Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη συμφώνησαν Ομπάμα, Μέρκελ και Μόντι

Στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη κρίση, αλλά και τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, συμφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, σε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί τους, με δική του πρωτοβουλία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αυξάνονται. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1%.
Αναφορικά με τις συνομιλίες Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία λήψης μέτρων για την ενίσχυση της αντοχής της ζώνης του ευρώ και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Συμφώνησαν, ακόμη, να παραμείνουν σε επαφή».
Η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:
«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να απαντήσει στην κρίση και να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Οι συνδιαλέξεις πραγματοποιήθηκαν και εν όψει της συνόδου του G20 στις 18 και 19 Ιουνίου στο
Μεξικό.
Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι θα συνεχισθούν οι πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (main refinancing operations - αφορούν σε περίοδο έως 3 μήνες) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη με έντονη αβεβαιότητα που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει και άλλη πράξη LTRO (παροχή ρευστότητας για 3 χρόνια), είπε ότι αρκετοί από τους δείκτες στρες που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ βρίσκονται τώρα σε καλύτερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν την έναρξη της διάθεσης των LTROs.

«Κάποια από τα προβλήματα στην ευρωζώνη δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική. Aυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας. Δε νομίζω ότι είναι σωστό η νομισματική πολιτική να αναπληρώνει την έλλειψη δράσης από άλλους θεσμούς», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει μέσω δύο πράξεων LTRO περίπου 1 τρισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, εφέτος το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από -0,5% έως +0,3% και το 2013 σε 0% έως 2%.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου, οι εκτιμήσεις για το 2012 δεν έχουν αλλάξει, ενώ για το 2013 έχει περιορισθεί το εύρος.

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι είπε ότι είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος μεταξύ 2,3% και 2,5% (έναντι εκτίμησης για 2,1%-2,7% τον Μάρτιο) και μεταξύ 1% και 2,2% το 2013.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως ζήτησε πρόσφατα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η μείωση των επιτοκίων, πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στος κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα στην ευρω-περιφέρεια.

Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο θα ήταν ένας νέος, ο τρίτος, γύρος των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ (LTRO), ενδεχομένως με πενταετή αντί για τριετή διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων θα περιόριζε σημαντικά τους φόβους που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ένα κύμα μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες (bank run).

Μάλιστα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, δήλωσε την Τρίτη από τη Λετονία ότι «χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη».
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...