Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Συναγερμός και για την Ολλανδία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος και του εταίρου του στην κυβέρνηση συνασπισμού, του ακροδεξιού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ:

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο βασικός κυβερνητικός του εταίρος δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική οδό για τις αναγκαίες περικοπές στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό της χώρας και η χώρα οδεύει προς πρόωρες κάλπες. Κάτι όμως που αναμένεται να αποβεί καταστροφικό για τη χώρα, μια εκ των μόλις τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν … απομείνει με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ).

Η Ολλανδία, καίτοι μαζί με τη Γερμανία είναι οι δύο πιο «άτεγκτες» χώρες της Ευρωζώνης σε θέματα δημοσιονομικής σύγκλισης και σταθερότητας, η ίδια αδυνατεί να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό, μια «οδό» για την μείωση του ελλείμματός της στα όρια της συνθήκης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής εκτίμησε προ μηνός πως το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας θα αγγίξει το 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 και ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 3% έως το 2015. Ενώ χωρίς επιπλέον μέτρα, το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να ανέλθει στο 76% του ΑΕΠ το 2015!


Με βάση αυτά τα στοιχεία ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ίσως … «εξετάσει το ενδεχόμενο να στερήσει από την Ολλανδία την κορυφαία διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ" εάν δεν λάβει επιπλέον μέτρα».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...