Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί 2012: Το Λονδίνο φόρεσε τα καλά του

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Μετά από επτά χρόνια προετοιμασίας, η βρετανική πρωτεύουσα αναμένει με αγωνία την τελετή έναρξης της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, εν μέσω εθνικών εορτασμών, σε μία πόλη που θυμίζει φρούριο.Το τρίωρο θέαμα που ετοίμασε ο Ντάνι Μπόιλ, με τίτλο τα «Νησιά των Θαυμάτων» ξεκινά στις 23:00 (ώρα Ελλάδος). Χιλιάδες αθλητές από 204 χώρες θα βρεθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για να γιορτάσουν το σημαντικότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Η σημαντική ημέρα για τους Λονδρέζους ξεκίνησε με τον ήχο από χιλιάδες καμπανάκια.

Στις 8:12 π.μ (τοπική ώρα) ένας κανονιοβολισμός ακούστηκε από το HMS Belfast, δίνοντας το σύνθημα: το Μπιγκ Μπεν ήχησε για τρία ολόκληρα λεπτά (ακούστηκε 40 φορές), ενώ στον εορτασμό συμμετείχαν καμπάνες από εκκλησίες, κουδούνια πόρτας, μέχρι και κουδουνάκια ποδηλάτων.

Η καμπάνα που χτύπησε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζέρεμι Χαντ, παρ' ολίγο να προκαλέσει τραυματισμούς όταν έφυγε από το χερούλι και εκσφενδονίστηκε προς τον κόσμο που βρισκόταν συγκεντρωμένος στο κατάστρωμα του HMS Belfast.

«Είστε όλοι καλά; Υγεία και ασφάλεια» φώναξε ένας τρομαγμένος Τζ.Χαντ.

Με τίτλο Work No 1197, ο Μάρτιν Κριντ, ο καλλιτέχνης που είχε την ιδέα για την περφόρμανς, ζήτησε από τους Βρετανούς να χτυπήσουν όποιο κουδούνι διαθέτουν, όσο πιο δυνατά μπορούν για τρία λεπτά.

Στόχος να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό κουδουνιών που χτυπούν ταυτόχρονα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο δημαρχείο του Λονδίνου με τη βάρκα της βασίλισσας, αφού πέρασε από το παλάτι Χάμπτον Κορτ και διέσχισε τον Τάμεση την τελευταία ημέρα της

Η Ιστορία δείχνει ποιοι δικαιούνται δια να ομιλούν, της Σοφίας Αυγέρη

 
Από την Απολογία του Σωκράτη, το πρώτο μανιφέστο περί ελευθερίας του λόγου στην ανθρώπινη Ιστορία, μέχρι τη Μάγκνα Κάρτα, τον Βολταίρο και τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βασικό συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας και κουλτούρας- ίσως ένα από τα ελάχιστα πανευρωπαϊκά- αποτελεί η βαθειά πίστη και προσήλωση στην αξία της ελευθερίας του λόγου.Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης κατακτήθηκε στη Δύση με αγώνες και θυσίες και ποτέ δεν ήταν δεδομένο ούτε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά ούτε και στα αστικά κοινοβουλευτικά ευρωπαϊκά κράτη, πολύ λιγότερο δε στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που δοκιμάστηκαν μεταπολεμικά από τις διώξεις εναντίον της Αριστεράς και την βαθειά πολική και ιδεολογική διαίρεση των λαών του.

Πώς όμως σήμερα, με την αλματώδη ανάπτυξη των social media, την πλατιά διάδοση του διαδικτύου και τις δυνατότητες που δίνει στον καθένα να απευθυνθεί σε μαζικό κοινό αυτό το δικαίωμα θα παραμείνει στην υπηρεσία του λαϊκού συμφέροντος, του κοινού καλού και δε θα στραφεί εναντίον του ίδιου του δυτικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας, που το εξέθρεψε;

Το ζήτημα είναι βαθειά πολιτικό και ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με το αν πρέπει να δίνεται το δικαίωμα να εκθέτουν τις απόψεις τους σε ΜΜΕ, Forum, διάφορες οργανώσεις, φορείς, κινήματα, κόμματα, πολιτικές ομάδες, με αντιδημοκρατικό, φασιστικό, ρατσιστικό, εθνικιστικό, αντιανθρωπιστικό προσανατολισμό λόγο, αλλά και δράση. Σε ποιον συμφέρει να έχουν νεοναζιστικές και φασιστικές/ εθνικιστικές ομάδες βήμα είναι ηλίου φαεινότερο…. Το αντιαριστερό τους μένος, η σταθερή τους προσήλωση σε ό,τι αντιδιεθνιστικό, η λυσσαλέα αντίδρασή τους απέναντι σε απεργιακές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η προπαγάνδα τους κατά του συνδικαλισμού γενικά καταδεικνύει και στον πιο καλοπροαίρετο ποιων συμφέροντα υπηρετούν τέτοιες οργανώσεις... Μόνο ο λαός και τα κινήματά του μπορούν και έχουν το χρέος να τις απομονώσουν και να στηλιτεύσουν τη δράση τους.

Ο A. Bhattacharyya απαντά ήδη από το 2007 σε όσους στη Μεγάλη Βρετανία ήταν υπέρ της πρόσκλησης των νεοναζιστών του British National Party (BNP) αλλά και αρνητών του Ολοκαυτώματος σε πολιτικές δημόσιες συζητήσεις και forum :

Τι περιμένει ο Πρωθυπουργός;

Photo: itayuri@FlickrΠριν μερικά 24ωρα είχαμε την ανοιχτή ομολογία του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους NYT, ο οποίος είπε ότι "γνωρίζαμε από την αρχή στο ΔΝΤ- χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και συγκαταλέγοντας και τον εαυτό του ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, σε εκείνους οι οποίοι γνώριζαν- πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατον να εφαρμοσθεί". Πρόκειται για μία πρωτοφανή παραδοχή που θα έπρεπε να είχε ήδη κινητοποιήσει τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση, τον ίδιον τον πρωθυπουργό και ενδεχομένως και την Δικαιοσύνη για να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, μερικά από τα οποία καταγράψαμε χθες μέσω του Protagon (εδώ). Όπως ποιοι ήξεραν και τι, γιατί τότε σιωπούσαν ή- ακόμα χειρότερα- έλεγαν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστηρίζουν σήμερα και από εκεί που πριν από δύο χρόνια παρίσταναν τους αυτόκλητους σωτήρες σήμερα να το παίζουν εκ των υστέρων προφήτες.
Οι δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη είναι το λιγότερο προκλητικές για μία κοινωνία που μέχρι σήμερα της ζητείται να πιστέψει στην ελπίδα ότι όλες αυτές οι αιματηρές θυσίες γίνονται και για να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Ο κ. Ρουμελιώτης προκαλεί όχι γιατί λέει την αλήθεια για την αποτυχία ενός προγράμματος για την οποία οι περισσότεροι εξ αρχής μιλούσαν. Προκαλεί για λόγους πολιτικής και ηθικής πρωτίστως τάξης. Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και όχι του ΔΝΤ στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είχε υποχρέωση να μιλάει με την γλώσσα της αλήθειας τότε και όχι σήμερα κατόπιν εορτής. Όφειλε να είχε παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή που- όπως ισχυρίζεται- γνώριζε και όχι να σιωπά. Αλλά στην πραγματικότητα ούτε αυτό δεν έκανε, αλλά αντιθέτως διαλαλούσε την αναγκαιότητα εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος που σήμερα αποκηρύσσει σαν να μην τρέχει κάστανο. Πού, λοιπόν, βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα; Πού σταματάει η ηθική και που ξεκινάει ο καιροσκοπισμός; Πού είναι τα όρια της αμέλειας και πού της συγκάλυψης;
Αν αυτά που έλεγε προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός ότι θα ερευνηθεί ο τρόπος που μπήκαμε στο Μνημόνιο, δεν ήταν λόγια του αέρα αλλά τα εννοούσε πραγματικά, θα όφειλε να είχε δώσει ήδη εντολή ώστε να φωτιστούν οι αθέατες πτυχές μίας πολύ σκοτεινής ιστορίας στην οποία σήμερα ένας- ένας από τους τότε πρωταγωνιστές της επιλέγουν να φωτίσουν τις επιμέρους πτυχές που συμφέρουν τους ίδιους άλλοτε για να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους και άλλοτε για να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους πολιτικά, προσωπικά ή ακόμα και οικονομικά συμφέροντα. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν εγκαίρως- και όχι μετά από καμιά 20αριά χρόνια- την αλήθεια που τους

Κατά μέτωπο σύγκρουση της ΓΣΕΕ με την Τρόικα

«Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούμε σε όλα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της Τρόικας.

«Το πρόγραμμά τους μας έχει καταστρέψει, σπρώχνοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, κατηγορώντας τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι ήρθαν ως «γιατροί για να μας δώσουν το φάρμακο», αλλά αποδείχτηκε ότι «ήταν τσαρλατάνοι και κομπογιαννίτες που έδιναν ματζούνι».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και έπρεπε να αξιολογηθούν, είναι σίγουρο ότι θα είχαν απολυθεί».

Επί της ουσίας καμία απάντηση δε δόθηκε από την Τρόικα στα επίμονα ερωτήματα της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δανειστών με το προεδρείο της συνομοσπονδίας που έγινε σε ψυχρό κλίμα .

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλο ρώτησε τους αξιωματούχους « Ποια είναι η σκοπιμότητα του διαλόγου με τους εργοδότες και την κυβέρνηση για τον επανακαθορισμό της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που προβλέπει το μνημόνιο ; Ψάχνετε για τρελούς να προσέλθουν σε διάλογο όταν στο βάθος υποκρύπτεται σχέδιο περαιτέρω μείωσης των κατωτάτων μισθών;”

ΚΚΕ : Κανένα μέτρο σε βάρος του λαού - Διαγραφή του χρέους


ΚΚΕ : Κανένα μέτρο σε βάρος του λαού - Διαγραφή του χρέους

Τη μη αναγνώριση του χρέους και επομένως τη διαγραφή του, θέτει το ΚΚΕ ως πολιτικό αίτημα πρώτης γραμμής στο πεδίο της λαϊκής διεκδίκησης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , κυρία Αλέκα Παπαρήγα προέταξε αυτή τη θέση, σχολιάζοντας τη συνάντηση των τριών αρχηγών , την Πέμπτη (26.7.2012), και επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά τα μεγάλα λόγια για αναδιαπραγμάτευση και για διεκδίκηση μέσα στην ΕΕ δεν χωράνε».

Η δήλωση της κυρίας Παπαρήγα σχετικά με τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι η εξής:
«Με αρχιμαέστρο τον κ. Μπαρόζο συναντήθηκαν σήμερα ο κ. Σαμαράς, ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος. Από τη στιγμή που κάθονται και συζητάνε να πάρουν 11,5 έως 13,5 δις μέτρα σε βάρος του λαού, αυτό και μόνο φτάνει. Αποδεικνύεται ότι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια για αναδιαπραγμάτευση και για διεκδίκηση μέσα στην ΕΕ δεν χωράνε. Η θέση η δική μας είναι η εξής: Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο σε βάρος του λαού. Και από αυτή την άποψη το θέμα της διαγραφής του χρέους, της μη αναγνώρισης του χρέους μπαίνει στην πρώτη γραμμή για το ελληνικό λαό ως πολιτική τοποθέτηση και δράση».

Συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα (όχι στα οριζόντια)

Τρεις ώρες περίπου διήρκησε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και κ. Φώτη Κουβέλη.

Η συνάντηση των τριών αρχηγών είχε ως αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει αύριο στους εκπροσώπους της τρόικας ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση των τριών αρχηγών έγινε σε «κλίμα συνεργασίας» όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης εξερχόμενος. Οι συζητήσεις των τριών αρχηγών δεν έχουν τελειώσει και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, επειδή υπάρχει τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στα μέτρα.

Στη συνάντηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, παρών ήταν και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος απεχώρησε από το πρωθυπουργικό γραφείο γύρω στις 4 το μεσημέρι και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών.

Την Τετάρτη αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέστειλε στους τρεις αρχηγούς μια λίστα με τις κατευθυντήριες γραμμές των νέων μέτρων.

Την Παρασκευή, στις 11:00, ο κ. Σαμαράς θα δεχτεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων.

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση» κατέληξε.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «Όλοι θέλουν να συμβάλουν και όλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που δεν θα φέρουν επιπλέον ύφεση».

«Ξαναχτίστε τη χώρα σας»

Ήταν μία επίσκεψη που η Αθήνα επιθυμούσε εδώ και μήνες. Η Αθήνα ήθελε να πει στους εταίρους της όχι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και συνάμα ήθελε να ακούσει ότι θα έχει τη στήριξη της Ευρώπης. Και λίγο ως πολύ αυτό το περιεχόμενο υπήρχε στις δηλώσεις που έκανε ο Χ. Μπαρόζο μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. «Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο Χ. Μπαρόζο και, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, είπε: «Ξαναχτίστε τη χώρα με τη δική μας υποστήριξη.»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη προωθήσει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία και τις βασικές δομές του κράτους. Επίσης έθεσε στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, ζητώντας περισσότερη βοήθεια και στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Του ζήτησε δε, να αποφεύγονται δηλώσεις αξιωματούχων που εμποδίζουν την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της.
Την ώρα που στην Ευρώπη επεξεργάζονται νέα σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η Αθήνα αναζητά τα μέτρα που θα εξοικονομήσουν 11.5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το «δικαίωμα» διαπραγμάτευσης, κυρίως ως προς το χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα αποκτήσουν πλαφόν και θα υποστούν περικοπές, τουλάχιστον όσες βρίσκονται πάνω από τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας είπε στην τρόικα ότι η ανώτατη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.300 ευρώ, ενώ οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα υποστούν περικοπή ως και 10%. Παράλληλα παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που έτυχαν θετικής αποδοχής από την τρόικα αν και όλα θα «κλείσουν» τον Σεπτέμβριο, με την τελική αξιολόγηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου, από την πλευρά της κυβέρνησης, το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την τρόικα ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Πάνω από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011

Πάνω από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, που σημειώνουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών αντιστοιχεί στο 0,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία 33.000 Ιταλοί και 28.000 Ισπανοί
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Trendforce, ο εν λόγω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι μισοί απόφοιτοι τεχνικής σχολής στην Ελλάδα και το 40% των συναδέλφων τους στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ επισημαίνεται ότι και οι γιατροί φεύγουν κατά χιλιάδες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ χαρακτήρισε «θετικό στοιχείο» για τη δημιουργία νομισματικού χώρου τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι εφόσον η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι εφικτή, η ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της μείωσης των τιμών και των μισθών και μέσω της μετανάστευσης.

Πιθανότητα 90% να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δίνει η Citi

Απαισιόδοξη για την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει η αμερικανική τράπεζα Citi, θεωρώντας πιθανή κατά 90% την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, όπως και πλήρη προσφυγή Ισπανίας και Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης.

Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην κρίση στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια «θα είναι ένα μείγμα εξόδου από το νόμισμα (Ελλάδα), σημαντικής έκτασης αναδιάρθρωσης κρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και, τελικά, ίσως Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη δημοσιονομικού βάρους».

Νωρίτερα, η τράπεζα τοποθετούσε την πιθανότητα ελληνικής εξόδου μεταξύ 50% και 75%. Στο σημείωμά τους, όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ελληνική έξοδος σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα πυροδοτήσει νέο κύμα υποβαθμίσεων στα επόμενα τρία τρίμηνα.

Διατάξτε...


thumb
Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια προαγωγής στα ύπατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας. Μπορούμε ωστόσο να υποθέσουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία που το μπιλιέτο με τις προαγωγές γράφεται από τα... αρμόδια κομματικά γραφεία.
Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι για πρώτη φορά κάποιος στρατηγός (κάποιος κρατικός αξιωματούχος με την ευρύτερη έννοια του όρου) παραιτείται προβάλλοντας μάλιστα λόγους ευθιξίας. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος για να προσέξει κάποιος και να ψάξει (αν υπάρχει) κάτι περισσότερο από το δίκαιο θυμό του πρώην αρχηγού ΓΕΣ που προκλήθηκε όταν τον κάλεσαν νυχτιάτικα (δύο το βράδυ) για να του δώσουν το μπιλιέτο με τις προαγωγές.
Εκεί, στο μπιλιέτο, σίγουρα υπάρχουν κάποιες απαντήσεις --όχι όμως όλες-- που να δικαιολογούν την παραίτηση. Η επιβράβευση του κομματικού πατριωτισμού είναι σίγουρα εξοργιστική υπόθεση, η οποία ωστόσο, φανταζόμαστε δεν είναι άγνωστη στον πρώην αρχηγό. Την απάντηση/ εξήγηση της οργής και παραίτησης του πρώην Α/ΓΕΣ, πιθανότατα δεν θα την πληροφορηθούμε από τον ίδιο. Ίσως όμως την λάβουμε από τον τρόπο με τον οποίο θα «πολιτευτεί» ο διάδοχός του. Και εξηγούμαστε θέτοντας τρεις ερωτήσεις :
Πρώτη: είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ διατεθειμένος να υποστηρίξει την προμήθεια των αμερικανικών αρμάτων που η υπερδύναμη και η εγχώρια προπαγάνδα της λέει ότι τα προσφέρει δωρεά;
Δεύτερη: έχει υπόψη του ο νέος αρχηγός κάποια μελέτη για το οικονομικό κόστος αυτής της δωρεάς;
Τρίτη: υπάρχει μελέτη/ αξιολόγηση της χρησιμότητας αυτών των συγκεκριμένων αρμάτων και την ένταξή τους στην επιχειρησιακή δομή του ελληνικού στρατού;
Προφανώς, δεν αναμένουμε κάποια απάντηση στα ερωτήματα. Ωστόσο, θα δούμε με το πέρασμα του χρόνου πόσο εύκολα κάποιοι από την ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική) είναι έτοιμοι να αναφωνήσουν «διατάξτε» με το πρώτο νεύμα που έρχεται από την Ουάσιγκτον...

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Στήριξη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η επίσκεψη Μπαρόζο στην Αθήνα

%CE%A3%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82%2C+%CE%B7+%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%BF+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1 «Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και δημοσιονομικά και με ανάπτυξη» είναι το μήνυμα που στέλνει η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, αύριο στην Αθήνα, αναφέρουν πηγές της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η αποστολή Μπαρόζο είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η θέση της ενιαίας Ευρώπης από τα πιο έγκυρα χείλη, σε μια συγκυρία που ακούγονται πολλές αρνητικές φωνές για την Ελλάδα.

Κύριος συνομιλητής του κ. Μπαρόζο κατά την ολιγόωρη παραμονή του εδώ -έρχεται αύριο, Πέμπτη, το μεσημέρι και αναχωρεί την Παρασκευή το πρωί- θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντά για πρώτη φορά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Αναμένεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής θα παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θέση την οποία επιβεβαίωσε και χτες ο πρωθυπουργός ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, παραπέμποντας το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης, σε χρόνο κατά τον οποίο η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα έχει βελτιωθεί από τα απτά αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Μπαρόζο δε θα εμπλακεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα θέματα της τρόικας, αλλά αναμένεται κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό να αποτυπωθεί πού βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος και η αξιοποίηση των μέσων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ και μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια των επισκέψεων που πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν και λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, με αντικείμενο το «ξεπάγωμα» και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με σκοπό την ανάπτυξη.

Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο

Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο  Υποχρεωτική μετάταξη για τους 5.256 εργαζομένους. Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 800 εποχικών. Προχωρεί μέσα στον Αύγουστο η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση ακόμα 200 οργανισμών

«Τίτλους τέλους» για 21 φορείς του Δημοσίου που καταργούνται και συγχωνεύονται ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι 21 φορείς, που ανακοίνωσαν χθες ο Αν. Μανιτάκης και ο Μανούσος Βολουδάκης, αποτελούν το «πρώτο κύμα» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που ανακοινώνεται ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές στο κράτος και τη μείωση του δημόσιου τομέα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα επικυρώσει την αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων οργανισμών θα αναληφθεί εντός του Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να περιληφθούν και 200 φορείς επιπλέον. Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών την οποία επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» στις 22 Ιουλίου.

Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών, την οποία δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»

Σε αυτήν την πρώτη φάση περιλαμβάνονται 21 φορείς και ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια, που θα συγχωνευτούν σε 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα.

Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μεταταχθούν υποχρεωτικά στους νέους φορείς ή στα υπουργεία που μεταφέρονται οι υπηρεσίες χωρίς απολύσεις, ενώ τέλος θα σημάνει για τους περίπου 800 συμβασιούχους που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

«Από πότε μια ατυχής δήλωση επισύρει την βαρύτερη των ποινών;»




Ανάκληση του αποκλεισμού της Β. Παπαχρήστου ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Την άμεση ανάκληση της ποινής του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μπάμπης Αποσκίτης.

«Από πότε μια ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας, έστω, μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών» διερωτήθηκε. «Γιατί αυτή είναι η “εσχάτη των ποινών” για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα» συνέχισε.

Σχολιάζοντας δε τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στο θέμα, ο κ. Αποσκίτης στη δήλωσή του ανέφερε:
«Από πότε ο κύριος Κουβέλης αναδεικνύεται σε δημόσιο κατήγορο και ζητάει την τιμωρία έλληνα αθλητή; Ενώ η κοινωνία δολοφονείται, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση των προθύμων, σε αυτό το γεγονός βρήκε ο κ. Κουβέλης να κάνει επίδειξη “αριστεροφροσύνης”» ;

Τέλος κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη να αναλάβει τις ευθύνες του ζητώντας παράλληλα «να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο, σε μια νέα αθλήτρια να εκπληρώσει το όνειρο της και στην Ελλάδα την ευκαιρία για νέες στιγμές αθλητικών επιτυχιών και δόξας».

Βρούτσης: «Θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις με δίκαιο τρόπο»


Βρούτσης: «Θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις με δίκαιο τρόπο»

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και την περιστολή των δαπανών, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως στην κρίσιμη στιγμή που περνά η Ελλάδα, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο, καθώς, όπως τόνισε, όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια.

Υπενθύμισε πως το υπουργείο του έχει αναλάβει το 44% του συνολικού πακέτου των 11,5 δίσ. που πρέπει να περικοπούν και εμφανίστηκε σίγουρος πως με τις κατάλληλες αποφάσεις η χώρα θα βγεί από την κρίση.

O κ. Βρούτσης συναντάται και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Παραίτηση Ρέσλερ ζητά το SPD μετά τις δηλώσεις του για την Ελλάδα


thumb
Την απομάκρυνση του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μετά τις δηλώσεις του για την Ελλάδα ζήτησε το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Βουλευτές του SPD, επέμειναν πάντως και σήμερα και ζήτησαν ευθέως από την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την παραίτηση του κ. Ρέσλερ.
Η δήλωση του κυρίου Ρέσλερ ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού και ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της, προκάλεσε και τους Πράσινους οι οποίοι μιλούν για «αφελείς δηλώσεις». Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος των Πρασίνων ο κ. Ρέσλερ «βλάπτει την εικόνα της Γερμανίας ως αξιόπιστου συμμάχου στην Ευρώπη»
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση της Αθήνας, ενώ ο Πρωθυπουργός απάντησε έμμεσα, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. λέγοντας πως «θα μείνουμε στο ευρώ, δεν θα τους περάσει».
Κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δηλώσεις Ρέσλερ να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο.
Ο κ. Ρέσλερ ωστόσο επανήλθε σήμερα. «Οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Πάντα λέγαμε ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες», διευκρίνισε ο αντικαγκελάριος
Οι δηλώσεις Ρέσλερ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συζήτησης που είχαν κατά τη διάρκεια φιλικού δείπνου οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Ι. Στουρνάρας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες ειπώθηκαν ότι οι δηλώσεις και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς.
ΚΚΕ:
«Είτε με ευρώ είτε με δραχμή ο ελληνικός λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο», τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη .
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι δηλώσεις Ρέσλερ, καθώς και οι γενικότερες τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, δείχνουν «τα αδιέξοδα των καπιταλιστών και του προσωπικού τους να διαχειριστούν την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης με τη μία ή με την άλλη συνταγή, ενώ

Αιχμές Βενιζέλου προς την ηγεσία της ευρωζώνης, μέτρα ανακούφισης για νοικοκυριά

Αιχμές Βενιζέλου προς την ηγεσία της ευρωζώνης  και μέτρα ανακούφισης για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στην οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚΜήνυμα προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, έστειλε με την ομιλία του στη νέα Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπογράμμισε πώς «όσοι νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους, πετώντας κάθε μέρα επικοινωνιακά βελάκια σε έναν αδύναμο εταίρο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής του προσαρμογής, κάνουν τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος. Εμφανίζονται ανιστόρητοι, δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία των μεγάλων κρίσεων».
Ο κ. Βενιζέλος, αφού ανέπτυξε όλες τις ανεπιτυχείς κα ανολοκλήρωτες δράσεις της Ε.Ε, τόνισε ότι το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά «συνολικά ο τρόπος λειτουργίας της και κυρίως η διασφάλιση της προοπτικής της» και κατέληξε λέγοντας πως η δυναμική της τωρινής κρίσης επιβάλλει γενναίες οριστικές και αξιόπιστες αποφάσεις «και εφόσον η Ελλάδα μπορέσει να υπερβεί οριστικά το πρόβλημά της, θα έχει συντελέσει στην υπέρβαση του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος, γιατί η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται μια επιτυχημένη κι όχι μια αποτυχημένη ιστορία».
Μέτρα για τα νοικοκυριά
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η εξυπηρέτηση των δανείων, η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχουν οι δανειολήπτες, ιδίως όσοι χρωστούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, σημειώνοντας ότι «μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε ο συνολικός αριθμός των δόσεων, η συνολική διάρκεια κάθε δανείου και το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης, να εναρμονιστεί απολύτως με τις σημερινές πραγματικές δυνατότητες κάθε νοικοκυριού, με το σημερινό πραγματικό εισόδημα κάθε σπιτιού», «χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γιατί αν χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια, αυτό σημαίνει ότι τελικά το βάρος μετατοπίζεται στον Έλληνα φορολογούμενο».
Χαρακτήρισε αναγκαία αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία και ανήγγειλε ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που έχει υπό τον έλεγχό της ως διατραπεζικό σύστημα τον Τειρεσία, θα παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη, δίκαιη πρόταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ίσως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης

Τον έως σήμερα διοικητή Πρώτης Στρατιάς και Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, δεύτερο στην ιεραρχία αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη επέλεξε ως νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελειου Στρατού, στη θέση του παραιτηθέντος αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά, το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζαζιάς υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του «για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το ΓΕΣ.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ούτε ετέθη από κανέναν θέμα επιστροφής αποστράτων στις 'Ενοπλες Δυνάμεις.


Η χθεσινή ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει: «Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την παραίτηση του κ. Ζιαζιά, αλλά τόνισε πως θεωρεί απίθανο να πρόκειται για «κομματικές διώξεις» και έκανε λόγο για «πρακτικές άλλων εποχών».

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

NYT: Το φάρμακο της τρόικας κλιμακώνει τη κρίση στην Ελλάδα

 
To φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει και πάλι η Ελλάδα, μόλις ένα μήνα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, γράφει ανάλυση των New York Times. Οι δανειστές δηλώνουν απροθυμία να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ η Αθήνα επιδιώκει επιείκεια για τους όρους της δανειακής σύμβασης. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι το "φάρμακο" που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα, μάλλον χειροτερεύει τα συμπτώματα της κρίσης, ενώ ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, υποστηρίζει ότι εξ΄αρχής το Ταμείο γνώριζε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν ήταν ρεαλιστικό.Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τόσο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση όσο και μεταξύ της τρόικας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη κρίση χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνουν σημάδια αυξανόμενης δαφωνίας για το πως θα χειρισθούν το ελληνικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, σημειώνουν oi Times.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα από το 2009 την Πέμπτη για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της τρόικας ελέγχουν πόσο καλά η χώρα έχει συμμορφωθεί τις δεσμεύσεις της. Οι δανειστές δηλώνουν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
"Γνωρίζαμε ότι το πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό"
Όπως πάντως σημειώνουν οι Times, πολλοί ειδικοί εκτιμούν πια ότι οι στόχοι που τέθηκαν εξ΄αρχής από την τρόικα δεν ήταν ρεαλιστικοί. Η συνεχής πίεση των δανειστών προς τις ελληνικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα λιτότητας ενέτεινε την ύφεση, σημειώνουν.
"Γνωρίζαμε στο ΔΝΤ ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί γιατί δεν είχαμε κανένα επιτυχημένο παράδειγμα", δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών που μέχρι τον Ιανουάριο ήταν ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ποτίστρα ολυμπιακών διαστάσεων

Από χθες αισθάνομαι κάπως καλύτερα. Όσο χάλια κι αν πάνε τα πράγματα, υπάρχει πισίνα στον Κορυδαλλό.

Μπορεί να μην έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά έχει μπάρμπεκιου Τσικνοπέμπτης, λέει, όπως επίσης και πάπιες, οι οποίες κάνουν παρέα στους κρατούμενους και στα παιδιά τους όταν δροσίζονται τις ώρες των επισκεπτηρίων. Αυτό που με ανησυχεί και προτείνω στον Σύλλογο Σωφρονιστικών Υπαλλήλων να το κοιτάξει άμεσα, είναι μήπως τα επισκεπτήρια συμπίπτουν με τις ώρες που ο ήλιος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Κι αντί να τους ευγνωμονούν οι κρατούμενοι για τη θεαματική βελτίωση των συνθηκών φυλάκισής τους, αρχίσουν να τους μηνύουν για έκθεση των παιδιών τους σε καρκινογόνους παράγοντες. Μία φτηνή και οικολογική λύση σκίασης είναι τα δίχτυα γεωργικών καλλιεργειών. Μπορεί να μην δένουν με το γαλάζιο πλακάκι της πισίνας αλλά ταιριάζουν με τις πάπιες.

Το άλλο που προτείνω, διότι τον βλέπω πολύ ξερό και άχαρο τον χώρο επισκεπτηρίων, είναι καμιά πρασινάδα. Κανένα φοινικοειδές, ας πούμε, που μπορεί να αντέξει το κλίμα του Κορυδαλλού, μερικές λεβάντες και ματζουράνες, που μυρίζουν ωραία και χαλαρώνουν τα φυλακισμένα νεύρα – κι ένα μποστανάκι, γιατί όχι;

Τώρα που το σκέφτομαι, ένα μποστάνι είναι αυτό ακριβώς που λείπει από τον χώρο επισκεπτηρίων του Κορυδαλλού. Όσο ήταν σκουπιδότοπος δεν υπήρχε λόγος να του φυτέψει κανείς ντομάτες και αγγούρια, πισίνα χρειάζονται οι κρατούμενοι του Ψυχιατρείου των φυλακών και όχι μποστάνια. Τώρα, όμως, που έγινε το πρώτο βήμα, μήπως να το σκεφτείτε σοβαρά το θέμα, κύριοι του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων; Εκτός του ότι θα βελτιώσει την αισθητική του χώρου και θα εμπνεύσει (αναμφίβολα) τις Ψυχιατρικές κλινικές ανά την επικράτεια, θα δώσει κι ένα λόγο ύπαρξης στην πισίνα τον χειμώνα. Θα συλλέγει νερό και θα ποτίζει και το μποστάνι κι αντί να γίνουμε το τελευταίο διεθνές ανέκδοτο (« Στην Ελλάδα έχει πισίνα στις κρατικές φυλακές») θα γίνουμε το τελευταίο διεθνές παράδειγμα βιολογικής φυλακής. Και μποστάνι και πάπιες και ποτίστρα ολυμπιακών

«Διαπραγματευτή της δραχμής» λέει ο Τσίπρας τον Σαμαρά

«Διαπραγματευτή της δραχμής» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι οι αποφάσεις τις κυβέρνησης είναι εξαιρετικά κρίσιμες, γιατί «το επόμενο τρίμηνο παίζεται το μέλλον της χώρας».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρότασης νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επισήμανε ότι «στις εκλογές του Ιουνίου ο λαός έχασε την ευκαιρία να παραμείνουμε στην Ευρώπη ως ισότιμο μέλος, αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας για διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι «όσοι σήμερα ορκίζονται στο ευρώ, θα είναι αυτοί που θα μας πάνε στη δραχμή».

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την τακτική των σκληρών επιθέσεων προς την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά, χαρακτήρισε «ανόητο» το επιχείρημα του πρωθυπουργού για την επαναδιαπραγμάτευση, εξηγώντας πως «δεν έχω ακούσει πιο ανόητο επιχείρημα από αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν διαπραγματεύεται τώρα, για να διαπραγματευτεί σε εύρος τετραεετίας με καλύτερους όρους» και τόνισε πως «αν συνεχίσει έτσι, σε ένα χρόνο θα διαπραγματεύεται τους όρους επιστροφής στη δραχμή. Αν αυτό θέλει, να είναι δηλαδή ο διαπραγματευτής της δραχμής, ας το κάνει».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι τώρα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου «η λύση που θα δοθεί να περιλαμβάνει και την Ελλάδα και όχι όλους τους άλλους εκτός από τη δική μας χώρα».

Επίσης, αναφορικά με το αυστηρό μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους που απειλούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ, είπε πως «αυτοί που κατέβαζαν την ελληνική σημαία από τον ιστό, σήμερα μυξοκλαίνε γιατί κάποιοι αξιωματούχοι θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ξεχνούν όμως ότι οι ίδιοι μιλούσαν συνεχώς για δραχμή».

Πέραν αυτών, σημείωσε με νόημα ότι «αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, δεν θα είναι η Ευρώπη που θα διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά μια ελληνική κυβέρνηση, που θα ζητήσει την έξοδό της, μπας και ανατάξει την οικονομία της».

Ευ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται»

 
%CE%95%CF%85%2E+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%3A+%C2%AB%CE%97+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%2C+%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5+%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%C2%BB Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επισημαίνοντας ότι μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, βρίσκονται στην εστία της κρίσης και υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχασε πολύ γρήγορα τη δυναμική της και τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Επ’ αυτού ανέφερε ότι από το 2008 και μετά «παρακολουθούμε αυτή την εικόνα αποδυνάμωσης των αποφάσεων, λόγω, όπως εκτίμησε, της στάσης κάποιων κρατών- μελών και ιδίως της αντίδρασης των αγορών». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα δύο «επιτακτικά ιστορικά εθνικά καθήκοντα», όπως τα χαρακτήρισε, της προστασίας της χώρας μας σε σχέση με τη δική μας εθνική κρίση και της θωράκισής της σε σχέση με τις επόμενες φάσεις της ανακυκλωνόμενης πανευρωπαϊκής κρίσης.
«Πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ των πρόσφατων διπλών εθνικών εκλογών, πρέπει οι εταίροι μας να μην ξεχάσουν ποια είναι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε καλόπιστα για το τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα μακροοικονομικά δεδομένα». Συμπλήρωσε δε, ότι η πολύ βαθύτερη, από το προβλεπόμενο, ύφεση που καταγράφεται, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Ο ίδιος τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η συζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ για την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ, συζήτηση που, όπως υπογράμμισε, εξουδετερώνει τις προσπάθειες της χώρας και αντιβαίνει το πλαίσιο της ΕΕ.
Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα «δε λειτουργεί με όρους εκβιασμού σε σχέση με τους εταίρους, αλλά και ούτε εκβιάζεται», ότι συζητά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και της δανειακής σύμβασης και ζητά να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να κάνει όσα πρέπει και σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και σε επίπεδο μεταρρυθμιστικών αλλαγών και συμπλήρωσε πως είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής έως το 2017, ώστε να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Τα βαμπίρ ξανάρχονται


thumb
Σήμερα στην Ελλάδα έχοντας περάσει ήδη δυο χρόνια δια πυρός-- μνημονίων-- και σιδήρου-- δανειακών συμβάσεων-- μπορούμε να γνωρίζουμε με πάσα βεβαιότητα τί κομίζουν οι υπάλληλοι των πραγματικών κυβερνητών της χώρας που σπεύδουν να επιθεωρήσουν την «τρόικα εσωτερικού».
Θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά αφελής ή καιροσκόπος για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διεξόδου από την κρίση που κομίζουν στις αποσκευές τους οι Επόπτες που μας έρχονται. Αυτό που φέρνουν είναι η καταστροφή. Και να πως:
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες τις οποίες επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος είναι αποδεδειγμένες οι βλαβερές συνέπειες του ΔΝΤ στην ανθρώπινη υγεία! Η εφημερίδα, επικαλούμενη διεθνείς μελέτες σε 21 χώρες από τις οποίες πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι 6 με 7 λιγότερα χρόνια ζωής, περισσότερα κρούσματα φυματίωσης και αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πρώτος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέδειξε το θέμα το 2008, σε μεταπτυχιακή, διδακτορική εργασία του, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στην εργασία αυτή που έγινε σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ κατά τα έτη 1991-2002, το συμπέρασμα ήταν ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων, χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Και στην Αργεντινή όμως τη δεκαετία 1991-2001, όταν το ΔΝΤ εφάρμοζε το πρόγραμμα του, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των πολιτικών που επιβλήθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνησιμότητα κατά 5% για κάθε έτος εφαρμογής των πολιτικών του Ταμείου ενώ το 2002 αυξήθηκαν κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους, λόγω κατάθλιψης.
Στην εφημερίδα μιλάει και ο κ. Χριστόδουλος Στεφανίδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος δηλώνει ότι «υπάρχουν δεδομένα από ανάλογες περιπτώσεις χωρών που μπήκαν σε

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην τακτική που έχει επιλέξει η ηγεσία της Κουμουνδούρου για την προώθηση των θέσεων και προτάσεών της εντός του Κοινοβουλίου ώστε στο πλαίσιο αυτό, να προκαλεί τη συζήτηση και να επιχειρεί τουλάχιστον να θέτει την ατζέντα για ζητήματα αιχμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει κατ' ουσίαν ένα μεγάλο μέρος των σχετικών προεκλογικών εξαγγελιών για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διανθισμένων με κάποιες τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες.
Με βάση αυτά, το γενικό πλαίσιο της πρότασης νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιέχει τους εξής πέντε βασικούς άξονες:
- Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
- Για τα οικογενειακά εισοδήματα που προέρχονται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.α.), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς

«Αναγκαία η εφαρμογή των θεσμών διαφάνειας»




Με τον υπουργό Δικαιοσύνης συναντήθηκε ο Φώτης Κουβέλης

Για γόνιμη συνεργασία έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των θεσμών διαφάνειας.

«Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, με τον υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς, είχαμε μία γόνιμη συνεργασία. Το συγκεκριμένο υπουργείο είναι υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Διαφάνειας και υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια στο τρίπτυχο αυτό, το υπουργείο μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, καλείται να προωθήσει και τα τρία αυτά ζητήματα και προφανώς και τη διαφάνεια» είπε ο κ. Κουβέλης αμέσως μετά τη συνάντηση.

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με τα καταστήματα φύλαξης, δηλαδή τις φυλακές, προβλήματα υπαρκτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ζητήματα που έχουν σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης.

Και βεβαίως η ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής θεσμών διαφάνειας, προκειμένου η διαφάνεια να αποτελεί συστατικό της ασκούμενης πολιτικής για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Και προφανώς σταθερή και αταλάντευτη αναφορά, πρέπει να είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, αλλά και τα συλλογικά δικαιώματα» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Νέο "κούρεμα" βλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι


Νέο  κούρεμα  βλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοιΣύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο έλεγχος της τρόικας, που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα, αναμένεται να δείξει ότι η Ελλάδα κινείται εκτός στόχων, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές της χώρας - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση χρέους για τα ομόλογα των 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου η χώρα να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση μεταξύ των κρατών μελών ή στην ΕΚΤ να κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ένας από τους αξιωματούχους έκανε λόγο για σοβαρότατο εκτροχιασμό της χώρας και είπε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι φρικτή.

Αλλος αξιωματούχος υπογράμμισε τις τελευταίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, που δείχνουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% φέτος, αντί για 5% που προβλεπόταν αρχικά, κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση του χρέους αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

«Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε ο αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Οπως είπε, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι τους προηγούμενους τρεις με τέσσερις μήνες δεν έγινε τίποτε λόγω των εκλογών.

Η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους, στην οποία συμφώνησαν προ μηνών οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, προέβλεπε «κούρεμα» έως και 70% με στόχο τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ από περίπου 160% του ΑΕΠ σε ποσοστό μικρότερο του 120% μέχρι το 2020.

Σήμερα, όμως, η Ελλάδα φαίνεται να απέχει πολύ από τον συγκεκριμένο στόχο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές. Μάλιστα, ένας από τους αξιωματούχους εκτιμά ότι η απόκλιση από τον στόχο ενδέχεται να είναι έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι περίπου 30 δισ. ευρώ.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Τα τιμολόγια χαμηλής τάσης παραμένουν ρυθμιζόμενα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013 για λόγους ομαλής προσαρμογής στην ελεύθερη αγορά και την προστασία του καταναλωτή» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Επρόκειτο για απάντηση του υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κυρία Μακρή επικαλέστηκε δημοσιεύματα που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτεί υπέρ μιας αναγκαιότητας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

Παράλληλα, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με την συμπερίληψη του τέλους ηλεκτροδότησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ζητώντας πρόσθετες διευκρινίσεις και υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (και συγκεκριμένα του νυν υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση), ότι «το χαράτσι της ΔΕΗ θα καταργηθεί».

Απαντώντας ο κ. Παπαγεωργίου, διευκρίνισε πως το τέλος ηλεκτροδότησης θα ισχύσει και φέτος καθώς είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2012. Θα εισπραχθεί ωστόσο σε πέντε δόσεις αντί για δύο, ενώ το 2013 θα καταργηθεί για να αντικατασταθεί από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Όσο για την ΡΑΕ, αυτή βρίσκεται σε φάση διερεύνησης των στοιχείων που της αποστέλλει η ΔΕΗ και των επαπειλούμενων μεταβολών στα κόστη της ηλεκτροδότησης.

«Εφόσον κληθεί σκόπιμο από πλευράς ΡΑΕ θα υπάρξει σχετική γνωμοδότηση προς το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή, γνωμοδότηση δεν υπάρχει. Πρόθεσή μας είναι να μην αυξηθούν τα τιμολόγια και να μην αυξηθούν περαιτέρω οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Του Σταύρου Λυγερού

 
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας δεν προκαλεί μόνο κοινωνικά ερείπια. Προκαλεί και ποικίλες παρενέργειες στο στενά οικονομικό πεδίο: Πρώτον, εκτροχιάζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεύτερον, λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης των επισφαλειών, απειλεί το τραπεζικό σύστημα.Η αύξηση των φόρων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης δεν λύνει το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων. Δεν είναι μόνο ότι η μείωση του όγκου συναλλαγών μειώνει και τα έσοδα από τη σχετική φορολογία. Είναι πια και η αδυναμία ενός αυξανόμενου ποσοστού φορολογουμένων να πληρώσουν. Με τα εισοδήματά τους να έχουν κατρακυλήσει και με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα μικρομεσαία στρώματα βρίσκονται στη μέγγενη.
Αυτό ισχύει όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά κανόνα πλήρωναν πολύ λιγότερους φόρους από όσους αντιστοιχούσαν στα πραγματικά εισοδήματά τους. Τα οφέλη αυτών των στρωμάτων από τη συστηματική και πολύχρονη φοροδιαφυγή, ωστόσο, κατά κανόνα έχουν επενδυθεί κυρίως σε ακίνητα και παραλλήλως έχουν χρηματοδοτήσει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Ενα μικρό μέρος είναι αποταμιευμένο.
Ανεξαρτήτως της ηθικής πτυχής, ούτε και αυτά τα στρώματα είναι πάντα σε θέση να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά βάρη. Συχνά, ο μόνος τρόπος είναι να ρευστοποιήσουν ακίνητη περιουσία. Οποιος, όμως, επείγεται να πωλήσει, εάν βρει αγοραστή, θα βρει σε πολύ χαμηλή τιμή.
Εκτός από τις αντικειμενικές φοροδοτικές ικανότητες είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επιδεινώνει την κατάσταση. Η διάψευση της ελπίδας για διέξοδο από την κρίση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό όσων πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Η διάχυτη αυτή εκτίμηση επηρεάζει αρνητικά και τη συμπεριφορά εκείνων που ακόμα μπορούν να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη τους.
Η σκοτεινή προοπτική, όμως, ωθεί αρκετούς να μην πληρώνουν με σκοπό να διατηρήσουν ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Επίσης, μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες, που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, προτιμούν να διακινδυνεύουν μην κόβοντας αποδείξεις ή και να μην αποδίδουν το ΦΠΑ, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό.

Πόσους λάκκους έχει η φάβα;

Photo: yarnzombie@FlickrΔεσμεύτηκα να μην πω ονόματα αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να σας αφηγηθώ την ιστορία σαν παραμύθι.

Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν μια ελεγκτική Αρχή αποφάσισε να ελέγξει πόσο γνήσιες είναι οι φάβες Σαντορίνης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Μα θα μου πείτε «υπάρχουν νοθευμένες φάβες Σαντορίνης»; Και βεβαίως υπάρχουν. Οι αγορές έχουν και κλεφταράδες (που θα έλεγε και ο πρόεδρος Χριστόφιας) και κυκλοφορούν χαλούμια Κύπρου που δεν είναι από την Κύπρο, Σαμιώτικα κρασιά που δεν είναι από την Σάμο και φάβες Σαντορίνης που δεν είναι από την Σαντορίνη. Το κέρδος των «κλεφταράδων» είναι προφανές. Παίρνουν ένα φτηνό προϊόν – πολλές φορές το εισάγουν κιόλας από μια τριτοκοσμική αγορά – το συσκευάζουν και το πωλούν σαν φημισμένο προϊόν.

Το κάνουν με τα λάδια, το κάνουν με τα ξύδια γιατί να μην το κάνουν και με την ξεχωριστή και ακριβή φάβα Σαντορίνης; Αυτή τη σκέψη έκανε η Αρχή και άρχισε να ψάχνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τελικά εντόπισε εννιά διαφορετικές φάβες Σαντορίνης. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά ο οποιοσδήποτε έμπορος μπορεί να πάει στην Σαντορίνη να αγοράσει φάβα, να την συσκευάσει, να την εξάγει ή να την διαθέσει στην ελληνική αγορά. Η Αρχή όμως δύσπιστη, πήρε δείγματα από τις 9 ξεχωριστές φάβες και άρχισε τις αναλύσεις γιατί ως γνωστόν και τα όσπρια (εκτός από τους Έλληνες) έχουν το DNA τους. Τα αποτελέσματα έκαναν και τους πιο αισιόδοξους ερευνητές να γονατίσουν.

Τέσσερις από τις πολυδιαφημισμένες «φάβες Σαντορίνης» ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια Αγγλίας! Αυτά που τρώνε δηλαδή τα γουρούνια στην Αγγλία εδώ τα τρώμε ως φάβες Σαντορίνης! Για να δικαιολογήσουν μάλιστα το πρασινωπό χρώμα των αλεσμένων μπιζελιών κάποιες εταιρίες έγραφαν στην συσκευασία «βιολογική φάβα Σαντορίνης». Να δεις δηλαδή την πρασινάδα - αντί τη γλυκιά κιτρινάδα που βγάζει η φάβα της Σαντορίνης - και να πεις «λογικό είναι να πρασινίζει αφού είναι βιολογική». Οι τέσσερις από τις εννιά λοιπόν, ήταν μπιζέλια, οι υπόλοιπες; Κρατηθείτε. Άλλες τέσσερις «φάβες Σαντορίνης» ήταν αλεσμένα όσπρια, κουκιά, φάβες χαμηλής ποιότητας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν περάσει ούτε στα ανοιχτά από το νησί της Σαντορίνης. Για να μην σας τα πολυλογώ μόνο μία από τις εννέα «φάβες Σαντορίνης» που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ήταν

Σενάρια τρόμου για χρεοκοπία από ξένα μέσα ενημέρωσης

 
Ερωτήματα δημιουργούνται από τα συντονισμένα «πυρά» που δέχεται η Ελλάδα. Η ιστορία ξεκίνησε με άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα». Διαβάστε σχετικά εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212202

Τη σκυτάλη πήρε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζει να ρίχνει τα «πυρά» του σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild. Ο Σόιμπλε νουθετεί την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου «διάσωσης» από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τονίζει: «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει». Διαβάστε σχετικά εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212357

Και όλα αυτά την ώρα που το Χρηματιστήριο καταρρέει και με άρθρο του το Bloomberg αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τρόπους να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013 - 2014. Σε άρθρο του το «Bloomberg» κάνει λόγο για πτώση των μετοχών και του κοινού νομίσματος, ενώ επισημαίνει τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για την απροθυμία των δανειστών μας να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί διακοπής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα


Διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί διακοπής χρηματοδότησης προς την ΕλλάδαΕκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που υποστήριζε ότι το Ταμείο δεν σχεδιάζει περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας τον Σεπτέμβριο,τόνισε:

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειές της. Η αποστολή του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου για το πώς θα επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου».

Για το επίμαχο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ρωτήθηκε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αρνήθηκε να το σχολιάσει. «Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο δεν σχολιάζουμε. Για την Επιτροπή η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υποστήριξε ότι η Eλλάδα πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.

Η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Αντουάν Κολομπανί, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα επιστρέψει αύριο Τρίτη, στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά, τέλος, στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με συγκεκριμένες δράσεις και άμεσα.

Να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου "διάσωσης" από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάλεσε, εξάλλου, την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Φ. Κουβέλης

Τόνισε την ανάγκη προσήλωσης σε μέτρα υπέρ των αδύναμων στρωμάτων

Την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, με έμφαση ιδιαίτερα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της, ήταν τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και η κυβερνητική πολιτική.

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα το 2012 και να μην κοπούν οι μισθοί κι οι συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση σε μέτρα και πολιτικές που θα ανακουφίζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όπως π.χ. η καταβολή των δυσβάστακτων φόρων σε περισσότερες δόσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να ασκούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με συγκεκριμένες στοχεύσεις, καθώς και να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σ΄ όλη τη χώρα.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβερνητική «τρόικα»


Επίθεση Τσίπρα στην κυβερνητική «τρόικα»

Επίθεση στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος. Οι κυβερνητικοί εταίροι έγιναν «τροϊκανότεροι των τροϊκανών», εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έχει χρεοκοπήσει.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί το διάλογο με τους «υπαλλήλους της τρόικας», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί τους, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε συνάντηση.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.

«Αν η προδιαγεγραμμένη πορεία μας οδηγεί σε χρεοκοπία και μας απομακρύνει από την ευρωζώνη κανείς δεν έχει συμφέρον αυτό να φανεί ως ατύχημα» υπογράμμισε. «Αν αυτό επιθυμεί η κυρία Μέρκελ, είναι καλύτερα να την προκαλέσουμε να το πει η ίδια και όχι δια στόματος των υπαλλήλων της και να επωμιστεί τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Προειδοποίησε πως «το μνημόνιο και τα μέτρα που μας άφησε η κυβέρνηση Παπαδήμου» οδηγούν τη χώρα σε «κοινωνικό κραχ το φθινόπωρο».

Ενόψει της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας είπε η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δωρίσει τολεγόμενο καλό κομμάτι της σε Τράπεζες ενδεχομένως υποδεέστερης χρηματοικοκνομικής φερεγγυότητας. «Αυτό δεν θα είναι λάθος είναι ήδη προμελετημένο έγκλημα, ένα μεθοδευμένο σκάνδαλο που εξελίσσεται κατά στάδια. Αυτό το σκάνδαλο δεν θα περάσει έτσι, η διαπλοκή και οι υπηρέτες της θα μας ξαναβρούν μπροστά τους» τόνισε.

O κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί» την κυβέρνηση, εντείνοντας και τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες.

Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει ήδη κατατεθεί για τη μετενέργεια και προανήγγειλε νέα πρόταση νόμου για τη διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών.

Στάση πληρωμών δείχνει ο γερμανικός Τύπος


thumb

Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα είναι ο κοινός παρανομαστής πολλών άρθρων του γερμανικού Τύπου (και όχι μόνον) που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο 24ωρο…
Θα δεχθεί όμως ο Σαμαράς να σκάσει στα χέρια του η βόμβα της στάσης πληρωμών;
Από την «Ηράκλεια προσπάθεια του Σαμαρά», όπως δήλωσε ο Σόιμπλε έως τον «κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρέωσεων της χώρας του Ρέσλερ, μία σειρά δημοσιευμάτων συνηγορούν υπέρ της αυστηρής λιτότητας, προάγγελος της επίσκεψης της Τρόικας στις 24 του μήνα.
Σημειώνουν μάλιστα πως η Ευρώπη είχε το χρόνο της ώστε μία πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ να μην τρομάζει τους ευρωπαίους.
Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις των Ευρωπαίων υπέρ των «ευρωπαϊκών» κομμάτων οι γλώσσες έχουν λυθεί πλέον και το σενάριο επίσημης πτώχευσης της χώρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν αποτελεί ταμπού καθώς η ψήφος έχει δοθεί.
Την ίδια ώρα τόσο ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών(Γκίντο Βεστερβέλε) όσο και κύκλοι προκείμενοι στην καγκελάριο δηλώνουν αντίθετοι προς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με λίγα λόγια αντίθετοι προς κάθε επιμήκυνση του προγράμματος δανεισμού.
Το γερμανικό κατεστημένο δείχνει επομένως στην Ελλάδα το μονόδρομο των υποχρεώσεών της βάσει των Μνημονίων και των Δανειακών με τη συνέχιση της λιτότητας και της επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων, κατά πολλούς το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με γρήγορες διαδικασίες έναντι πινακίου φακής.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές μισθών, τότε το μέλλον προδιαγράφεται πιο μαύρο και από το μαύρο.
Μόλις την Παρασκευή το Economist, σημείωνε ότι τα τρία κόμματα θα προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές μισθών, αθετώντας τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Το όλο κλίμα επιδεινώνεται από μία σειρά δηλώσεων του σκληρού πυρήνα ευρωπαίων υπουργών, φίλα προσκείμενων στη σκληρή γερμανική γραμμή, περί «υπομονής» που χάνεται και περί Ελλάδας που, λίγο-πολύ, κοροϊδεύει.
Οι δηλώσεις συμπάθειας προς τη χώρα μας είναι ελάχιστες και δύσκολα μετρούνται στα δάχτυλα. Συχνά μάλιστα πρόκειται για απλά πυροτεχνήματα ώστε να περάσουν τη σκληρή γραμμή.
Και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου δείχνουν την Ελλάδα προ της στάσης

Στη δημοσιότητα λίστα με 255 φορείς του δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται

Στη δημοσιότητα λίστα με 255 φορείς του δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τις επόμενες μέρες η λίστα με τους πρώτους 20 φορείςΤα πάνω κάτω στη ζωή περίπου 6.000 εργαζομένων στο δημόσιο αναμένεται να έρθουν σύντομα, καθώς θα κληθούν να μεταταγούν στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του δημοσίου. Η λίστα με τους πρώτους 20 φορείς του δημοσίου, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν και «πιλότο» σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δείξει έργο πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο, σήμερα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια λίστα περίπου 255 φορέων και οργανισμών που αναμένεται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει το δημόσιο. Η αρχή, όπως έχει γίνει γνωστό, θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς αναμένεται να συγχωνευτούν οι ΔΕΘ, HELEXPO και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).
Στον εκτενή κατάλογο τον οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», περιλαμβάνονται συνολικά 255 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων είναι και φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της επιτροπής Πάγκαλου, οργανισμοί που έχουν περιληφθεί σε μελέτη ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και οργανισμοί που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις, αλλά οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει. Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου.
Η εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους περίπου 6.000 εργαζόμενους στους φορείς αυτούς, είναι γνωστή η τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις. Όπως αναφέρει, όμως, το «Έθνος», σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Παράλληλα οι μετατάξεις στον

Ισραήλ: Φόβοι για ιρανική επίθεση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

ο Ισραήλ ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας των αθλητών του στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, φοβούμενο επίθεση με εντολή του Ιράν, εναντίον της ισραηλινής αντιπροσωπείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times, η Σκότλαντ Γιαρντ και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών επανεξέτασαν την απειλή κατά της ισραηλινής αντιπροσωπείας μετά την επίθεση αυτοκτονίας στις 18 Ιουλίου εναντίον λεωφορείου με ισραηλινούς τουρίστες στη Βουλγαρία.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Μοσάντ έστειλε ομάδα της στην Ευρώπη για να εντοπίσει τρομοκράτες υπόπτους για συνεργασία με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η ειδική μονάδα επέμβασης των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης έχει στρατολογήσει πολλούς Ευρωπαίους που έχουν ασπαστεί το ισλάμ, μεταξύ των οποίων δυο Γερμανούς, ένα Σουηδό και δυο Βρετανούς.
Η επίθεση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, προκάλεσε φόβους για τυχόν επανάληψη της επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί από πυρά παλαιστινίων ενόπλων έντεκα ισραηλινοί αθλητές και προπονητές.
Σύμφωνα με τη Sunday Times, ένας από τους περισσότερο καταζητούμενους από τους ισραηλινούς πράκτορες, τρομοκράτες, είναι ένας άνδρας με αμερικανικό διαβατήριο στο όνομα Ντέιβιντ Τζέφερσον, ο οποίος διέφυγε μετά την επίθεση στο Μπουργκάς.

Η στρατηγική της κλάψας. Tου Πάσχου Μανδραβέλη

 
Πήξαμε στα νούμερα. Οχι μόνο τα πολιτικά, αλλά και των περικοπών. Σαν τρομαγμένα κοτόπουλα τρέχουν οι ιθύνοντες κακαρίζοντας περικοπές και παίζοντας την ιδιόμορφη κολοκυθιά: «Να κόψουμε τα ειδικά μισθολόγια...» «Και γιατί, παρακαλώ, τους μισθούς στρατιωτικών, δικαστών κ.λπ.;» «Αμ, τι να κόψουμε;» «Να κάνουμε Καλλικράτη στα ΑΕΙ...» «Και γιατί...» Στο τέλος θα υποστούμε μια γενναία οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων έτσι ώστε να πετύχουμε μέρος των στόχων που συνυπογράψαμε με τους δανειστές.Φυσικά και πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μια χώρα 10 εκατομμυρίων ψυχών (που θα ’λεγε και ο ποιητής υπουργός Εσωτερικών) να έχει σαράντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με εκατοντάδες τμήματα διάσπαρτα σε λόγγους, βουνά, ραχούλες. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να δίνουμε τα περισσότερα κατά κεφαλήν λεφτά για φάρμακα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να κρατάμε ανενεργές υποδομές (νοσοκομεία, αεροδρόμια κ.λπ.) σε κάθε κωμόπολη για να μην πειράξουμε τοπικές πολιτικές ισορροπίες. Υπάρχει πολύ λίπος στο κράτος που διατηρείται ανέπαφο, παρά τις διαρκείς υποσχέσεις για «περιορισμό της σπατάλης». Κατ’ ουσία, δύο χρόνια τώρα αναπαράγουμε το ίδιο μοντέλο μη ανάπτυξης, σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα. Και αν οι οριζόντιες περικοπές μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στην πρώτη φάση της κρίσης -τότε που προσπαθούσαμε να διορθώσουμε τα νούμερα, μπας και γλιτώσουμε το τσουνάμι των αγορών- τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Δύο χρόνια μετά έπρεπε να είχαμε μάθει...
Τώρα, όλοι περιμένουν την τρόικα για μια διαπραγμάτευση που δεν θα γίνει. Κατ’ αρχάς για τεχνικούς λόγους. Οι απεσταλμένοι των δανειστών δεν βάζουν τα δικά τους λεφτά για να αποφασίζουν επιμήκυνση ή όχι του προγράμματος, που θα κοστίσει επιπλέον 14 δισ. σε δάνεια. Τα κοινοβούλια 17 χωρών και το Δ.Σ. του ΔΝΤ αποφασίζουν. Οι Τόμσεν, Μαζούχ και Τράα μπορούν απλώς να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς; Χρησιμοποιώντας τα δικά τους επιχειρήματα.
Για παράδειγμα: το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση 1,5 - 2% του ΑΕΠ από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά στην οικονομία και προς φορολόγηση. Αρα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για τη μείωση των περικοπών· σίγουρα πολύ καλύτερο από την κλάψα «ξέρετε, δεν αντέχουμε άλλο».

Μάτια ερμητικά κλειστά

Photo: kostolany244«Η Carlyle Offshore Partners II Limited, η οποία ελέγχει την GREEN BIDCO, προέβη την 12η Μαϊου σε αγορά 2.340.000 μετοχών της Νεοχημικής που αντιστοιχούν σε 6,50% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, μέσω σειράς χρηματιστηριακών συναλλαγών. Με βάση τα ανωτέρω η GREEN BIDCO κατέχει πλέον συνολικά 28.813.642 μετοχές και δικαιώματα ψήφου οι οποίες αντιστοιχούν σε 80,54% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας».
Με αυτές τις τυμπανοκρουσίες ανακοίνωνε το γκρούπ της Carlyle την αγορά της Νεοχημικής το 2008 όταν πιά η ελληνική «φούσκα» είχε ξεπεράσει το απόγειό της. Η εξαγορά θα γινόταν με πραγματικά χρήματα άλλων, των τραπεζών, με τη μέθοδο της «μοχλευμένης» εξαγοράς, δηλαδή οι Τράπεζες θα δανείζονταν για τα κεφάλαια που θα κατέβαλλαν, χρησιμοποιώντας τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου και οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «υψηλά επίπεδα διασφάλισης μέσω στοιχείων του ενεργητικού» (σσ. της πρός αγορά εταιρείας). Την εβδομάδα που πέρασε 7 απο τις 17 τράπεζες που είχαν δανείσει την Carlyle για την αγορά της Νεοχημικής κατέθεσαν μήνυση εναντίον στελεχών της Νεοχημικής και της Carlyle κατηγορώντας τους για απάτη. Τα στοιχεία του ενεργητικού –που θα διασφάλιζαν τα δάνεια – ήταν προϊόν «πειραγμένων» ισολογισμών εν'ω ο κ Λαυρεντιάδης είχε κάνει χρήση εσωτερικών πληροφοριών για να στείλει την τιμή της μετοχής του στα ύψη, υποστηρίζουν μεταξύ των άλλων.
Η υπόθεση που αποτέλεσε την κορωνίδα της ελληνικής φούσκας δέν είναι καινούργια. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε ασχοληθεί με καταγγελλίες κατά του μετόχου της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ χωρίς να καταλήξει κάπου ενώ η Carlyle εξανάγκασε τον κ Λαυρεντιάδη να επαναγοράσει το ποσοστό του το 2009 επειδή στις 31/12/2008 -λίγους μήνες μετά την πολυδιαφημισμένη εξαγορά- η «πολύφερνη νύφη» είχε αρνητική καθαρή θέση 4 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρές ζημιές 60 εκατομμυρίων με καθαρό χρέος 723 εκατομμύρια.
Γιατί δέν κινήθηκαν τότε οι τράπεζες; (Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Millenium, Ελληνική, Γενική και HSBC). Η αλήθεια είναι ότι, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου Κουταλίδη, έγινε αναδιάρθρωση του χρέους «με καινοτόμες και ανεπανάληπτες για την Ελλάδα τεχνικές λύσεις». Αυτή η εξέλιξη και η αποχώρηση της Carlyle και των περισσότερων ξένων τραπεζών που συμμετείχαν με τον ίδιο ενθουσιασμό, μέσω των ελληνικών παραρτημάτων τους, στο «πάρτυ» έδωσε λίγο χρόνο ώστε να μην εκδηλωθεί το πρόβλημα. Εξάλλου ένα μέρος της

Κλίντον: «Πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα και στο μέλλον της»

Μήνυμα συνεργασίας και υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση έστειλε ο Μπιλ Κλίντον σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, παρουσία πλήθους υπουργών και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που πραγματοποιεί ολιγόωρη συμβολική επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ομογενών για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απαντήσεις. όμως θεωρούμε οτι μπορούμε μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, χαιρέτισε το σχηματισμό της τριμερούς κυβέρνησης και αν και παραδέχθηκε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι σημαντικές.

Τέλος, ο κ. Κλίντον εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ελλάδα, λέγοντας πως είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιους ανθρώπους, πλούσιες ιδέες και πλούσια κληρονομιά.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή πρόσκληση


Ανοιχτή πρόσκληση
Κορυφαία στελέχη, τάσεις και ομάδες που δρουν εντός και εκτός Κινήματος, αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η ανασυγκρότηση του Κινήματος που βρέθηκε στις τελευταίες εκλογές από τα υψηλά ποσοστά του 44% το 2009 στα χαμηλά του 12,2% στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου.

Ακόμα και η λέξη «ανασύσταση», με την οποία ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος προσδιόρισε τη διαδικασία αναγέννησης του κόμματος, ξάφνιασε αρχικά τα ηγετικά κομματικά στελέχη, αφού δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με την ορολογία που χρησιμοποιούν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αντιπροσωπεύει πλήρως τις προθέσεις του προέδρου του Κινήματος.

«Με αφετηρία το 12% και απευθυνόμενοι στην κοινωνική βάση του κόμματος θα ξαναχτίσουμε το ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου. Πιστεύουν πως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί και στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε το Κίνημα, εκτιμούν το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε τις τύχες του κόμματος στην πιο δύσκολη φάση που έχει περάσει από την ίδρυσή του.

Ανοίγματα
Μετά και τη συγκρότηση των πρώτων Οργάνων του Κινήματος, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται έτοιμος και ευρισκόμενος σε θέση ισχύος, να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με όσους θέλουν να συμβάλουν στην κομματική αναγέννηση αλλά και να είναι σκληρός απέναντι σε όσους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει γνώση ότι ηγείται ενός μαζικού κόμματος που διαθέτει μήτρες αναπαραγωγής στελεχών. Παρά τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο παραμένει πρώτη δύναμη όχι μόνο στα συνδικάτα, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις επιστημονικές ενώσεις και στα

Spiegel: Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα

 
 

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί.
«Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος».
Για να περιοριστεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» προς άλλες χώρες, σύμφωνα με το Spiegel, αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12

«Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στο μενού των μέτρων


thumb

Τη συναίνεσή του συνεισέφερε ο Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη των τριών αρχηγών ως προς τις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων για τη διετία 2012 - 2014, δεδομένου ότι η εξειδί­κευση των μέτρων θα επέλθει κατόπιν της συνάντησης με την τρόικα.
Το μενού περιέχει ιδιωτικοποιήσεις (αξιοποίη­ση της δημόσιας περιουσίας, κατά τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς), διαρθρωτικές αλ­λαγές (εργασιακά κ.λπ.) και περικοπές δημοσί­ων δαπανών, πλαίσιο από το οποίο δεν διαφο­ροποιήθηκε ο Κουβέλης, αντιθέτως, στην επίση­μη δήλωσή του χθες σημείωσε ότι κινείται εντός της προγραμματικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιαπραγ­μάτευση, με κύριο στοιχείο τη χρονική επιμή­κυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσον αφορά επιμέρους ζητήματα, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ και η εξίσωση πετρελαίου θέρ­μανσης και κίνησης, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να θεω­ρεί επαρκές «φύλο συκής» για την εφαρμογή τους την πρόβλεψη για τους ασθενέστερους με βάση εισοδηματικά κριτήρια (σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο) ή την κατάτμηση των χαρατσιών σε περαιτέρω δόσεις.
Για τα ειδικά μισθολόγια ο Κουβέλης παρέ­πεμψε στα «ισοδύναμα» τα οποία, όπως είπε, θα αναζητηθούν στην περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών «που αφορούν κατά κύριο λόγο το λειτουργικό κόστος, και προφανώς όχι το μισθολογικό». Κάτι που δείχνει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στο κλείσιμο οργανισμών, φορέ­ων κ.λπ.
Μόνη ίσως ένσταση ή ανησυχία που καταθέ­τει η ΔΗΜΑΡ, δημοσίως, είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο – «δεν θέλουμε να προσθέσουμε ού­τε έναν άνεργο» σημειώνουν επιφανή στελέχη του κόμματος - και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το ερώτημα είναι πώς θα μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος χωρίς να γίνουν απολύσεις. Κατά το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν αναφερθεί στη λύση των μετατάξεων, αλλά είναι με ερωτη­ματικό αν αυτό αποτελεί συνολική λύση.
«Στάση ευθύνης»
Στο όνομα λοιπόν αυτών των δύο σημείων και με δεδομένη την πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας, η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστε­ράς δεν φαίνεται να προβάλλει ισχυρές αντι­στάσεις, αντιθέτως δείχνει να αντιλαμβάνεται ως «στάση ευθύνης» το «ναι σε όλα» γιατί «δεν γίνεται

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...