Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ολάντ: «Μνημόνιο» για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι εάν εκλεγεί θα αποστείλει, την επομένη κιόλας ημέρα, επιστολή σε ευρωπαίους ηγέτες με τις τέσσερις ιδέες του για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Ο κ. Ολάντ έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Συγκεκριμένα, θα ζητήσει εμπλουτισμό του Συμφώνου με ρήτρες υπέρ της ανάπτυξης.
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η επιστολή-«μνημόνιο» που θα στείλει, θα περιλαμβάνει τέσσερις προτάσεις:
«Πρώτον, θα επικεντρώνει στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, όχι τόσο για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, όσο για να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, βιομηχανικά προγράμματα υποδομής, αλλά και επενδυτικά εν γένει προγράμματα.
» Δεύτερον, θα τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΤΕ, να αποδεσμέυσει οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαιά της.
» Τρίτον, θα επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα και
» Τέταρτον, θα δηλώνεται εμφατικά ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία χρήση 'δομικών' ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αχρησιμοποίητων σήμερα, για να χρηματοδοτηθούν διάφορα οικονομικά προγράμματα».
«Ο μεγάλος κίνδυνος εμπεριέχεται στη βαθιά ύφεση, που γνωρίζει η ευρωπαϊκή οικονομία μη δυνάμενη, ως εκ τούτου, να αποδεσμεύσει πιστώσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης», τόνισε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «επισήμανε ο ίδιος ότι πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη το Δημοσιονομικό σύμφωνο».
Εξάλλου, χωρίς να κατονομάσει, επικαλέστηκε ευρωπαίους ηγέτες που αποφαίνονται ότι το δικό του οικονομικό πρόγραμμα «αμετακλήτως είναι αποτελεσματικότερο μέσον τιθάσευσης του δημόσιου χρέους και μείωσης των ελλειμμάτων».
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «στο θέμα σεβασμού των δημοσιονομικών ισορροπιών, προτίθεται να επιδείξει σοβαρότητα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επικυρωμένα αποτελέσματα, στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Απριλίου, ο κ. Ολάντ συγκέντρωσε 28,63% των ψήφων, έναντι 27,18% των ψήφων για τον κ. Σαρκοζί.
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...