Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

DW: Θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή;

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να βρίσκονται στην τελική ευθεία, διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εικάζουν κατά πόσο είναι πιθανή ή όχι η επικύρωση μια πιθανής συμφωνίας από την Βουλή των Ελλήνων, γράφει η Deutsche Welle.
Καλά καλά δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να περάσει ενδεχόμενη συμφωνία από το κοινοβούλιο.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του αναλυτή της Deutsche Bank Γιώργου Σαράβελου, ο οποίος γράφει σε πελάτες της τράπεζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι «αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει μια πιθανή συμφωνία από τη Βουλή. Οι πολιτικές εξελίξεις
εξαρτώνται κυρίως από το πόσοι βουλευτές θα την καταψηφίσουν».
EURONEWS
Σοβαρές διαρροές, που ενδεχομένως καταστήσουν απαραίτητη μια στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, ίσως ανοίξουν τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καταλήγει ο αναλυτής της Deutsche Bank και υπολογίζει σε 10 με 40 τους βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛπου ενδέχεται να καταψηφίσουν την πιθανή συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πράσινο φως στην ελληνική βουλή, η ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί από την ερχόμενη Δευτέρα 29 του μηνός και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Θεωρητικά μια συμφωνία θα μπορούσε να περάσει τη Δευτέρα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και την Τρίτη να διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια.
«Δεν αποκλείεται ακόμα και διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ»
Την επομένη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης τα γερμανικά μέσα φιλοξενούν εκτιμήσεις Γερμανών οικονομολόγων και αναλυτών για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά παραθέτουμε την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος BayernLB Γιούγκεν Μίχελς, ο οποίος τονίζει στο Reuters ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από μια σταθερή λύση. Μένει ανοιχτό αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να περάσει τα μέτρα από το κοινοβούλιο. Δεν αποκλείεται ακόμα και διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτοιμος ο πρωθυπουργός να πληρώσει το τίμημα;»
Από την πλευρά του ο Χόλγκερ Ζάντε από την τράπεζα Nordea δηλώνει ότι «η πιθανότητα ενός Grexitμειώθηκε. Όμως η συμφωνία που διαγράφεται στον ορίζοντα, δεν συνεπάγεται βιώσιμη λύση του ελληνικού προβλήματος, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά».
Τέλος, ο Λίντερ Γκέρκεν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Φράιμπουργκ, εκτιμά ότι η ελληνική πλευρά εντόπισε το τρωτό σημείο της καγκελαρίου, η οποία με την πρόταση «αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα με κάθε τίμημα. Η δήλωση αυτή αποκάλυψε τις προθέσεις και εξουδετέρωσε στην ουσία κάθε αξιόπιστη απειλή που ακολούθησε σε βάρος της Ελλάδας. Οι Έλληνες αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και δικαίως θα αποκομίσουν τώρα το μέγιστο δυνατό όφελος», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...