Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η αγανάκτηση εισβάλλει και στη Βουλή


Η αγανάκτηση εισβάλλει και στη Βουλή

Η αγανάκτηση από την πλατεία Συντάγματος εισβάλλει σιγά σιγά στη Βουλή και επηρεάζει τους βουλευτές, ιδίως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος στην κυβερνητική παράταξη ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά η αμηχανία στο πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την κοινωνική ένταση προκαλεί πολυφωνία.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε χθες στο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών επισημαίνοντας ότι «όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό, τι παλαιά».

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «απαιτείται μια πιο δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που εγγυάται κανόνες, διαφάνεια, θα έλεγα, όμως, και καταπολέμηση της αδικίας, αλλά και μια ανθρώπινη αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης που έχουμε στα χέρια μας, προστατεύοντας και το περιβάλλον. Επίσης απαιτείται ριζική αναμόρφωση, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό επίπεδο, του συστήματος δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενημερωμένο πολίτη να δρα, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνει ευθύνες, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών δικαίου».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος μίλησε χθες για ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο ή θα βρει πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί, όπως είπε. Πρόσθεσε όμως ότι τα επεισόδια στη Βουλή τον κάνουν να αισθάνεται βαθύτατα αγανακτισμένος και ταπεινωμένος ως πολίτης και ζήτησε να αναλάβουν κάποιοι την ευθύνη για αυτά. «Αυτή η ανωτάτου επιπέδου συγκέντρωση, όπως μας την περιέγραψαν έβγαλε αυτή την παραφυάδα. Θα την καταδικάσουν;», έθεσε το ερώτημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ζήτησε από το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και από την τρόικα να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την αγωνία των πολιτών. «Ολοι μας στην κυβέρνηση συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είναι αλήθεια ότι η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους, εντός και εκτός της χώρας. Φυσικά αναφέρομαι και στην τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωτηρία της χώρας από τα απίστευτα αδιέξοδα που άλλοι δημιούργησαν», δήλωσε.
Ο κ. Παπουτσής καταδίκασε όμως τα επεισόδια στην είσοδο της Βουλής.

«Οι εκδηλώσεις όπως αυτές που ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό,
εκδηλώσεις ισοπέδωσης των πάντων, συστηματικού ευτελισμού των θεσμών, αγνόησης των νόμων, απαξίωσης της Βουλής και προπηλακισμού Βουλευτών, δεν τιμούν το Δημοκρατικό Πολίτευμα».

Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ είναι άσχημο και οι βουλευτές νιώθοντας την πίεση του κόσμου αλλά βλέποντας και την ανάγκη να διασφαλιστούν τα δάνεια για τη χώρα έχουν μπει στη μέγκενη. Όλο και περισσότεροι ζητούν απολογισμό για την αποτυχία των μέτρων του 2011, αλλά και αναλυτικές εξηγήσεις για όσα θα κληθούν να ψηφίσουν καθώς μέχρι στιγμής ότι μαθαίνουν είναι από τα μέσα ενημέρωσης. Μέρος της έντασης αναμένεται να εκτονωθεί στον ΚΤΕ Οικονομικών όπου θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη την τελική ενημέρωση ούτε για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου αλλά ούτε και για το περιεχόμενο των μέτρων. Περιμένουμε να ακούσουμε τα μέτρα, υπάρχει διάθεση στήριξης της κυβέρνησης σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έχοντας υπόψιν ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία που δεν έχουν άλλες αντοχές και ελπίζω να τα λάβει υπόψιν το οικονομικό επιτελείο»
, δήλωσε (στη ΝΕΤ) ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης.
ΤΟ ΒΗΜΑ.online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου