Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας


Μπορεί η αγορά να υποδέχθηκε θετικά τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα», καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ενώ οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν, εν τούτοις ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα μιας πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές και εταίρους παραμένει.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέπληξε κάνοντας πολλά βήματα πίσω και πλησιάζοντας τις προτάσεις των εταίρων και δανειστών, εκτίμησε η Bank of America Merrill Lynch, για την οποία πάντως το σημαντικό είναι να επιτευχθεί τελικά συμφωνία.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ορισμένα ερωτήματα τα οποία μπορούν να καθορίσουν την επόμενη ημέρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις
Θα περάσουν, π.χ., τα μέτρα από τη Βουλή, ενώ ποιο θα είναι το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού αν τα μέτρα ψηφιστούν και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Επίσης θα μπορέσει να υλoποιήσει όλο το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει και το οποίο έρχεται σε αντίθεση πολλές φορές με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της; Στην αγορά εκτιμάται ότι 10-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν αμφιλεγόμενη στάση, ενώ για την Deutsche Bank το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των μελών του Κοινοβουλίου που θα χάσει η κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με το χρέος
Παράλληλα ερώτημα αποτελεί η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, μια συνισταμένη η οποία θα μπορούσε να κάνει τη ζωή της ελληνικής κυβέρνησης πιο εύκολη ώστε να «περάσει» τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, την ώρα που το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να πετυχαίνει η χώρα αποτελεί συνάρτηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Ενα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια, καθώς ακόμη και αν όλα πάνε καλά οι εκταμιεύσεις φθάνουν σήμερα μόνο για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με τις υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Η χώρα χρειάζεται όμως τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία για να καλύψει τις ανάγκες της.
Επιπροσθέτως ερώτημα αποτελεί το αν η χώρα λάβει χρηματοδότηση πριν από τις 30 Ιουνίου, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προλάβει να την «περάσει» από το Κοινοβούλιο. Αυτό αφήνει ανοιχτό το θέμα της πληρωμής των 1,54 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς εναλλακτικά θα πρέπει ή η ΕΚΤ να επιτρέψει την έκδοση ΕΓΔ ή το ΔΝΤ να δώσει μικρή περίοδο χάριτος (κάτι που προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις). Επίσης, όπως εκτιμάται στην αγορά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σανίδα σωτηρίας τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων τα οποία αγοράστηκαν το 2010-11 και επεστράφησαν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης του ευρώ, ή μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και κρατά ο EFSF, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήθελε να δει συγκεκριμένη λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις από την Ελλάδα προτού εγκρίνει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς τη χώρα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η ασφάλεια των τραπεζών
Από την άλλη πλευρά, ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των εκροών κεφαλαίων κατά 40 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, την ώρα επίσης που η επιστροφή της χώρας σε ύφεση μετά και τα νέα σκληρά μέτρα αναμένεται να αυξήσει τα επισφαλή δάνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πιθανή ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης τους.
Η χαμηλή ορατότητα ως προς τη μελλοντική ρευστότητα, η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών και το αυξανόμενο ρίσκο επιβολής περιορισμών των κεφαλαίων οδήγησαν την JP Morgan να σταματήσει την κάλυψη των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.
Μια καλή βάση προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία με τους πιστωτές χαρακτηρίζει τις νέες ελληνικές προτάσεις η Eurobank Global Market Research, η οποία εκτιμά ότι οι τρεις ακόλουθες ημερομηνίες θα είναι καθοριστικές:
  • 24 Ιουνίου: Εκτακτο Eurogroup στο οποίο θα αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων. Στόχος η επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας, ώστε αυτή να «δοθεί» στη Σύνοδο Κορυφής.
  • 25-26 Ιουνίου: Προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και θα δοθεί η τελική έγκριση προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να «περάσει» τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.

  • 30 Ιουνίου: Ολοκληρώνεται η τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...