Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Washington Post: To Grexit θα κοστίσει 100 δισ. σε Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά σύμφωνα με άρθρο του Matt O rsquo; Brien, στους Washington Post, αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Αυτό δεν είναι άλλο από τις τράπεζες και αυτός θα είναι ο λόγο που πιθανώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρίσει από το ευρώ. quot;Τα πάντα αλλάζουν, αλλά η Ελλάδα μένει η ίδια quot;, αναφέρει ο O rsquo; Brien και συνεχίζει λέγοντας ότι η χώρα δανείστηκε πάρα πολλά, είπε ψέματα για αυτό, και όταν αυτό αποκαλύφθηκε δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί από το τραπεζικό σύστημα, καθώς κανείς δεν ήθελε να δανείσει μια κυβέρνηση που ήξερε ότι δεν θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Με την προοπτική της χρεοκοπίας να αυξάνεται, τι θα συνέβαινε με τις Γερμανικές και τις Γαλλικές

τράπεζες, αναρωτιέται ο αρθρογράφος- τράπεζες οι οποίες στην τρέχουσα κατάσταση θα ζημιωθούν με 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια περίπτωση Grexit.
Όμως, σύμφωνα με τον O rsquo; Brien, δεν θα είναι αυτός ο λόγος που η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. quot;Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να το κάνει αυτό quot;, και αναφέρει ότι οι Ελληνικές τράπεζες- πού βρίσκονται σε δύσκολη θέση- παραμένουν quot;στον αφρό quot; χάρις στην χρηματοδότηση από τον ELA. Όμως σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες- και σύμφωνα με τον O rsquo; Brien υπάρχουν τρεις quot;διέξοδοι quot;.
Να συνεχίσει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ
quot;Αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά για πόσο θα διατηρηθεί; quot;, αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Με τους Έλληνες καταθέτες να έχουν τραβήξει από τις τράπεζες, μόνο αυτή την εβδομάδα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ευρωπαίος αξιωματούχος- πριν την παροχή έξτρα χρηματοδότησης από τον ELA- διέρρευσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι σίγουρη ότι το ελληνικό τραπεζικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί την Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον O rsquo; Brien, quot;η ιδέα πιθανώς ήταν να ασκηθεί τόση πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση ώστε να νοιώσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κάνει πίσω σε αυτό το παιχνίδι οικονομικής μπλόφας quot;. Όμως εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου- και γι rsquo; αυτό τον λόγο η ΕΚΤ άμεσα παρείχε έξτρα δάνεια.
quot;Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι πρόθυμη να αποκόψει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ή να δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες, καθώς και την κυβέρνηση quot;.
Να υπάρξει bail in και capital controls
Ένα μοντέλο Κύπρου είναι πιθανών να υπάρξει και στην Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος- δηλαδή με bail in. quot;Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα είναι ένα πρώην, αλλά και μελλοντικό μέλος της ευρωζώνης και συγχρόνως η οικονομία της θα βαλτώσει περισσότερο quot;, αναφέρει ο O rsquo; Brien, ο οποίος θεωρεί ότι σε αυτή τη περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι και δεν θα είναι στο ευρώ.
Συνεχίζει λέγοντας ότι quot;κανείς δεν θα θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που δεν θα μπορεί να βγάλει από αυτήν τα χρήματα του. Στην καλύτερη περίπτωση, μετά από μερικά φρικτά χρόνια, η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφορτωθεί τα capital controls, όπως πρόσφατα έκανε η Κύπρος quot;.
Grexit και bail out με δραχμή
Αν η ΕΚΤ σταματήσει την χρηματοδότηση και η κυβέρνηση δεν προβεί σε bail in, τότε κατά την άποψη του O rsquo; Brien, η μόνη λύση είναι η δραχμή. Και που θα βρεθεί το νέο νόμισμα; quot;Το μόνο μέρος είναι το τυπογραφείο. Θα πρέπει να εγκαταλειφτεί το ευρώ και να γίνει μετατροπή όλων των ευρώ στην χώρα, σε νέες δραχμές quot;.
Με αυτόν τον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες. Όμως, συνεχίζει το άρθρο, πολλοί θα θελήσουν να βγάλουν τα χρήματα τους από την χώρα μπροστά στον κίνδυνο υποτίμησης τους, οπότε πάλι θα χρειαστούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. quot;Και πέραν τούτου, οι τιμές των βασικών αγαθών θα εκτοξευτούν εν μία νυκτί. Πιθανώς να επιβληθεί και δελτίο quot;, αναφέρει ο O rsquo; Brien.
Βέβαια το νέο υποτιμημένο νόμισμα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον τουρισμό και στις εξαγωγές, σταματώντας τον φαύλο κύκλο της ανεργίας και των περικοπών στους μισθούς. Βέβαια, quot;τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερα από τα δύο προηγούμενα quot;, αναφέρει ο αρθρογράφος, αλλά πιθανώς έτσι η Ελλάδα να έχει μια quot;πραγματική ευκαιρία για ανάκαμψη quot;, γράφει ολοκληρώνοντας ο O rsquo; Brien.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...