Μέσα από τα κάγκελα της φυλακής και την προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου προσπαθεί η Ν.Δ. να αναβιώσει το κλασικό δίλημμα του δικομματισμού με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ξυπνήσει μνήμες που θα συσπειρώσουν το δεξιό ακροατήριο προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Μόνο που, όπως φαίνεται, η παλιά συνταγή – με παλιά υλικά μάλιστα – δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. Αντίθετα εξαγριώνει ακόμα περισσότερο το υποψιασμένο και εξοργισμένο κοινό, που αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματά του και όχι πασχαλινά πυροτεχνήματα και απόδοση δικαιοσύνης σε σκάνδαλα της δεκαετίας του 2000.
Το επιτελείο της Συγγρού εμφανίζεται ιδιαίτερα αγχωμένο, αφού, αν και αναζητά λύσεις για την αλλαγή του κλίματος, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, σχεδόν ανύπαρκτα. Οι διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς συνεχίζονται, ενώ τις μέρες του Πάσχα εμφανίστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πρόβλημα της Ακροδεξιάς και της δράσης της στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε στην πατρίδα της συζύγου του στην Αργολίδα, εισέπραξε τη δυσφορία των πολιτών προς τα μεγάλα κόμματα και άκουσε με αμηχανία όλα όσα του καταμαρτυρούσαν για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον νομό. Δράση που στην πραγματικότητα αντικαθιστά τις ενέργειες της αστυνομίας.
Ταυτόχρονα στην ηγεσία της Ν.Δ. γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, τον οποίο άλλωστε έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε ο χώρος αυτός τείνει να αφομοιωθεί από τα μικρότερα κόμματα που κινούνται όχι μόνο
στον χώρο της Δεξιάς, αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς.
Έχοντας λοιπόν την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος στον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς, αφού αυτή είναι η μοναδική δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλήσει ψήφους, ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν ότι η προεκλογική περίοδος θα πρέπει να κινηθεί με περισσότερο... πατριωτισμό αλλά και μεγάλη δόση αισιοδοξίας.
Με κυρίαρχο σύνθημα λοιπόν «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» θα πορευθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. τις τρεις εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η μοναδική λύση είναι η «καθαρή εντολή» για να κυβερνήσει με λυμένα τα χέρια.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή εντολή και κυβερνητική σταθερότητα. Η Ελλάδα συκοφαντήθηκε το τελευταίο διάστημα, δώστε μας τη δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει», είπε στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη ο Σαμαράς, παρουσιάζοντας μάλιστα τους πέντε βασικούς στόχους πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ν.Δ. την προεκλογική περίοδο και οι οποίοι είναι:
1«Η αναστροφή του κλίματος απελπισίας και μιζέριας στην ελληνική κοινωνία».
2«Η ανάδειξη του οικονομικού σχεδίου που δίνει βάρος στην ανάκαμψη με κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με διαρθρωτικές αλλαγές».
Σήμερα μάλιστα στο Ζάππειο η Ν.Δ. θα παρουσιάσει το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί για να βγει η χώρα από την κρίση (Ζάππειο ΙΙΙ), ενώ τη μεθεπόμενη Πέμπτη θα γνωστοποιήσει το υπόλοιπο κυβερνητικό πρόγραμμά της.
3 Να αναδειχθεί η διαφορά με το ΠΑΣΟ Κ και από τα άλλα κόμματα τόσο της Αριστεράς όσο και αυτά που προέρχονται από τη Δεξιά.
«Εμείς δεν λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ που μας έφερε στην κρίση, αλλά και από την Αριστερά, που δεν έχει προτάσεις και δεν έχει αναγνωρίσει τα λάθη της. Διαφέρουμε και από τα άλλα μικρότερα κόμματα, που παίζουν με την απελπισία του κόσμου και λειτουργούν σαν σωσίβια του ΠΑΣΟΚ», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε: «Ζητάμε να γίνουν τροποποιήσεις στο μνημόνιο για να μπορέσει η χώρα να πιάσει τους στόχους της».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς θα επιμείνει στο σύνθημα «Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος», ενώ δεν θα αφήσει αναξιοποίητη την ιστορία με τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου και τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για εμπλοκή του σε σκάνδαλα.
Σε ό,τι αφορά τα μικρά νέα κόμματα, θα επιμείνει ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση και ότι είναι κόμματα ευκαιριακά που έγιναν για να εκφράσουν την οργή του κόσμου, χωρίς όμως να μπορούν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.
4 Να πείσει για την ανάγκη αυτοδυναμίας: «Γι’ αυτό ζητάμε καθαρή εντολή, για να είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε ολόκληρο το πρόγραμμά μας χωρίς συμβιβασμούς με αυτούς που μας έφεραν στην κρίση». Οι συνεργάτες του Σαμαρά, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιθυμεί να εκληφθεί αυτή η θέση ως εκβιασμός, διότι τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα.
5 «Να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες, να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για την ανάκαμψη, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ώστε να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας». Το θέμα πάντως για τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν σωστά τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος, ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Στο τραπέζι του επικοινωνιακού επιτελείου έπεσε και η επαναφορά της παλαιότερης θέσης για επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκε διότι θεωρήθηκε ότι μπορεί να πανικοβάλει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έτσι ή αλλιώς... αγωνιούν για την έκβαση των εκλογών. Όπως αναμενόταν, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την πείρα του θα τα καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παλιά κομματική καραβάνα έχει τον... τρόπο της να κινητοποιήσει την κομματική βάση.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου