Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης»


%CE%95%CF%85%2E+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%3A+%C2%AB%CE%A7%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82%C2%BB Την αναγκαιότητα να υπάρξει «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», υπογράμμισε σε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή ομιλία του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Ο κόσμος ζητά συνεργασίες, οι αριθμοί επιβάλλουν συνεργασίες, αλλά πολιτικά ρεαλιστικές και ισορροπημένες, που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα, να δώσουν λύση και όχι να επιδεινώσουν τα προβλήματα», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, εθνική στρατηγική ολοκληρωμένη, υπεύθυνη και εφικτή».

Τόνισε ότι «η δήθεν πόλωση μπορεί να σπάσει μέσα από την ανάδειξη του τρίτου πόλου, που είναι το ισχυρό ΠΑΣΟΚ», ενώ συμπλήρωσε πως γνωρίζει ότι ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα, ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμαστεί στην άσκηση εξουσίας. «Εμείς δε θέλουμε τον εαυτό μας στην εξουσία, αλλά το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή των ασφαλών, ευρωπαϊκών και προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι «λύνοντας το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, θα λύσουμε το κοινωνικό και οικονομικό», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «το πολιτικό δεν λύνεται με δύο μονομάχους, που χωρίς να έχουν συνείδηση του μικρομεγαλισμού, πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν μια λύση μετά τις εκλογές».

Για να υπάρξει αισιοδοξία, όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους πολίτες να ανοίξουν τα αφτιά τους και να ακούσουν, όχι απαραίτητα για να συμφωνήσουν.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική κρίση τείνει να γίνει κρίση στη σχέση της χώρας μας με την ΕΕ: «Αντί να αντιληφθούμε πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, εμείς δημιουργούμε ένα μέτωπο, πιθανόν τυφλό, σε σχέση με την Ευρώπη, με αυτούς που πιθανόν μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «αν θα παίξουμε με τη φωτιά, αν θα προχωρήσουμε στη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή της υπεύθυνης αναθεώρησης των δυσμενών όρων της, κρατώντας τα θετικά της». Σημείωσε δε ότι τώρα δεν μπορεί να μη δεσμεύονται για το μέλλον της χώρας όλες οι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις, για την περίοδο μετά τις εκλογές και συμπλήρωσε ότι μετά τη 18η Ιουνίου, δε θα μπορούν κάποιοι να κρυφτούν πίσω από την αντιπολίτευση και άλλοι πίσω από την ευθύνη. «Ούτε η τυφλή καταγγελία οδηγεί πουθενά, ούτε η δεξιά παροχολογία οδηγεί πουθενά, αυτοί που έφεραν την κρίση δεν θα φέρουν τη λύση», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα συναντηθεί με την ομοσπονδία των ταξί, χαρακτηρίζοντας ψευδή την εικόνα ότι υπάρχει κάποια σύγκρουση με τον κλάδο των ταξί.

Σε ερωτήματα για τα εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στα κόμματα πάντα υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά το κόμμα οφείλει να έχει μια καθαρή γραμμή και να φαίνεται ποια στελέχη την υπηρετούν, ποιοι είναι αυτοί που έχουν άλλη άποψη, ο καθένας να τοποθετείται με διαφάνεια, ώστε να αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεών του.

Όσον αφορά την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι κάτι πολύ βαθύτερο από κάποια «φαντεζί μέτρα» που μπορεί να ικανοποιούν την κοινή γνώμη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών που, όμως θα σήμαινε υποεκπροσώπηση των αγροτικών κυρίως περιοχών στη Βουλή, αλλά και των μικρότερων κομμάτων. «Βεβαίως έπρεπε να σπάσει η Β’ Αθηνών, αλλά πρέπει και οι οντότητες να υπηρετούν κάτι», είπε.

Σχετικά με τις δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς επιχειρηματίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πέρα από την αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας, πρέπει να αλλάξει η κοινωνική και πολιτική εμπιστοσύνη, για να αναφερθεί στις θετικές επιδράσεις της ανακεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διευθετήσεις δανείων για υπερχρεωμένους βιοτέχνες, την αναπροσαρμογή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, ενώ τόνισε ότι «έχουμε ωριμάσει ως κράτος για να λύσουμε το θέμα των χρήσεων γης χωρίς να θίγεται το περιβάλλον με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες».

Σχετικά με ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις διαπραγματεύσεις, η Τρόικα είχε «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες για τα εργασιακά, αποδίδοντάς το «σε ένα ανεξέλεγκτο δίκτυο κοινωνικών και προσωπικών επαφών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης παρέπεμψε σε υπόμνημα που απέστειλε εν όψει εκλογών σε όλα τα κόμματα, που «επιβεβαιώνει μια ζοφερή κατάσταση για τους μικρούς επιχειρηματίες». Ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη έθεσε, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, την άμεση επιστροφή των οφειλών του δημοσίου ή συμψηφισμό των οφειλών προς το δημόσιο, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Υποστήριξε δε ότι η αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης και η προκήρυξη νέων εκλογών απογοήτευσε την κοινωνία και επιβάρυνε την κατάσταση και απηύθυνε έκκληση να συναισθανθούν τα κόμματα την κρισιμότητα για τη χώρα και να αναλάβουν την ευθύνη τους ώστε η νέα κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα όρθια στην Ευρώπη.
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...