Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Κύμα εθνικοποιήσεων τραπεζών και οργανισμών - ακύρωση μνημονίου

Αλ. Τσίπρας: Κύμα εθνικοποιήσεων τραπεζών και οργανισμών - ακύρωση μνημονίου Για μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρώτη απόφαση της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με αναδιαπραγμάτευση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του συνολικού δημοσίου χρέους.
Κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος στον πολυχώρο Αθηναϊδα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι «εκείνοι ζητούν την ψήφο για να το εφαρμόσουν ενώ εμείς για να το ακυρώσουμε».
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την εθνικοποίηση και κατόπιν κρατικοποίηση τραπεζών που χρηματοδοτούνται από το μηχανισμό στήριξης, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και την επιστροφή στο δημόσιο έλεγχο σημαντικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως είπε, θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια).
Θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και Δεύτερον, θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα
μικρομεσαία εισοδήματα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.
Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%) και όπως είπε, η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κόσμος που φεύγει, για «ένα πελατειακό κράτος ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που διασφάλιζε την εξουσία τους». Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι τη μία μέρα ανακοίνωνε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα και την επόμενη μέρα υπάκουε στις εντολές της τρόικα. Σκληρή γλώσσα, ο κ. Τσίπρας, χρησιμοποίησε και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χαρακτηρίζοντάς τον "άριστο νομοθέτη της διαπλοκής".
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...