Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Με 178 ψήφους πέρασε από τη Βουλή η πρόταση για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έλαβε 178 «ναι» και 120 «όχι», ενώ υπήρχαν και δύο βουλευτές που απουσίαζαν (Γιώργος Γαλέος της ΧΑ και Μαρία Αντωνίου της ΝΔ). Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε δική του πρόταση, προκειμένου ο λαός να ερωτηθεί εάν δέχεται ή απορρίπτει και την ελληνική πρόταση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία και την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την έγκριση του δημοψηφίσματος από το Σώμα, προκειμένου αυτός να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σήμερα Κυριακή.
Μπουρλότο στη συνεδρίαση από την Κωνσταντοπούλου
Νωρίτερα και εν μέσω μιας πολύωρης και θυελλώδους συνεδρίασης το λόγο έλαβαν πολλοί βουλευτές και υπουργοί, ενώ η διαδικασία της συζήτησης ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά η διαδικασία διεκόπη καθώς η πρόεδρος της Βουλής παραβίασε τον Κανονισμό και ανέβηκε στο προεδρείο ενώ δεν είχε δικαίωμα, μετά την ομιλία της που έκανε ως βουλευτής προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ αλλά και του προέδρου του κόμματος που αντέδρασε οξύτατα και αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν συμμορφωνόταν με τον κανονισμό, αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του. «Κυρία πρόεδρε να το πάρετε χαμπάρι το έχετε παρακάνει, δεν είστε δικτάτορας είστε πρόεδρος της βουλής και εσείς κύριε Τσίπρα να την μαζέψετε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
Η συνεδρίαση διεκόπη για μερικά λεπτά και ύστερα από παρέμβαση και σχετική υπόδειξη του Αλέξη Τσίπρα η κυρία Κωνσταντοπούλου αποδέχθηκε ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τον κανονισμό της Βουλής και αφού απολογήθηκε στο Σώμα παραχώρησε τη θέση της στον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.
Τσίπρας: Δεν θα ρωτήσουμε τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ για να απευθυνθούμε στο λαό
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αφού επιτέθηκε για μια ακόμη φορά σε αντιπολίτευση και δανειστές, κατηγορώντας τους ότι υπονόμευσαν τη διαπραγμάτευση, άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία με τους πιστωτές, λέγοντας ότι, ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, «στο τραπέζι θα παραμένει η συμφωνία».
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας και πρόσθεσε: «Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης». Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη, συνέχισε και επισήμανε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, για μια ακόμη φορά επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τη μη επίτευξη συμφωνίας στους δανειστές λέγοντας: «Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. «Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».
Προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη. «Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει όχι στο τελεσίγραφο» υπογράμμισε και επισήμανε ότι «θα στείλει και μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη».
Σαμαράς: Κάνετε πραξικόπημα, καλείτε τον ελληνικό λαό να εγκρίνει την αποκοπή της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα παρωδία

Αμέσως πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε εξαπολύσει επίθεση στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία, που καλεί τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.

«Καλείτε το λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή του από την ΕΕ. Αυτό που θα κληθούν να πουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ένα ναι ή ένα όχι στα 8,5 δισ. ευρώ που προτείνει η τρόικα ή η κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το λέω ξεκάθαρα, θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».

«Το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη» τόνισε, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον υπουργό Οικονομικών έξω από το Eurogroup. Την παράταση που ζητήσαμε, δεν την πήραμε. Το βράδυ της Τρίτης θα είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Ευρώπης» υποστήριξε και συμπλήρωσε:

«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κ Τσίπρα. Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ. Τσίπρα».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν φέρατε για το δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα την καταψηφίζατε πανηγυρικά; Βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας στην πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σας δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία, είναι υφεσιακή και το email Χαρδούβελη μπροστά της μοιάζει παιχνιδάκι».
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...