Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η δύσκολη ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Σαμαρά όπου του ζητούν να συναινέσει…

Πιέσεις για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τον Γάλλο πρωθυπουργό σε μια δύσκολη ευρωπαϊκή περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποία επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, «ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» και ότι υπάρχει «ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό». Τη δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο συναντάται την Παρασκευή και ο οποίος μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε το σοβαρό πρόβλημα χρέους που έχει η Ελλάδα και «αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση»..
Αναλυτικότερα:
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη συνάντησή του με τον πρόέδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά, ζήτησε την υποστήριξη των πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ χαιρέτησε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας. Υπενθύμισε στον πρόεδρο της ΝΔ την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Φιγιόν, στο Πρωθυπουργικό μέγαρο στο Παρίσι, δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γάλλο Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν -αυτή την εποχή
- τις δύο χώρες, αλλά και την Ευρώπη.
Εξέφρασα τις θέσεις μας για την Οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα.
Παρέθεσα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξήγησα τη δική μας εναλλακτική πρόταση.
Επίσης, διατύπωσα την άποψή μας για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό.
Είχα την ευκαιρία να τονίσω, για μιαν ακόμα φορά, ότι συμφωνούμε μεν απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερα στο Γάλλο πρωθυπουργό ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, όλα αυτά απαιτούν μια άλλη πολιτική. Ο φίλος κ. Φιγιόν άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας.
Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, συμφωνώντας στην ανάγκη αναβίωσης της πρωτοβουλίας "Ένωση για την Μεσόγειο", στόχο στον οποίο η Γαλλία και η Ελλάδα μπορούν να έχουν πολύ σημαντική συμβολή και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.
Έθεσα, επίσης, το καυτό πρόβλημα που λέγεται λαθρομετανάστευση με δύο κύρια αιτήματα: την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και την αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ, ώστε να μοιραστούν επιτέλους, τα βάρη από τη λαθρομετανάστευση πιο δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης. Στο σημείο αυτό επισήμανα και το ρόλο της Τουρκίας, η οποία, όχι μόνον αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης λαρθομεταναστών, αλλά εξακολουθεί να τους προωθεί προς το ευρωπαϊκό έδαφος, αυτό της Ελλάδας.
Μιλήσαμε, επίσης, με τον κ. Φιγιόν για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Πολύ σημαντικό ότι στην Κοινή Αγροτική πολιτική και τις εξελίξεις μετά το 2013 είμαστε σύμμαχοι - με κοινές θέσεις - με τη Γαλλία.
Συνεχίζω, αύριο στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις μου με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μου πάντα είναι να αναδείξω ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Και ότι, αντίθετα, η συνέχιση αυτής της λαθεμένης πολιτικής, βαθαίνει την κρίση, διαλύει τη μεσαία τάξη, τραυματίζει την κοινωνία μας και δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό».
Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στις Βρυξέλλες και η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Μπαρόζο: Έκκληση προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, κατά την ώρα ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρός Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η ευθύνη των πολιτικών ηγετών στην Ελλάδα είναι να μιλήσουν με ειλικρίνεια στο λαό και να του πουν ποιες θυσίες ακριβώς χρειάζονται για να βγει η χώρα από τη κρίση.
Πρέπει να παρθούν οδυνηρά μέτρα στην Ελλάδα για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση χρέους, υποστήριξε, τονίζοντας ότι μία χώρα δεν μπορεί να ζει εσαεί, με τέτοια προβλήματα χρέους. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι, από τις επαφές που έχει με την Ελλάδα, έχει αντιληφθεί ότι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα της Ελλάδος, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, είναι το υψηλό επίπεδο του χρέους. Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη κι' αυτό το υποστηρίζει και η ελληνική αντιπολίτευση, κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος δεν οφείλεται, κυρίως, στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και διευκρίνισε ότι, σε περίπτωση αιτήματος της Ελλάδος, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, είναι υποχρεωμένες να δώσουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, όπου ενδεχομένως βρίσκονται κατατεθειμένα ποσά που αποτελούν προϊόντα φοροδιαφυγής.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...