Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ψηφίστηκε - με πολλά «όχι» - η τροπολογία

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από τη Βουλή η τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, «ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 56, ενώ 3 δήλωσαν «παρών». «Τα χρήματα αυτά δεν είναι πρόσθετη επιχορήγηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, «ανεξάρτητα εάν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Tην τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Ιωάννης Ζιώγας.

Καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή-Tέντε, ενώ μεταξύ των «ηχηρών» απουσιών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν o Γιάννης Ραγκούσης, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ.Χρυσοχοΐδης, Σ.Ξυνίδης, Άρ.Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι Γιώργος Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος «ξιφούλκησαν» κατά της τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με το οποίο συνηγόρησαν οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Καμμένος.

«Καταργούνται αστικά δικαιώματα και εν προκειμένω τα δικαιώματα των τραπεζών στα οποία έχει εκχωρηθεί κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση» είπε αναπτύσσοντας το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η κ. Μπακογιάννη, καθώς η τροπολογία θεσπίζει το ανεκχώρητο των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης που αποδεσμεύονται.

Η κ. Μπακογιάννη προέβλεψε ότι «οι διοικούντες τις Τράπεζες στις οποίες οφείλουν τα κόμματα θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να απαγορευτεί η εκταμίευση της δόσης διότι διαφορετικά θα είναι σα να διαπράττουν απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω του ύψους του ποσού».

Στην πριμοδότηση των ΜΜΕ που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, υποστήριξε ότι στοχεύει η αποδέσμευση των δόσεων προς τα κόμματα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ταυτόχρονα ζήτησε άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα πάνε επί ίσοις όροις στις εκλογές.

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο Πάνος Καμμένος που χαρακτήρισε προκλητική την τροπολογία, θέση που όπως είπε μετέφερε και σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το υπαινιγμό ότι η πρόταση της αντισυνταγματικότητας τέθηκε από την κυρία Μπακογιάννη «όχι για λόγους ουσίας αλλά επί τη βάσει των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας μάλιστα για πρόδηλη υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών. Η θέση του ερμηνεύτηκε μάλιστα από τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη απόδειξη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «θα συγκυβερνήσουν και μετά τις εκλογές».

Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή.

«Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» είπε ο Τάσος Γιαννίτσης.
«Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της» δήλωσε ο Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος μιλώντας στη Βουλή πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας για αντιφάσεις τους επικριτές του.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα προσωπική επίθεση από τον Πάνο Καμμένο που έσπευσε να επισημάνει ότι ο κ. Γιαννίτσης δεν είναι εκλεγμένος υπουργός. «Άκουσα το μη εκλεγμένος υπουργός. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε το Σύνταγμα γιατί εγώ σέβομαι το Σύνταγμα» είπε ο υπουργός, κάνοντας γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το επισπεύδον υπουργείο για την προώθηση της τροπολογίας, εκείνος τη συνυπόγραψε και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη του συνυπογράφοντος.

Αναρωτήθηκε, επίσης, ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες.

Όπως όμως σημείωσε ο κ.Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι ΚΟ των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννίτσης που αναφέρθηκε εμμέσως και στον κ. Ραγκούση, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι είχε ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων την περασμένη άνοιξη αλλά - άγνωστο γιατί - δεν προχώρησε ποτέ.

Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...