Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Ολοι έχουμε ευθύνες, ας γίνουμε μέρος της λύσης»


Ευ. Βενιζέλος: «Ολοι έχουμε ευθύνες, ας γίνουμε μέρος της λύσης»

Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση είναι συνολικές τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας προς εκπροσώπους του Πολιτισμού και των Επιστημών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Και παράλληλα ζήτησε να σταματήσει η στείρα συζήτηση για την κατανομή της ευθύνης για το παρελθόν.
Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, αυτή η αντίληψη που αντιπαρέθετε τον αρχηγό του εκάστοτε πρώτου κόμματος ως «σωτήρα», με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ως «καταστροφέα», αλλάζοντάς τους θέση ανάλογα με τους εκλογικούς κύκλους, είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
«Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια»
«Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος και η ευθύνη βαραίνει όλους, ανάλογα με τους ρόλους τους σε αυτήν την πορεία. Ας μην παριστάνει κανείς τον νέο ή τον άφθαρτο. Δεν είναι κανείς φορέας της απόλυτης αλήθειας και του δικαίου, ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Κεντροαριστερά, ούτε στην Αριστερά. Οφείλουμε στο όνομα της πατρίδας μας, στο όνομα των παιδιών μας, να κάνουμε τα πάντα για να γίνουμε μέρος της λύσης».
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος ήταν και η δημιουργία ενός νέου εθνικού Φορολογικού Συστήματος, σταθερού για την επόμενη δεκαετία καθώς και «αναπτυξιακή και καθαρή κοινωνική και αναδιανεμητική διάσταση».
Συνταγματική μεταρρύθμιση το 2013
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για τις προϋποθέσεις αυτοκάθαρσης και αξιοπιστίας της πολιτικής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, κ.ά.

Αναφέρθηκε δε ευθέως στην διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης το 2013, λέγοντας «Σε εμάς εναπόκειται να πάρουμε, με δική μας εθνική πρωτοβουλία, τις αναγκαίες αποφάσεις που θα επιστεγασθούν με αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013 σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε πως η θέση της Ελλάδας είναι οριστικά διασφαλισμένη στην Ευρωζώνη, εφόσον η χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και εφόσον εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Τα διλήμματα των εκλογών

Εντούτοις προσέθεσε πως τα διλήμματα των εκλογών είναι απλά και θεμελιώδη και τα περιέγραψε ως εξής:

- Μέσα ή έξω από το ευρώ;
- Υπάρχει παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προϋποθέσεις;
- Υπάρχει μια μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
- Υπάρχει κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
- Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης αυτής καθεαυτής της δανειακής σύμβασης;
- Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αποφύγουμε την πίεση για οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων;
- Μήπως κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας αμέσως μετά τις εκλογές;

Δεκατρείς προτάσεις

Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε 13 σημεία και πεδία, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν εθνικές πρωτοβουλίες, που υπερβαίνουν το νέο μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα εξής:

1. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση της παραοικονομίας, επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για τα έσοδα και επιπλέον σημαντική μείωση δαπανών λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μέσω οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

2. Νέο φορολογικό σύστημα, πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό με την προσθήκη παραμέτρων σταθερότητας για δέκα τουλάχιστον χρόνια, ευρείας αποδοχή και συναίνεσης, αναπτυξιακής διάστασης και κοινωνικής-αναδιανεμητικής διάσταση.

3. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως:
- τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος,
- άνοιγμα επαγγελμάτων,
- υποστήριξη της επιχειρηματικότητας,
- μείωση του διοικητικού κόστους.
Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε μια χώρα φιλοεπενδυτική, σε ένα μεγάλο πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με
- δημόσιες επενδύσεις (ΕΣΠΑ/ΠΔΕ),
- ΣΔΙΤ,
- ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία επενδύσεων,
- δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης,
- μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της υποκατάστασης εισαγωγών, κ.ο.κ.
Εξεύρεση της ισορροπίας, ώστε η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις να συνδυάζεται με την απαραίτητη ασφάλεια στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, με την τήρηση των νόμων μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων επιθεώρησης εργασίας και τελικά με την εξασφάλιση ότι η μείωση του κόστους εργασίας αντανακλάται σε αύξηση θέσεων απασχόλησης και μειωμένες τιμές για τους καταναλωτές.

4. Δημιουργία και εφαρμογή του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στους τομείς της δικής μας επιλογής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μετατρέποντας ακόμα και μόνιμες δομικές μειονεξίες σε πλεονεκτήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολουμένων και το μικρό μέσο μέγεθος επιχείρησης.
Έμφαση σε:
- Πρωτογενή τομέα
- Τουρισμό
- Ναυτιλία
- Ενέργεια
- Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη.

5. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, διασφάλιση ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν θα τροφοδοτήσουν με ρευστότητα της ελληνικές επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις.

6. Η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους να γίνει με όρους αναπτυξιακούς έτσι ώστε να δημιουργούνται προοπτικές επενδύσεων που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας και δεν αφαιρούν αλλά προσθέτουν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, με όρους διαφάνειας και με εξασφάλιση των καταναλωτών από τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων.

7. Εξ υπαρχής δημιουργία του κράτους. Δημόσια διοίκηση που να λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, Δικαιοσύνη που να λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, μικρότερο και καλύτερα στοχευμένο κράτος, δημόσιους υπάλληλους που να λειτουργούν εξυπηρετώντας τον πολίτη, αντιγραφειοκρατική λογική, ταχύτητα, φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

8. Εκλογίκευση των κοινωνικών δαπανών με διαφύλαξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιορισμό της αδιαφάνειας και της σπατάλης στην Υγεία, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνη, έλεγχο στις παράνομες συντάξεις και επιδόματα, κτλ.

9. Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αυτοκάθαρση της πολιτικής, ριζικές αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, την επανασυμφιλίωση του πολίτη με την πολιτική. Ανάληψη πρωτοβουλίας και λήψη αναγκαίων αποφάσεων που θα επιστεγασθούν με αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013 σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες.

10. Αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ερευνητικών ιδρυμάτων, υποστήριξη της καινοτομίας.

11. Διαμόρφωση και άσκηση ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής. Κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού και των φιλελλήνων. Επαναθεμελίωση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας.

12. Διασφάλιση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, της ασφάλειας του πολίτη, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, της αναβίωσης του κέντρου της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων..

13. Προσδιορισμός της ταυτότητας του σύγχρονου Ελληνισμού και πατριωτισμού. Ανάδειξη της σχέσης των Ελλήνων με την τέχνη, το λόγο, τον πολιτισμό, τη δημιουργία, την αυθεντικότητα του ελληνικού τοπίου και τη συλλογική μνήμη της Πατρίδας.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...