Η Ελλάδα «δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα», αλλά καταγράφει πρόοδο και έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση», δηλώνει ο Ματίας Μορς, ο επικεφαλής της τρόικας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να οξυνθεί περισσότερο παρά τη βοήθεια που δέχεται η χώρα προειδοποιεί σε συνομιλία με δημοσιογράφο της Süddeutsche Zeitung, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει, εντωμεταξύ, «βήματα προόδου και έχει αρκετές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση στην Ευρωζώνη», αναγνωρίζει, στη συνέχεια, όμως, συμπληρώνει: «Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμη τα προβλήματά της».
Πλανάται όποιος πιστεύει ότι μετά το - μετά κόπων αποφασισθέν - δεύτερο πακέτο όλα τα υπόλοιπα θα κυλήσουν με τον αυτόματο πιλότο, προειδοποιεί. «Χρειάζονται ακόμη πολλά επώδυνα μέτρα και πολλές αντοχές», ώστε η χώρα να καταφέρει να ορθοποδήσει και να διατηρήσει το ευρώ.
Το εάν αυτό επιτευχθεί, θα κριθεί φέτος: «Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι πια σαφές σε
ποιά κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα», σημειώνει προσεχτικά. Παρ’ όλα αυτά, τα λόγια του είναι ασυνήθιστα ανοιχτά για ένα υψηλόβαθμο υπάλληλο των Βρυξελλών. «Θα δούμε, εάν τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο ή όχι». Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι εξίσου πιθανή με την πλήρη κατάρρευση.
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Μορς, πρέπει πρώτα να γίνουν κάποια πράγματα. Μέχρι το Πάσχα, ήδη πριν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που σχεδιάζονται για τον Απρίλιο, το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει σημαντικά νομοσχέδια. Και ενώ προφανώς δεν είναι αυτονόητο , η «Τρόικα εργάζεται εντατικά με τους συναδέλφους από την ελληνική Διοίκηση, ώστε τα νομοσχέδια αυτά να περάσουν πράγματι από τη Βουλή».
Η Τρόικα έχει, εντωμεταξύ, εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένας είδος συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, συνοδεύει υπαλλήλους, βουλευτές και Υπουργούς σε κάθε τους βήμα, ώστε να είναι σε θέση να επεμβαίνει εγκαίρως. Όσον αφορά τις εκλογές του Απριλίου, «θα πρέπει να αναμείνουμε το τί θα γίνει μετά τις εκλογές».
Ο Μορς ελπίζει ότι θα κερδίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμμαρα, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι σχετικά σίγουρο ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το συμφωνηθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, που αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
Προσθέτει ότι τα δύο αυτά κόμματα έχουν δεσμευτεί εγγράφως «να στηρίξουν τους στόχους και τα σημαντικότερα μέτρα του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Και τί γίνεται, εάν τα αριστερά κόμματα αποσπάσουν αρκετές ψήφους, ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση; Ο Μορς αποφεύγει να απαντήσει ευθέως. «Θα το δούμε μετά τις εκλογές. Εάν δω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, μία σαφής πλειοψηφία υποστηρίζει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Και η πλειοψηφία αυτή θέλει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».
Ο Mors αφήνει ανοιχτό το πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό ρίσκο, που έχουν αναλάβει τα κράτη της Ευρωζώνης με τη βοήθεια που προσφέρουν στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας που χρειάζεται μόνιμη στήριξη, επισημαίνει.
«Το βλέπει κανείς στα νέα ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας ότι δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς να ζει χωρίς επιδοτήσεις». Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται «σχετικά αισιόδοξος ότι τα κράτη – μέλη θα ασκήσουν πιέσεις, ώστε να μην επικρατήσει μία νοοτροπία των μόνιμων επιδοτήσεων στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες η Αθήνα να αποπληρώσει τα δάνεια ύψους περίπου 150 δισ. ευρώ, που έχει ήδη λάβει, ο Μορς λέει ότι αυτό εξαρτάται από δύο πράγματα: «Από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και από την αποδοχή εκ μέρους του ελληνικού λαού ότι πρέπει και μεσοπρόθεσμα να κάνει θυσίες. Για να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά η Ελλάδα πρέπει επί σειρά πολλών ετών να έχει μεγαλύτερα έσοδα από δαπάνες».
Στο σημείο αυτό ο Μορς εμφανίζεται αισιόδοξος: «Σημαντικό είναι να εφαρμοστούν τώρα με επιτυχία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το δυναμικό ανάπτυξης». Προπάντων η ελληνική αγροτική οικονομία έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Μορς αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ. «Θα ακολουθήσουν και άλλες ΔΕΚΟ, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας», συμπληρώνει.
Ο Μορς δεν θέλει να ακούει ότι οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια: «Έχουν ίδιον συμφέρον να λειτουργήσει το πρόγραμμα. Δεν τους αναγκάζουμε να κάνουν κάτι». Λάθος είναι, επίσης, η εντύπωση ότι στην Αθήνα επικρατεί αντιγερμανικό κλίμα. «Δεν έχω αντιληφθεί τίποτα τέτοιο», τονίζει. Οι τουρίστες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τέτοιες φήμες, καταλήγει.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου