Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Eurobank>Δεν υπάρχει ανάγκη για 3ο πακέτο χρηματοδότησης


Σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται να παρουσιάσουν τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους και την επόμενη πενταετία οι δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση της επαρκούς εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και των λοιπών δημοσίων δαπανών την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, σύμφωνα με την Eurobank που «βλέπει» το συνολικό χρηματοδοτικό κενό για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2016 σε 10-15 δισ. ευρώ, ακόμα και εάν υπάρξει χαλάρωση του σχετικού δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.
Η εκτίμηση αυτή-σημειώνει η Νικολέτα Παρασκευά στο imoney.gr- βασίζεται στην πρόβλεψη για σχετική υποχώρηση των προγραμματισμένων δαπανών για την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων την αντίστοιχη περίοδο, κυρίως λόγω της υφισταμένης 10ετούς περιόδου χάριτος για
το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αυτών επί των ευρωπαϊκών δανείων που εκταμιεύθηκαν στα πλαίσια των δύο διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής.
Είναι δε, σαφώς ευνοϊκότερη από κάποιες πρόσφατες εκτιμήσεις ξένων αναλυτών που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα νέου χρηματοδοτικού πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα σημαντικά μεγαλύτερου ύψους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η παροχή νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους (OSI), μέσω πχ. χαμηλότερων επιτοκίων και επιμήκυνσης του μέσου χρόνου ωρίμανσης των ευρωπαίων δανείων (GLF και EFSF loans) του 1ου ή/και του 2ου προγράμματος προσαρμογής δεν θα ήταν από μόνη της επαρκής για την κάλυψη του προβλεπόμενου χρηματοδοτικού κενού την περίοδο Ιουνίου 2015-Δεκεμβρίου 2016. Το ίδιο θα ίσχυε και σε ένα, αμιγώς θεωρητικό, σενάριο σημαντικής απομείωσης, άνω του 50%, της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα.
Η συμμετοχή πάντως της Ελλάδας στο διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει κάποια έμμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου τομέα της χώρας το επόμενο ενάμιση έτος. Η χρηματοδότηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (έως 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016 και έως 23,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2020) εάν, με κάποιο τρόπο, πραγματοποιούνταν μια σημαντική μετακύλιση των χρόνων ωρίμανσης των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων που αυτή την στιγμή έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρωζώνη).
Η ανάλυσή του βασικού σεναρίου της Eurobank υποδεικνύει ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες της χώρας, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, θα υποχωρήσουν σημαντικά την περίοδο 2017-2020 και θα διαμορφωθούν, κατά μέσο όρο, σε επίπεδα χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Υπό την παραδοχή ότι έως τότε η Ελλάδα θα έχει επανακτήσει, μερική ή ολική, πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τα όποια χρηματοδοτικά κενά της περιόδου αυτής θα μπορούσαν, δυνητικά, να καλυφθούν μέσω σχετικά μικρών εκδόσεων μεσο-μακροπρόθεσμων κυβερνητικών τίτλων, καταλήγει η μελέτη.
http://kourdistoportocali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...