Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

FT: Δυσκολεύει το deal η "έκρηξη" Τσίπρα

Πιο «αδύναμες» θεωρεί ο Π. Σπίγκελ στους Financial Times τις πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία την Κυριακή, μετά το άρθρο Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα.
Οι κατηγορίες Τσίπρα, που έγιναν στην Le Monde, πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών για να καταβληθούν τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ.
Η αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων, καθώς σε δυο μόλις ημέρες «έφυγαν» από τις τράπεζες 800 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους φόβους για ένα φυγή
κεφαλαίων από τις τράπεζες, σημειώνουν οι FT. Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης «φοβούνται» ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος έως το
τέλος Ιουνίου ώστε να νομοθετηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί.
Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξάνεται. Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, κίνηση που θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές ύστερα από τις δηλώσεις υπουργών ότι ίσως δεν καταβληθεί χωρίς χρηματική βοήθεια. Επιπροσθέτως η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ τον Ιούνιο άλλα 1,2 δισ. ευρώ.
Στο άρθρο του στη Le Monde, o Α. Τσίπρας κατηγορεί τους θεσμούς ότι είναι ανυποχώρητοι παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις.
«Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας», γράφει ο κ. Τσίπρας. «Οφείλεται στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
Η κριτική αυτή φαίνεται να απευθύνεται κυρίως στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ακολουθήσει τη σκληρότερη γραμμή από τους τρεις θεσμούς, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μειώσεις των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγέλα Μέρκελ έχουν προειδοποιήσει τον Α. Τσίπρα ότι καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ.
Ακραίος νεοφιλελευθερισμός
Αλλά σε μια ξεκάθαρη επίθεση κατά του Βερολίνου, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους εντός της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη, με την συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στα μέλη «πυρήνες» του ευρώ και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να προσδεθούν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, μέσω των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, αναφέρουν οι FT.
Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα, γράφει ο A. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το μονοπάτι θα σήμαινε την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τις τελευταίες μέρες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Αλλά ο ίδιος ο Α. Τσίπρας από καιρό θεωρείται από τους πιστωτές ως η καλύτερη ελπίδα για μια συμφωνία, καταλήγουν οι FT. Ο ίδιος είχε προσωπικά παρενέβη το Φεβρουάριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης κατά τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χαμηλόβαθμων αξιωματούχων
http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου