Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: Δεν αντέχουμε αλλεπάλληλες εκλογές


Βενιζέλος: Δεν αντέχουμε αλλεπάλληλες εκλογές
Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του σχηματισμού μιας συμμαχίας μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και σε αυτές, όπως είπε, δεν συμπεριλαμβάνεται το ΚΚΕ που ζητά την αποδέσμευση από την ΕΕ, ούτε οι "τζάμπα ευρωπαίοι" που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά χωρίς τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, αλλά ούτε και το "διακομματικό κόμμα της δραχμής".

"Δεν γίνεται με παλαιού τύπου πολιτικό πολιτισμό να πορευθούμε τώρα σε μια πολιτική τεράστιων δυσκολιών" σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ίδιος δεν θέτει ως απαραίτητο όρο για την επίτευξη συνεργασίας το να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα «όχι ότι δεν θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι «δέχομαι οποιαδήποτε αξιόπιστη λύση μιας ειλικρινούς συνεργασίας».

Εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ ισοδυναμεί με αδιέξοδο, και έθεσε το ερώτημα αν ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται να μπει το όνομά του -πρώτο σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ- σε ένα κατάλογο προσώπων που μαζί με την προγραμματική συμφωνία θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Προέχουν οι προγραμματικές συμφωνίες και η κοινωνική στήριξη

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι εκείνο που προέχει είναι η προγραμματική συμφωνία και η ευρύτερη κοινωνική στήριξη, πέραν των «στενών» εκλογικών ποσοστών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι «καταδικασμένοι» να προτείνουν
«ουδέτερα» ή «τεχνικά» πρόσωπα για πρωθυπουργούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας «ποιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της και ποιος θα αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος;»

Σημείωσε ότι είναι εφικτό να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές, και επανέλαβε την πρότασή του, έχοντας ο ίδιος την πρώτη διερευνητική εντολή, να επιχειρήσει την συγκρότηση μιας συμμαχίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική αλληλεγγύη.

Υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία απαιτεί σοβαρότητα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για κάθε συνεργασία.

Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα είπε ότι το ΚΚΕ έχει σαφή και σεβαστή θέση για την χώρα εκτός ΕΕ και ευρώ, διέκρινε «βαθύ ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το «κόμμα της δραχμής», ενώ έκανε λόγο και για «τσάμπα ευρωπαίους» που δεν θέλουν υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τις δυνάμεις την ΔΗΜ.ΑΡ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

Σε ότι αφορά τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ο κ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την Δημοκρατική Συμμαχία και την «Δράση», ενώ είπε ότι δεν ξέρει ακόμα τον προσανατολισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας. Δεν μπορεί το κοινοβούλιο να φιλοξενεί οπαδούς του ναζισμού", δήλωσε παράλληλα ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και εν γένει στην άνοδο των ακροδεξιών σχηματισμών στην Ευρώπη, μια τάση που απέδωσε στην οικονομική κρίση και συνέκρινε μάλιστα τηρουμένων των αναλογιών με την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού την εποχή του Μεσοπολέμου.

Η τρόικα θα συμφωνήσει σε επέκταση του προγράμματος ως το 2015

Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι η Τρόικα θα συμφωνήσει σε μια επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα ως το 2015, ενώ το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλλει με 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η χρονική επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος θα επιτρέψει την ήπια προσαρμογή, χωρίς να επηρεαστούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και χωρίς οριζόντιες περικοπές στον βαθμό που θα εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και θα περικόπτονται οι περιττές δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν καταστραφεί το οικοδόμημα της χώρας δεν θα σωθεί τίποτα, ενώ αναφερόμενος σε εκείνους που θεωρούν δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρώ, είπε ότι μπορεί να αναλάβουν οι εταίροι το χρέος μας και να μας αφήσουν να χρηματοδοτούμε τις δαπάνες μας από τους φόρους που συλλέγουμε, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με βίαιη προσαρμογή εντός εβδομάδων, με συνέπεια τις περικοπές μισθών και συντάξεων κατά 50%-60%, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι απειλή, αλλά γνώση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...