Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Moody's: «Έξοδος της Ελλάδας Θα απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών αποτελούν κυρίως εσωτερικό ζήτημα με μικρές συνέπειες σε άλλες χώρες με την εξαίρεση της Ιταλίας. Αλλά εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη αυτό θα «δημιουργούσε μια απειλή για την ύπαρξη του ευρώ». Από το πρωί, πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν το ζήτημα και αναμένονται το απόγευμα αποφάσεις στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την επίλυση του τραπεζικού προβλήματος της Ισπανίας.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα τον οδηγήσουν να επανεξετάσει—και πιθανότατα να μειώσει—το αξιόχρεο
πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο οίκος, ενόψει και των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι εάν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενταθεί, αυτό θα επηρεάσει τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα θέσει υπό επανεξέταση όλες τις αξιολογήσεις του για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και αυτών με AAA, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η ανακοίνωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διαπίστωσε πως οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ.
ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Σήμερα το πρωί συναντώνται εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με την Ισπανία να αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση από ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί η Ισπανία θα γίνει η
τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει κατόπιν για να το εάν θα εγκρίνει το αίτημα, σύμφωνα με διάφορες πηγές. «Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου», είπε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB, την Πέμπτη.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του προβλήματος», είπε Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, που υποστήριξε ότι μπορεί να προκαλέσουν πανικό στις
αγορές.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...