Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Όλο και περισσότεροι δανειολήπτες ζητούν ρύθμιση χρεών


Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία

Οι αιτήσεις δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία της χώρας για τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αιτήσεις που υποβάλλονται τώρα στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, η δικάσιμος προσδιορίζεται για τον Απρίλιο του 2016, παρότι ο νόμος προβλέπει ότι η δικάσιμος πρέπει να οριστεί εντός 6μηνου από τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Ένα στοιχείο που δεν επιτρέπει την ταχύτερη εκδίκαση αυτών των υποθέσεων αποτελεί ο περιορισμένος αριθμός δικαστών, αφού, στη Θεσσαλονίκη μόλις τρεις Ειρηνοδίκες ασχολούνται με τις αιτήσεις ρύθμισης χρεών.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε σχετική εκδήλωση της δικηγορικής παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία - Ανεξάρτητοι» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Φωτεινή Αχτσίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά το 2011 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο της πόλης 1.343 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, ενώ κατά το πρώτο 3μηνο του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν ήδη 484. Όπως είπε η ίδια, από τις αρχές του περασμένου χρόνου, το Ειρηνοδικείο δίκασε περί τις 200 προσφυγές δανειοληπτών και εξέδωσε 65 αποφάσεις. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε η δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Θεσσαλονίκης, Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το προφίλ των συνολικά 2.300 μελών - δανειοληπτών που απευθύνθηκαν μέχρι στιγμής για το εν λόγω θέμα στην Ένωση. Όπως γνωστοποίησε, το 48% είναι εργαζόμενοι, το 32% άνεργοι και το 20% συνταξιούχοι. Το 53% είναι άνδρες και το 47% γυναίκες, ενώ επτά στους δέκα (74%) διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά την περιοχή διαμονής τους, το 29% είναι από την ανατολική Θεσσαλονίκη, το 28% από τη δυτική, το 12% από το κέντρο της πόλης, ενώ ποσοστό 31% διαμένει σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
newsdeast.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...