Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Νέο μήνυμα Γιούνκερ κατά του Grexit, πριν τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ



Νέο μήνυμα κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έστειλε, μέσω συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας πως τυχόν Grexit θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα στο Βερολίνο – όπου θα τεθεί έστω ανεπίσημα
το ελληνικό ζήτημα – ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως τυχόν έξοδος μιας χώρας από τη νομισματική ένωση θα «στερέωνε» σε ορισμένα μυαλά την ιδέα πως «το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο».

Προσέθεσε πως η απώλεια εμπιστοσύνης στο ευρώ θα οδηγούσε και σε απώλεια επενδύσεων για την Ευρώπη, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε του κατέστησε σαφές πως οι επενδύσεις του Τόκιο στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε δε πως δεν στηρίζει την άποψη πως μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα μείωνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. «Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε πάντως το ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, στον απόηχο των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ πως εναπόκειται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Το ελληνικό πρόγραμμα «δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ», είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι το 2010 η γερμανική κυβέρνηση είχε τη συμμετοχή του ΔΝΤ πως συγκεκριμένη προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ έχουν διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν πρόκειται να δεχτούν μια συμφωνία εάν αυτή δεν φέρει την έγκριση και το ΔΝΤ.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου