Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ομπάμα προς Μέρκελ: Στηρίξτε την Ελλάδα!

 

Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει και η Γερμανία θα έχει καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της "λύσης", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι, οι ΗΠΑ "θα συνεργαστούν" στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, και μέσα από το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία στην ευρωζώνη "θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία".
Σε αυτό το κλίμα, σήμερα και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητά "ουσιαστική" επέκταση της βοήθειας για την Ελλάδα (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ενώ χθες η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι κοινό συμφέρον στην ευρωζώνη είναι η κρίση χρέους να μην αποτελέσει, τελικά, κίνδυνο για την υπόσταση της ευρωζώνης, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι είναι βέβαιη πως "η Ουάσινγκτον θα επωμιστεί τις ευθύνες της στον οικονομικό τομέα, όπως ακριβώς πράττει η ΕΕ".

Η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και πως θα εξακολουθεί να αναγνωρίζει τις ευθύνες της ως ηγέτιδας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τους εταίρους της, ιδίως εκείνα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Οι δύο ηγέτες δέχθηκαν ευθεία ερώτηση για το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, για να απαντήσουν πως ενώ το πρόβλημα είναι σαφώς υπαρκτό και μείζον, εντούτοις διατηρούν την αισιοδοξία τους πως είναι διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο, με «υπομονή, χρόνο και θυσίες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και με την αρωγή κατά πρώτον των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας και δευτερευόντως των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που ήδη στηρίζουν τη χώρα μας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Γερμανία στο θέμα της αντιμετώπισης του «ελληνικού προβλήματος», λέγοντας πως η Ευρώπη μπορεί να στηρίζεται στην «ηγεσία της Γερμανίας», ενώ τόνισε πως η χώρα μας -αλλά και οι υπόλοιπες «προβληματικές» της ευρωζώνης- βρίσκονται... στο στόχαστρο των αγορών. (σ.σ.: under the gun, η έκφραση που χρησιμοποίησε).

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνησή της δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά «η Ευρώπη ως όλον, ως ενιαία οικονομική οντότητα». Υπό αυτό το πρίσμα τόνισε πως παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες ρητώς απαγορεύουν μια διάσωση (σ.σ.: bailout) χώρας-μέλους, η Γερμανία δεν μπορεί παρά να επιδείξει αλληλεγγύη σε κάθε εταίρο της, ακριβώς γιατί πιστεύει πως τα προβλήματα του ενός είναι προβλήματα όλης της Ευρώπης. Αρνούμενη να μπει σε λεπτομέρειες για το τι έχει αποφασισθεί, περιορίστηκε να δηλώσει πως η ίδια και η κυβέρνησή της θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει και η Ελλάδα και η Ευρώπη σε τροχιά ανταγωνιστικότητας, μια και αυτό θεωρεί ως το μείζον πρόβλημα όλης της Ένωσης, πάντα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ, που αποτελούν εξάλλου τον κύριο αιμοδότη των οργανισμών (ΔΝΤ) που εισφέρουν στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας!
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...