Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στα «κόκκινα» η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών»

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 
Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα  υποκρύπτει ένταση και μη διάθεση συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές. 
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δύο εβδομάδες μετά την νυχτερινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες θύμωσε για μία ακόμη φορά, διότι όπως είπε χθες δεν πρότεινε ο ίδιος τις αυξήσεις στον ΦΠΑ για ρεύμα και φάρμακα, αλλά ότι αντιθέτως πρότεινε
να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά πρόταση για μείωση στα εξοπλιστικά.
Η οργή Γιούνκερ ωστόσο δεν είχε κάποια σοβαρή εξήγηση ή αφετηρία δεδομένου ότι από την στιγμή που το Μαξίμου συνειδητοποίησε ο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε πρόβλημα με το να μην φαίνεται ως δικό του πακέτο προτάσεων αυτό που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, το μάζεψε και διόρθωσε μιλώντας από το προπερασμένο Σάββατο για προτάσεις των τριών θεσμών. 
Κάπως έτσι απάντησε το βράδυ στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Μαξίμου δια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη θυμίζοντάς του κομψά πως η πρόταση των θεσμών εμπεριέχει όλα όσα η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι παράλογα και τα απορρίπτει δηλαδή την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα και επιπλέον περικοπή κατά 1% του ΑΕΠ του κόστους των συντάξεων για το ελληνικό κράτος. 
Έτσι εκεί που ήτανε στραβός ο γιαλός, τον έφαγε κι ο γάιδαρος. Ήδη ο Αλέξης Τσίπραςμιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε καυτηριάσει την στάση του ΔΝΤαφήνοντας όμως σαφέστατες αιχμές και για την στάση των υπόλοιπων θεσμών που δείχνουν πως υποχωρούν στις αξιώσεις του Ταμείου και δεν προωθούν την συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε ότι η συνέχιση της ίδιας τακτικής από τους δανειστές οδηγεί το Μαξίμου σε επιλογές αδιεξόδου. 
Στις κατ’ ιδίαν επαφές με Θεοδωράκη, Γεννηματά και Μπακογιάννη ο Αλέξης Τσίπραςεξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και κατέθεσε την αγωνία του ώστε αυτή να περιλαμβάνει και διευθέτηση για το χρέος και επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας που σήμερα οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου