Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

O «Τσίπρας της Ολλανδίας» Εμίλ Ρεμέρ στηρίζει Αλέξη και Ελλάδα


Μήνυμα στήριξης στους Έλληνες και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα στέλνει ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας, αποκαλούμενου και «Τσίπρα της Ολλανδίας» Εμίλ Ρεμέρ:

Τους τελευταίους μήνες, τίθεται συχνά το ερώτημα: πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ; Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: οι Έλληνες θα το αποφασίσουν αυτό για τον εαυτό τους.
Μετά το Σαββατοκύριακο, αυτή η στιγμή φαίνεται όλο και να πλησιάζει. Την επόμενη εβδομάδα οι Έλληνες θα εκφράσουν τη γνώμη τους, μέσω ενός δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά της συμφωνίας λιτότητας.
Από την αρχή της κρίσης και μετά, η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει. Το 25% του πλούτου
έχει χαθεί. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργοι ενώ το ποσοστό μεταξύ των νέων φτάνει έως και τους έξι στους δέκα. Η εξαιρετικά σκληρή λιτότητα – συχνά σκληρότερη και από αυτή στις Κάτω Χώρες - έχει διαλύσει τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Τα στοιχεία για τη φτώχεια είναι στα ύψη, όπως και ο αριθμός των αυτοκτονιών.
Τα δισεκατομμύρια των δανείων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς. Με τα χρήματα για την Ελλάδα, η Ευρώπη έσωζε κατά κύριο λόγο, τις δικές της τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες αποσύρονται από τη χώρα και οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει τα χρέη τους. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακύψει από αυτή την καταστροφή, εάν δεν υπάρξουν κάποιες προοπτικές βελτίωσης. Μια πραγματική λύση: λιγότερες δεξιές μεταρρυθμίσεις, λιγότερη φοροδιαφυγή και περισσότερη ελπίδα, αισιοδοξία και έσοδα, έτσι ώστε η οικονομία να ανακάμψει.
Αυτή η ελπίδα δεν προσφέρεται από τον Ντάισελμπλουμ και την παρέα του. Ακόμα χειρότερα, αντί για ελπίδα, οι Έλληνες έλαβαν μια νέα συμφωνία λιτότητας που θα οδηγήσει την κοινωνία, τον δημόσιο τομέα και την οικονομία ακόμα πιο χαμηλά.
Η κρίση αυτού του Σαββατοκύριακου αποκαλύπτει το θεμελιώδες πρόβλημα του ευρώ. Είναι ένας αγώνας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία καθοδηγούνται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και σε έναν λαό που απαιτεί δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι ο αγώνας για την αγορά και το νόμισμα που συγκρούεται με τον ελληνικό αγώνα για ανθρωπιά και δημοκρατία. Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ μιας πορείας κοινωνικής, ωστόσο οι Βρυξέλλες αδιαφορούν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Πρώτα το νόμισμα και μετά οι άνθρωποι. Έτσι έχουν τα πράγματα σ’ αυτή την Ευρώπη.

Μπορώ κάλλιστα να καταλάβω την επιλογή του Τσίπρα. Δε συμφώνησε, ενάντια στη θέληση των ψηφοφόρων του, να επιβάλει μια συμφωνία λιτότητας. Πολύ σωστά επίσης, δεν άφησε τους ψηφοφόρους του στη μοίρα τους, αλλά αντίθετα να τους έχει δώσει φωνή. Έτσι, ένα δημοψήφισμα είναι μια λογική απόφαση. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι δημοκράτες και πολύ λιγότεροι τεχνοκράτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...