Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

«Εκτός ελέγχου» η δυναμική του χρέους


thumb

Η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 κινείται εκτός ελέγχου, τονίζει η έκθεση που δημοσιοποίησε το γραφείο παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το νεοσύστατο γραφείο που στεγάζεται στη Βουλή, «η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος σε συνδυασμό με την βαθιά ύφεση ενισχύουν το χρέος, αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του».
Την ίδια στιγμή, η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των αποφάσεων του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να μπορέσουν «να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος». Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται και η ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.
Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται αναφορά για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».
Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Diego Iscaro δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «τα σχόλια αυτά μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να θέσει την δυναμική του χρέους σε βιώσιμη τροχιά. Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή παρουσιάζει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ η φρικτή κατάσταση της οικονομίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την δημοσιονομική προσαρμογή».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες
επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, ενώ εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου