Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Τα έξι επώδυνα βήματα από το capital controls στο Grexit

Συνήθως, οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Και αυτό συνδέεται με την αποτυχία να βρεθεί μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης σύντομα. Πρώτο ορόσημο θεωρείται η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Δεύτερο, η προγραμματισμένη σύνοδος την Πέμπτη. Τρίτο και τυπικά τελευταίο, στις 30 Ιουνίου, όταν λήγει η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Ωστόσο, οι πρώτες συνέπειες μιας αποτυχίας για συμφωνία μπορεί να έρθουν νωρίτερα, λόγω πανικού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα κινούνται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

• Πρώτον, διασφάλιση της Ευρωζώνης από παρενέργειες λόγω πτώχευσης της Ελλάδας και επικείμενης εξόδου από το ευρώ.
• Δεύτερον, συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, με διαδικασίες που να δίνουν έναν ελάχιστο χρόνο, αλλά ικανό, ώστε η χώρα να έχει περιθώρια επιστροφής.
• Τρίτον, σχέδιο αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο θα καλύπτει τον πληθυσμό με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα, φάρμακα και ιατρική φροντίδα.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαδικασίες περιγράφουν την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα τα πράγματα εξελίσσονται ως εξής:
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει – Να αρθεί η βουλευτική ασυλία Καραμανλή

Να υιοθετήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακ...