Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σε αδιέξοδο

H τρόικα δεν εκταμιεύει την πέμπτη δόση του δανείου αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά η τρόικα συνδέει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με πολιτικές που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ τονίζεται, δια δηλώσεων, πως απαιτείται και η πολιτική συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η έκθεση που συνετάχθη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θετική καθώς επισημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στην επίτευξη των στόχων.
Η τρόικα στην έκθεσή της προβλέπει ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας 3,8% το τρέχον έτος και ελαφρά ανάπτυξη 0,6% το 2012, σημειώνει ωστόσο πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων του χρόνου, καθώς το κόστος χρηματοδότησης παραμένει απαγορευτικό.
Η κοινή επιτροπή των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, γεγονός που αναγκάζει τους πιστωτές της να δρομολογήσουν ένα νέο, συμπληρωματικό "πακέτο" στήριξης. Στο ίδιο κλίμα, η τρόικα επισημαίνει πως οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης έχουν φτάσει σε τέλμα τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση πέτυχε μόνο τον αριθμητικό στόχο μείωσης του ελλείμματος χωρίς να ικανοποιήσει το στόχο για τις δαπάνες στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξαρτάται πλήρως από την
συνέπεια στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας. Η επιτροπή διακρίνει πλέον πολιτικούς κινδύνους και προβλήματα στη διαχειριστική ικανότητα της κρίσης.
Το καθαρό χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 140,5% του ΑΕΠ το 2011 και στο 144,3% του ΑΕΠ το 2012. Ο καθαρός δανεισμός εκτιμάται στο 10,1% του ΑΕΠ για το 2010, στο 8% για τo 2011, στο 5,6% το 2012, στο 4,4% το 2013 και στο 3,4% το 2014.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Αγριεύει» η σύγκρουση των υποψηφίων – Τα «όπλα» τους πριν από το debate

Κάθε μέρα και πιο έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους πρόεδρους του Κινήματος να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους πρι...