Η Αθήνα ζητεί από τους πιστωτές της παράταση του προγράμματος για εννιά μήνες. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί
ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία. «Όταν θα φύγουμε από εδώ θα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία. Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη αφού έκανε ό,τι μπορούσε. » λέει η κυβερνητική πηγή.
Ασφαλώς το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Η συνάντηση ετέθη υπό αμφισβήτηση νωρίτερα, όμως η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων φέρνει τους συνομιλητές στο τραπέζι. Αυτό αποτυπώθηκε και στη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκαν σενάρια που φέρουν την Α. Μέρκελ να επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα παίρνει τμηματική χρηματοδότηση, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που κάνει.
Η νέα ελληνική πρόταση έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών. Μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά δέχεται να γίνει πιο αυστηρός ο ορισμός του αγρότη, ώστε να περιοριστούν οι επιδοτήσεις και να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολογική τους μεταχείριση, όπως ζητά το κείμενο των δανειστών. Ως προς τον ΦΠΑ εξετάζονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Εκτός από όλα τα παραπάνω, οι βασικοί άξονες του σκεπτικού της ελληνική πρότασης είναι να περάσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι στον ESM και να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο ΤΧΣ, αλλά και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα:
- Προτείνεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,75% για το 2016.
- Προτείνεται αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής: 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου