Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει της Συνόδου της Δευτέρας


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της αναμένεται να αρχίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Είναι προφανές, ότι λόγω της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το βράδυ.
Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε την πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς επισημαίνει σταθερά την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση και λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του –το μεσημέρι- από την Αγία Πετρούπολη έχει επαφές με συνεργάτες του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συζητήσει την τακτική που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο της Κορυφής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην καθιερωμένη πρόσκληση που απηύθυνε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αφήνει να εννοηθεί ότι η επείγει η συζήτηση για την Ελλάδα. Ο κ. Τουσκ σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» και προσθέτει ότι «ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας». Ο Τουσκ τονίζει ότι αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών.
Αίσθηση προκάλεσε όμως και η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πολλοί ξένοι παράγοντες έχουν επισημάνει πολλές φορές τη γεωπολιτική διάσταση και την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα την αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης υπογράμμισε ότι «η ΕΕ, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις», δηλαδή στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον». Έχοντας πει αυτά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι «το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα», αλλά ευρωπαϊκό. «Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της», τόνισε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι «εάν η ΕΕ θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων».
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...