Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Απλά μαθηματικά

Τη στιγμή που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται για 150ή μέρα οι διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα πεταχτεί στην αρένα με τα λιοντάρια ή θα μείνει στο λάκκο με τα σκατά, πολλή κουβέντα γίνεται για το κατά πόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.
Και μόνο που το γράφω πλήττω. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Μετά από 5 χρόνια χρεοκοπίας εξετάζουμε ακόμα αν το χρέος μιας χώρας που έχει τινάξει τα πέταλα είναι βιώσιμο.
Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί αλλά ζμπούτσα του κιόλας, αφού στο ΔΝΤ χρωστάμε μόνο το 10%, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καμία
διάθεση να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της πώς έκαναν φτερά μέσα από τα χέρια της κάτι δεκάδες δις, σε περίπτωση κουρέματος / διαγραφής, οπότε επιμένει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε και το τελευταίο βότσαλο του Αιγαίου για να το αποπληρώσουμε.
Επειδή διαπιστώνω ότι η Άνγκελα δυσκολεύεται να κάνει απλούς υπολογισμούς, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις μαθηματικές γνώσεις που απέκτησα στη δευτέρα δημοτικού για να της αποδείξω ότι το χρέος της Ελλάδας δεν αποπληρώνεται που να σέρνεται κάτω σαν εμένα.
Λοιπόν άκου, πατσαβουρίτσα. Η Ελλάδα έχει ένα χρέος 335 δις το οποίο αυξάνεται κατά 700 περίπου ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Για να πληρωθούν οι τόκοι ύψους 1,5% χρειάζονται 5 δις το χρόνο. Με ΑΕΠ 180 δις – που δεν πρόκειται να αυξηθεί στον αιώνα τον άπαντα – και προκειμένου σε 30 χρόνια να φτάσει το χρέος στα 200 δις (120% του ΑΕΠ) θα πρέπει να πληρώνονται άλλα 4,5 δις κεφάλαιο ανά έτος.
Δηλαδή, αν μείνουν τα διακρατικά δάνεια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 9,5 δις ή 5,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που σκοτωνόμαστε στα Eurogroup για 1%-3% για τα επόμενα 3 χρόνια.
Από την άλλη, αν γίνει κάποιο θαύμα  – να γαμηθεί ο Δίας για παράδειγμα – και βγούμε θριαμβευτές στις αγορές για να δανειστούμε με επιτόκιο 3% – παπάρια, με πολύ παραπάνω θα δανειστούμε – χρειάζονται 10 δις ανά έτος συν τα 4,5 δις που είπαμε πριν, άρα συνολικά 14,5 δις ή 8,1% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας που έτρεξε επί 30 συναπτά έτη με 8,1% του ΑΕΠ χρηματοοικονομικό βάρος, χωρίς να μπορεί να εκδίδει δικό της χρήμα.
Κατάλαβες τώρα, ξανθό πατσαβουράκι; Ο μόνος τρόπος να πάρεις πίσω τα λεφτά σου είναι ο Αλέξης να κάνει μια ωραιότατη χουντίτσα και να καταληστέψει όλο τον ιδιωτικό πλούτο για τον οποίο λες ότι κόπτεσαι. Και πάλι δε φτάνουν.
Δεν είναι δυνατόν να είσαι Καγκελάριος της Γερμανίας και να μην το ξέρεις αυτό. Εδώ το ξέρω εγώ.
Βέβαια, εγώ δε συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις και δε χρειάζεται να πω στους ψηφοφόρους μου ότι τους κορόιδεψα, οπότε το αγγούρι είναι όλο δικό σου. Καλή χώνεψη.
Δεν παρακολουθώ καν τις ανόητες διαπραγματεύσεις σας. Κάτι σκόρπια ακούω από δω κι απο κει.
Αν μου έχει μάθει κάτι η Ελλάδα είναι να μην περιμένω απολύτως τίποτα από κανέναν. Τίποτα, εκτός από το χειρότερο. Δεν έχω προσδοκίες ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την Ευρώπη, ώστε να απογοητευτώ.
Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Εϊμαι λέφτερος – που λέει και το ρητό.
Άντζυ, δοκιμασέ το κι εσύ. Και πού ξέρεις; Μπορεί να σώσεις την Ευρώπη.
Άντε στα διάλα τώρα.
(Ανήθικο δίδαγμα: Mέχρι να τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 126.000 ευρώ. Enough said.)(Ανήθικο δίδαγμα no. 2: Πάντως, ανάμεσα στην αρένα με τα λιοντάρια και το λάκκο με τα σκατά, προτιμώ τα λιοντάρια. Έχεις μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να ξεφύγεις. Από το λάκκο με τα σκατά που είμαστε τώρα δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ.)
(Ανήθικο δίδαγμα no. 3: Το κακό δεν είναι ότι μας δουλεύει μόνο η Μέρκελ, το κακό είναι ότι μας δουλεύουν και οι δικοί μας λέγοντας ότι με κάτι επιτροπούλες θα διαγράψουν το χρέος. Περισσότερα εδώ: Περί Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.)
https://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...