«Θετικά» ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να αποκαλύψει ποιες είναι οι ληφθείσες αποφάσεις. Αυτές, πρώτα θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και μετά θα τεθούν για ψήφιση στη Βουλή. Στοιχεία τους όμως αναμένεται από το κοινό ανακοινωθέν Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Reuters, μετά από διαπραγμάτευση συμφωνήθηκε ο ρόλος της τρόικας στον νέο οργανισμό αποκρατικοποιήσεων να είναι μόνο συμβουλευτικός και χωρίς δικαίωμα βέτο και να μην περιλαμβάνεται στις εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση, η κρατική περιουσία.Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται για διαπραγματεύσεις σε Λουξεμβούργο και Παρίσι νέο τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα ισχύει ως το 2014 και θα αφορά αυξημένη εξωτερική χρηματοδότηση, αλλά και σύμφωνα με το Reuters, θα προβλέπει την περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης λεπτομερείς δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση νέου φορέα για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και για τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, αναφέρει:
«Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού
Ταμείου.
Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία.
Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.»
Υποβάθμιση Τραπεζών
Στην υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών από πλευράς καταθέσεων και ομολόγων προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1 από B1. Οι προοπτικές και για τις οκτώ τράπεζες είναι αρνητικές. Πρόκειται για τις τράπεζες:
- Εθνική Τράπεζα σε Β3 από Ba3
- Eurobank σε B3 από Ba3
- Alpha Bank σε B3 από Ba3
- Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Ba3
- Αγροτική Τράπεζα σε B3 από B1
- Τράπεζα Αττικής σε B3 από B1
- Εμπορική Τράπεζα σε B1 από Baa3
- Γενική Τράπεζας σε B1 από Baa3
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου