Mια συμφωνία περικοπής των πάντων αλλά σε συνθήκες «εικονικής πραγματικότητας» ώστε να φαίνεται πως επήλθε ουσιαστική διαπραγμάτευση προκειμένου τα κόμματα να μην εκτεθούν για τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει και κατέπεσαν και η συμφωνία να εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν όλοι πολύ πίσω από της «γραμμή Μαζινό» και καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στα παρακάτω στα οποία φαίνεται ότι έκλεισε κατ΄ αρχήν η 5ωρη διαπραγμάτευση.-Μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζομένους. Από τα 751 ευρώ που είναι σήμερα, ο μισθός θα κατέβει στα 571 ευρώ.Το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 369 ευρώ από 461 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ θα επέλθουν και μειώσεις στο ύψος των κύριων συντάξεων Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε θεσμοθετηθεί μείωση στα 600 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών.
-Στοχευμένες μειώσεις του κατώτατου μισθού σε εργαζόμενους κάτω των 30 ετών σε ειδικές οικονομικές ζώνες και περιοχές με υψηλή ανεργία, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η αγορά εργασίας για νέες επενδύσεις.
-Διατήρηση του 13ου και ο 14ου μισθού με λήψη ισοδύναμων μέτρων.
-Κατάργηση της «μετενέργειας» που σήμερα προβλέπει πως η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται κατά ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους και νέοι περιορισμοί στον τρόπο προσφυγής στη διαιτησία. Με την κατάργηση της μετενέργειας, ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων. Ο νυν εργαζόμενος δεν μπορεί να προσφύγει μονομερώς στη διαιτησία, απαιτείται και η προσφυγή του εργοδότη για να γίνει δεκτή.
-«Πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων ( τριετίες). Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει συμφωνία και θεωρείται δεδομένο πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση.
-Δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η τρόικα επιμένει στην μείωση κατά 35% και αποκλείει την αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μεσοσταθμική περικοπή 15% (προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης από 20% έως 45%) στα ελλειμματικά μόνο Ταμεία.
- Κατάργηση δημοσίων φορέων και υπηρεσιών με απόλυση 15.000 εργαζομένων μέχρι το Πάσχα, ξεκινώντας από τις καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα.
-Άρση της μονιμότητας και περικοπή των πρόσθετων αποδοχών στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, στις πρώην δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς και στις τράπεζες, μέσω της κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού.
- Συμφωνήθηκε η ενοποίηση των Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ) για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
-Ανοιχτό μένει το θέμα των εφάπαξ, αλλά η τρόικα ζητά άμεσα μειώσεις στα βοηθήματα για περικοπή των δαπανών έως και στο 30%.
-Συμφωνήθηκε μείωση των εισφορών κατά 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας και έκπτωση στις εισφορές των εργοδοτών που δεν εισφοροδιαφεύγουν.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση έγινε αποδεκτή αλλά τέθηκαν περιορισμοί ως προς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των μετόχων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υιοθετήθηκε ένα μικτό σύστημα συνδυασμένων λύσεων, που περιλαμβάνει μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, κοινές μετοχές με ψήφο και οι κοινές μετοχές άνευ ψήφου. Ανάλογα με τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο και ανάλογα τη διαχείριση και την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων θα υιοθετείται και διαφορετική λύση. Σημειώνεται πως τα επισφαλή δάνεια θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα καλυφθούν από τους παλαιούς μετόχους.
Οι τράπεζες που θα κριθούν βιώσιμες και θα έχουν μετά το PSI+ και τις προβλέψεις της Blackrock επαρκή κεφάλαια, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων διάρκειας έως 5 έτη με κουπόνι 5%-10%. Οι Τράπεζες που είναι σε αδύναμη θέση αλλά αρκετά εύρωστες θα στηριχθούν με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ τράπεζες που χρειάζονται την κρατική στήριξη θα λάβουν βοήθεια με κοινές μετά ψήφου μετοχές.
-Φοροαπαλλαγές: Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων απαιτεί η τρόικα, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, στο «Βήμα». Επίσης, απέκλεισε μείωση συντελεστών σε οποιοδήποτε φόρο.
eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου