τους, ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία - υπό την προϋπόθεση ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα έχουν πράγματι θετικά αποτελέσματα και δεν θα χαθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών.
Ετσι, ως το 2021 οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το χρέος της Ιρλανδίας θα μειωθεί στο 100,8% του ΑΕΠ, στην Ιταλία στο 114,5% και στην Ισπανία στο 76,1%. Αν μάλιστα σημειωθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη από τους οικονομολόγους, τα ποσοστά του χρέους θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο.
Μεσοπρόθεσμα όμως ούτε και σε αυτές τις τρεις χώρες πρέπει να περιμένει κανείς μειώσεις των ποσοστών χρέους - «και όχι βέβαια στο μέτρο που προβλέπουν οι νέοι κανόνες της δημοσιονομικής

πολιτικής για τις χώρες της ΟΝΕ».
Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οι χώρες θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα προς την επίτευξη του ορίου χρέους που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή το 60% του ΑΕΠ. Ως το 2014 ή 2015 όμως το χρέος θα αυξηθεί επιπλέον, σύμφωνα με την πρόβλεψη των οικονομολόγων.
Ειδικά για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, λίγα πράγματα συνηγορούν για το ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα μπορέσει να επιτευχθεί με τα ως τώρα ληφθέντα μέτρα. Στην Πορτογαλία οι οικονομολόγοι περιμένουν αύξηση του χρέους στο 126,8% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα ακόμα και στο 161,9%.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...