Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Γιουνκέρ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών – Μαξίμου: Δεν παραδόθηκε ποτέ στην κυβέρνηση


Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τη δημοσίευση από τον πρόεδρο της Κομισιόν της νέας πρότασης των θεσμών την Κυριακή.
Όπως ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Γιουνκέρ, προχωράει στη δημοσιοποίηση των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ και των εταίρων για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών.
Οι διαφορές σε σχέση με την τελευταία πρόταση των θεσμών είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα υπάρχει μόνο η υποχώρηση για το ΦΠΑ των ξενοδοχείων, αφού οι εταίροι το αφήνουν στο 13% (αντί 23%).

Κατά τα άλλα, διατηρούνται οι απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά). Παραμένει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) όπως και του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.
Ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Μαξίμου: Δεν παραδόθηκε ποτέ στην κυβέρνηση

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Γιουνκέρ, τόνιζαν πως «στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του οργάνου κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο».
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Μάλιστα σημείωναν πως το εν λόγω κείμενο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς τον νέο συντελεστή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».
«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου.
 http://newpost.gr/post/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...