Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα, αρχίζει το Plan B

Το πρόγραμμα της Ελλάδας, θα λήξει το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης και προτού ξεκινήσει εκ νέου η συνεδρίαση, χωρίς την Ελλάδα αυτή τη φορά.
Ο Ολλανδός Dijsselbloem, βρέθηκε μόνος του στη συνέντευξη Τύπου και αφού τελείωσε την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δέχθηκε λίγες ερωτήσεις.
Διευκρίνισε πως το ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη και την υπογραφή της ελληνικής πλευράς. Πρόσθεσε ακόμη ότι αμέσως μετά από τη συνέντευξη Τύπου, θα υπάρξει δεύτερη συνεδρίαση χωρίς τη συμμετοχή της
Ελλάδας, για να συζητηθούν οι όποιες συνέπειες από την ανακοίνωση.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως "θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θυμάμαι ότι είπα μετά από την τελευταία συνάντηση, ότι η πόρτα ήταν ακόμη ανοιχτή. Οι συζητήσεις συνεχιζόταν χθες το βράδυ, όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος".
Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις, quot;η κοινή γνώμη των 18 μελών του Eurogroup λυπούνται για αυτή την απόφαση της Ελλάδας. Οι προτάσεις ήταν ήδη αρκετά ευέλικτες, ώστε να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους για να επιστρέψει η οικονομία της ξανά σε τροχιά. Τώρα πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα στην κατάσταση της οικονομίας".
Επέμεινε δε ότι η διαδικασία από την πλευρά των πιστωτών, δεν είχε τελειώσει. "Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία", ενώ συνέχισε λέγοντας πως το δημοψήφισμα είναι άδικο για τον ελληνικό λαό.
Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει μια απάντηση "ναι" στο δημοψήφισμα από την πλευρά των Ελλήνων, πρόσθεσε ότι "το ναι στο δημοψήφισμα, θα σημαίνει την άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ακόμη και μετά από ένα "ναι" στο δημοψήφισμα".
Στην περίπτωση του "όχι", η εκτίμηση είναι ότι ίσως θα υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα. "Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί γρήγορα. Δεν ξέρω πώς η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Οποιαδήποτε έκβαση θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα σε οικονομικούς, δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς όρους, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα εύκολο πρόγραμμα διαθέσιμο".
Χαρακτηριστικό είναι πως αναφερόμενος στη συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, απηύθυνε μια έμμεση έκκληση στο ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των διεθνών πιστωτών.
"Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να κατανοήσει πλήρως τι βρίσκεται στα αλήθεια στο τραπέζι", τόνισε χαρακτηριστικά.
H ανακοίνωση του Eurogroup
​Από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 για την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας παροχής χρηματοοικονομικής στήριξης, έλαβαν χώρα εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του επείγοντος της κατάστασης, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους όρους της στήριξης, κάνοντας χρήση της ευελιξίας της τρέχουσας συμφωνίας.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου μονομερώς. Το Eurogroup υπενθυμίζει τη σημαντική οικονομική βοήθεια και στήριξη που παρείχε τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό έως την τελευταία στιγμή να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό μέσω ενός αναπτυξιακά προσανατολισμένου προγράμματος.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά τη λήξη της περιόδου του τρέχοντος προγράμματος. Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής στήριξης με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών την ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.
Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...