Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Τα εθνικά συμφέροντα του κεφαλαίου

Η Ελλάδα της εργασίας, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, θέλει περισσότερη Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε και θα είμαστε μαζί σας. Τάδε έφη στην κοινή επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, την Τετάρτη, ο ΣΕΒ και οι λοιπές οργανώσεις των καπιταλιστών.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες μεταμφιέζουν πάντα τα συμφέροντά τους σε εθνικά. Εθνικός στόχος τώρα είναι η νέα συμφωνία, η μη διάρρηξη των σχέσεων με ευρώ και ΕΕ και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι οι ίδιοι «πατριώτες», τα δικά τους ΜΜΕ και το πολιτικό τους προσωπικό, που δε διστάζουν να προκαλέσουν ασφυκτικές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα, για να περάσει η
σκληρή ταξική πολιτική υπέρ των συμφερόντων τους. Έτσι, βγήκαν Τα Νέα την Πέμπτη με τεράστιο πρωτοσέλιδο τίτλο «Φυγή 30 δισ. και συνεχίζεται», ενώ προχθές έγραφαν πάλι πρωτοσέλιδα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα καύσιμα. Την Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στη θέση του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας – Ευρωσύστημα παρουσίασε μία «έκθεση» που μιλούσε για καταστροφή εάν βγούμε από το ευρώ. Προ δεκαημέρου η Ντ. Μπακογιάννη είχε επιχειρήσει αποτυχημένα να προβλέψει (ή να προκαλέσει) ένα μπανκ ραν.
Έτσι κι αλλιώς ο πατριωτισμός του κεφαλαίου είναι γνωστός και δεν περιορίζεται μόνο στους εφοπλιστές. Μόνο από τα πρόσφατα ρεπορτάζ των ΜΜΕ μάθαμε πως η ελληνική πολυεθνική Τιτάν διατηρεί σε τράπεζες στην Ελλάδα μόλις τα 12 από τα 138 εκατ. ευρώ των ταμειακών της διαθεσίμων, ενώ περίπου 70 εκατ. βρίσκονται σε εταιρείες χόλντινγκ και ευρωπαϊκές τράπεζες. Ένα άλλο ελληνικής αφετηρίας μονοπώλιο, η «Σαράντης», μετά την κρίση στην Κύπρο, διατηρεί τα ταμειακά της διαθέσιμα έξω από την Ελλάδα.
Εν ολίγοις, όταν όλοι αυτοί λένε πως θέλουν να σώσουν τη χώρα, εννοούν να σώσουν την τσέπη τους. Οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου μπορούν και χωρίς το κεφάλαιο και τους υπηρέτες τους, μπορούν πολύ καλύτερα χωρίς ευρώ και ΕΕ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανασφάλεια στον ΕΟΔΥ: Φόβοι για «κύμα» της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο συναγερμό» φαίνεται ότι τίθεται ο ΕΟΔΥ καθώς κατά τα φαινόμενα, και μάλιστα ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, το δεύτερο κύμ...