Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Για τον Πρωθυπουργό, τώρα αρχίζει ο… Γολγοθάς της Αθήνας

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, βγήκε… λευκός καπνός.
Από σήμερα, τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν ξανά δουλειά, προκειμένου να προλάβουν και να εξειδικεύσουν ως την Πέμπτη (και τη νέα Σύνοδο Κορυφής) την ελληνική πρόταση η οποία θεωρήθηκε καλή βάση για συζήτηση και προβλέπει μέτρα περίπου 8 δισ. για τη διετία 2015- 16. Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της χώρας και με δεδομένη τη

στενότητα χρόνου, η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος το οποίο εκπνέει στο τέλος του μήνα.
Όλα έδειχναν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία μετά από περίπου πέντε μήνες διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην θέσει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, κάτι για το οποίο, δεν είχε την αναγκαία λαϊκή εντολή.
Όπως λέγεται, αυτό που έγειρε τη ζυγαριά, ήταν το γεγονός ότι για τις ελληνικές προτάσεις εγγυήθηκε με την υπογραφή του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιας και η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν ήταν αρκετή για τους δανειστές.
Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι «η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».
Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε (πολύ καλά) τι θα μπορούσε να σημαίνει η έξοδός του από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς συμφωνία. Αίμα, πόνο και δάκρυα, αλλά χωρίς συμμαχίες, σε αχαρτογράφητες θάλασσες, χωρίς ρότα και ορατή έξοδο από την τεράστια κρίση στην οποία θα εισερχόμεθα.
Τα μηνύματα που πήρε τις προηγούμενες μέρες από τη Μόσχα, δεν άφηναν περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με ενδεχόμενες νέες συμμαχίες και πηγές χρηματοδότησης.
Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, πήρε την ιστορική απόφαση. Και γι αυτή θα κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Είχε εντολή να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Από τον ελληνικό λαό. Που τον πίστεψε και τον ψήφισε.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Εκεί θα κληθεί να πείσει το σώμα, αλλά και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τους κυβερνητικούς εταίρους. Ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις , με τον Μιχελογιαννάκη να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια συμφωνία.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εσωτερική διαπραγμάτευση θα είναι εξίσου σκληρή με την εξωτερική… Η ελληνική Βουλή, διαθέτει αρκετούς εμμονικούς! Τουλάχιστον τόσο (εμμονικούς) όσο ο… Σόιμπλε! 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...