Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Επιτυχία μέσω... εφοριών


Επιτυχία μέσω... εφοριών
Στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που φαίνεται προς το παρόν ότι πάσχει, θα οφείλεται η τύχη του νέου προγράμματος, που συμφώνησαν από κοινού η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα, και το οποίο υλοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στη διάρκεια σεμιναρίου της Ευρωπαϊκής Ομάδας του ΔΝΤ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, εντόπισε στη φοροδιαφυγή το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας τη στιγμή αυτή. Τόνισε συγκεκριμένα ότι:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, εάν δεν βελτιωθούν οι εφορίες. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί στο οποίο έχουμε αποτύχει», τόνισε ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε ερώτημα του «ΕτΚ», που αφορούσε την προφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου, την οποία όμως δεν σχολίασε για ευνόητους λόγους. Πηγές εκτός Ταμείου τόνισαν στο «ΕτΚ» ότι, ανεξάρτητα από ονόματα, η πάταξη της διαφθοράς και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να την αντιμετωπίσει προκαλούν ικανοποίηση στο ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι «εάν οι ελληνικές αρχές δεν κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το πρόγραμμα απλά δεν θα πετύχει». Ο επικεφαλής της αποστολής, που «άγγιξε» με περισσή προσοχή το θέμα των εκλογών, προειδοποίησε ότι εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή δεν θα
αυξηθούν τα έσοδα και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων, κάτι που απεύχονται στο Ταμείο.

Τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και ο στενός συνεργάτης του Μαρκ Φλάναγκαν, που τον συνοδεύει πάντα στις επισκέψεις του στην Αθήνα, υπογράμμισαν την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα της ελληνικής εργατικής αγοράς και υποστήριξαν ότι η ανταγωνιστικότητα φέρνει και ανάπτυξη.

Ο πρώτος ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο δεύτερος τόνισε ότι η μαζική αύξηση των εξόδων σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών και των τιμών «σκότωσαν» την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και οδήγησαν στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Κρίσιμο τεστ
Ο επικεφαλής της αποστολής τόνισε ακόμα ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι τεστ για το πρόγραμμα, και μιλώντας με πολλή προσοχή για να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τα δύο μεγάλα κόμματα τώρα υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Είναι θετικό, είπε, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκαν υπέρ του προγράμματος. «Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι εκλογές θα δοκιμάσουν τη στήριξη (των δύο κομμάτων) στο πρόγραμμα». Πάντως έδειξε να ελπίζει ότι μετά τις εκλογές η βούληση για εφαρμογή του προγράμματος θα τύχει ακόμη μεγαλύτερης υποστήριξης.

Για τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ το βασικό πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μαρκ Φλάναγκαν, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, δεν θα πούμε ψέματα».

Ο ίδιος τόνισε, όμως, ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα είναι πλαίσιο που οδηγεί στη βιωσιμότητα, αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να συμβεί αυτό.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα είπε ότι στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα και προβλέπει έλλειμμα του ΑΕΠ στο 116 με 117% μέχρι το 2020. Ομως τόνισε, και είναι πολύ σημαντικό σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ότι ανάλογα με τη διεθνή συγκυρία και αν είναι ελλιπής η εφαρμογή του προγράμματος, το έλλειμμα μπορεί να εκτοξευθεί με αποτέλεσμα το χρέος να μην είναι βιώσιμο. Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές «το συμπέρασμα είναι ότι όλα και όλοι ισορροπούν σε μία πολύ λεπτή γραμμή και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι τεράστιοι».

«Για όλα φταίνε κράτος και πολιτικοί»...

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, ο διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης, Ρεζά Μογκαντάμ, με τον κ. Τόμσεν, τον κ. Φλάναγκαν, και τους επικεφαλής των αποστολών στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, συζήτησαν την κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικά τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η χώρα μας είναι «κλασική περίπτωση δημοσιονομικής χαλάρωσης» και έστειλε παντού την προειδοποίηση ότι οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα της Ελλάδας «να τα καταφέρει» όσο δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Φλάναγκαν ανέφερε πως μετά από πέντε χρόνια ύφεσης οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές, αν και ?όπως είπε- αρχικά υπήρξε πρόοδος στον τομέα αυτό.

Υποστήριξε ότι η υλοποίηση του πρώτου προγράμματος δεν έγινε δυνατή λόγω της απροθυμίας από την πλευρά των πολιτικών και τη δυσκαμψία που παρατηρήθηκε στο κράτος.

«Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα απαιτήσει χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν δεν γίνουν όλα όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...