Σε αυτό το πλαίσιο κορυφώνει την επίθεσή του στα άλλα κόμματα, με προτεραιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, «ετοιμάζεται» για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και παρουσιάζει τις θέσεις του για τη «λαϊκή εξουσία» - δηλαδή την «εξουσία και την κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός» - σε αντιπαράθεση με τα κυβερνητικά προγράμματα των Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί δε, η ψήφος των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων να μην είναι υπέρ της Ε.Ε.
Παράλληλα, βάζει το δικό του δίλημμα «αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση του λαϊκού κινήματος», δεδομένου ότι η ηγεσία του ΚΚΕ υποστηρίζει πως «όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας, που και αυτά θα εξανεμισθούν απ’ τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».
Περαιτέρω, το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι αγώνες της προηγούμενης τριετίας, που οδήγησαν στην καταδίκη των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην κάλπη, υπάρχει η ισχυρή τάση «να εξαργυρωθούν στην ενίσχυση μιας νέας πολιτικής αυταπάτης» ότι «μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και την Ε.Ε.».
Έτσι το ΚΚΕ σε… «ρόλο Κασσάνδρας», όπως είπε η Αλέκα κατά την παρουσίαση της πρότασης
του ΚΚΕ για την ανάπτυξη, καλεί τον κόσμο να μην δώσει πίστωση χρόνου σε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, απευθύνοντας την προειδοποίηση ότι «ανεξάρτητα από τα συνθήματά της τελικά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων».
Κατά την ανάλυση του Περισσού, όπως παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι κατευθύνσεις στις οποίες απαιτείται συμμόρφωση στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι:
♦ «Φθηνότερη εργατική δύναμη, ανάπτυξη με λιτότητα, για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ε.Ε. να ανταγωνισθούν ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, με τους μισθούς πείνας.
♦ Δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος του λαού, συγκράτηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος κάθε κράτους - μέλους για να θωρακιστεί το ευρώ, χωρίς να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο νέος άνεμος Ολάντ - Ομπάμα σημαίνει νέα κρατικά πακέτα υπέρ των μονοπωλίων και νέα χρέη που θα πληρώσει ο λαός.
♦ Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μέσω της οποίας ελέγχει σήμερα για παράδειγμα η Ντόιτσε Τέλεκομ τον ΟΤΕ και η Χόχτιφ το αεροδρόμιο των Σπάτων (‘‘Ελ. Βενιζέλος’’).
♦ Κοινοτικές ποσοστώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, π.χ. οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη και το γάλα. Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα στη συνέχεια στο μεγάλο ζήτημα των δεσμεύσεων της Ε.Ε.».
Ειδική μνεία έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στην εισήγησή της, στη συζήτηση που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα «με βασικό σημείο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, για τη δημιουργία μιας κεντρικής εξουσίας που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά της ευρωζώνης».
«Το σχέδιο», συνεχίζει η εισήγηση, «περιλαμβάνει την ενίσχυση των εξουσιών έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για τις τράπεζες με πρωτόγνωρες εξουσίες, την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της Ευρώπης, την εναρμόνιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».
Με βάση τα παραπάνω, η ηγεσία του ΚΚΕ προβλέπει ότι η επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα βρεθεί μπροστά σε δύο ενδεχόμενα, αυτό της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής, που θα οδηγήσει σε νέο μεγάλο κούρεμα και νέο σκληρό μνημόνιο, καθώς κι εκείνο της ώθησης σε έξοδο απ’ την ευρωζώνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κρατικής χρεοκοπίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ καλεί τον λαό να προετοιμάζεται «για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων και πρώτα απ’ όλα το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», προτάσσει τη δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ζητά την «προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολουμένους και τους φτωχούς αγρότες».
Τέλος, υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να θέτει «ριζοσπαστικούς στόχους πάλης» με την προοπτική να τους εξειδικεύσει μετεκλογικά, όπως την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, την πλήρη και σταθερή εργασία, την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία - παιδεία - πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών με 45%, κατάργηση αφορολόγητων αποθεματικών και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή...
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου