Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η Εφορία ανοίγει όλους τους λογαριασμούς

Ολα δείχνουν ότι τελειώνουν τα ψέματα για τους φοροφυγάδες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε συμφωνία με την τρόικα προχωρεί στο άνοιγμα των λογαριασμών όλων των Ελλήνων. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να του παραδοθούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, των εταιρειών κινητής εταιρείας, ακόμη και των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου για τον κάθε φορολογούμενο στον οποίο θα καταγράφουν τις δαπάνες, την περιουσία και τα εισοδήματα.
Το άνοιγμα ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών δεν περιορίζεται μόνο στις καταθέσεις και στα δάνεια, αλλά θα αφορά ακόμη και τις θυρίδες και κυρίως τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών (πληρωμές καρτών, εμβάσματα κτλ.).
Ολα τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα της διετίας 2010-2011 θα καταλήξουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους στο σύστημα TAXIS για περαιτέρω επεξεργασία.
Ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και επικεφαλής του TAXIS Θ. Θεοχάρης δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία θα αφορούν όλους τους φορολογουμένους και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εντοπίζονται σε κάθε περίπτωση διαφορές μεταξύ εισοδημάτων, πραγματικών δαπανών και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων).
Στοιχεία στο TΑΧΙS θα στείλουν και τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και θα περιέρχονται σε αυτά οι βεβαιώσεις που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις
υποχρεωτικές και τις προαιρετικές εισφορές τους σε αυτά.
Η πρώτη αποστολή αρχείων από όλους τους προαναφερθέντες φορείς θα γίνει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2012 και θα αφορά αναδρομικά στοιχεία της διετίας 2010-2011. Στη συνέχεια, κάθε χρόνο θα αποστέλλονται τα στοιχεία και θα διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για μία εξαετία. Αν δεν αξιοποιούνται, θα διαγράφονται. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται ποτέ το υπουργείο Οικονομικών να «ξεμείνει» από τα στοιχεία 10.000.000 πολιτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύστημα TAXIS θα καταγράφονται έως και τα κυβικά του νερού που καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή οι κιλοβατώρες ρεύματος, ενώ αναλυτικά στοιχεία για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, καταθέσεις, μετοχές κτλ. θα βρίσκονται στους σκληρούς δίσκους της ΓΓΠΣ για διεξοδικές διασταυρώσεις.
Ετσι, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.
Αναφορικά με τις κινήσεις των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν διαβιβάζονται στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών το ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού, ο αριθμός λογαριασμού, η ημερομηνία συναλλαγής, το ποσό συναλλαγής κτλ.
Από την άλλη, τα δημόσια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών κατάσταση με τον ΑΦΜ του γιατρού που εκτέλεσε ιατρική πράξη, την ημερομηνία της εκτελεσθείσης πράξης και τον κωδικό αυτής ανάλογα με την ασθένεια.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ. Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία τελών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας των συνδρομητών τους. Στο τηλεπικοινωνιακό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου είτε μέσω κάρτας. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία κατανάλωσης και κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Αντίστοιχα στοιχεία θα δοθούν και από τις εταιρείες ύδρευσης.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...