Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Αποκαλύψεις για την Ελλάδα και τη σχέση Ολάντ-Μέρκελ στα έγγραφα των WikiLeaks



Μυστικές συσκέψεις υπουργών προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – ειδικά για τις γαλλικές τράπεζες – είχε διατάξει ο Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, το Μάιο του 2012, κι ενώ η Ελλάδα όδευε προς τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, όπως προκύπτει από τις αμερικανικές παρακολουθήσεις του γάλλου προέδρου που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Ο κ. Ολάντ ζήτησε ακόμα να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ γάλλων αξιωματούχων και
στελεχών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σε μια ένδειξη του χάσματος που υπήρχε την περίοδο εκείνη μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης την ιδιαίτερα ψυχρή πρώτη επαφή μεταξύ του Σοσιαλιστή Ολάντ και της Χριστιανοδημοκράτου γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να χαρακτήρισε ως παντελώς άκαρπη.

Κατά την πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών – κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στην Αθήνα – η κ. Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε απρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα και απόλυτα προσηλωμένη στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η στάση της καγκελαρίου ανησύχησε ιδιαίτερα τον κ. Ολάντ για την Ελλάδα, με τον γάλλο πρόεδρο να φοβάται πως ο ελληνικός λαός θα στηρίξει κάποιο ακραίο κόμμα στις κάλπες.

Σε μια ακόμα απόδειξη, του γαλλο-γερμανικού χάσματος, τόσο για την ελληνική κρίση όσο και για ευρύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα, μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο ο κ. Ολάντ επικοινώνησε με τον αρχηγό των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κάλεσε στο Παρίσι για συνομιλίες.

Το επίμαχο έγγραφο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο. Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως οι αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν στα WikiLeaks δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...