Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο γαλάζιος ανένδοτος


thumb

Τον ρόλο του... επόμενου (μετά τον Παπανδρέου) σωτήρα της χώρας ετοιμάζεταται να παίξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο των εμφανίσεών του στη ΔΕΘ. Για τις ανάγκες του ρόλου δοκι­μάζει κορυφαίες ερμηνείες του παρελ­θόντος, όπως ο... Νέος Ανένδοτος ενά­ντια σε κάθε μέτρο της κυβέρνησης. Με το «Όχι» σε όλα ή... σχεδόν σε όλα τα μέτρα τα οποία προτείνει η κυβέρ­νηση ο Αντώνης Σαμαράς φιλοδοξεί να γεμίσει το πολιτικό του ταμείο χωρίς να σκέφτεται βεβαίως ότι αν κερδίσει θα τον πάρουν με τις πέτρες, αφού θα λέ­ει σ' όλα ναι.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταθέσει το δικό του πακέτο προτάσεων δίνο­ντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει - όταν και αν καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού -μέσα από μία φράση: «Θα προσπαθή­σουμε να σώσουμε τη χώρα, ακόμα και αν έχουμε γυρίσει στη δραχμή!».
Φυσικά το άγχος και η αγωνία του προέδρου της Ν.Δ. και των συνεργα­τών του είναι μην τους προλάβουν οι εξελίξεις. Τα όσα δραματικά γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι πα­ρεμβάσεις Ευρωπαίων και Αμερικα­νών, τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή, η κατρακύλα των χρηματιστη­ρίων και φυσικά το σενάριο περί πτώ­χευσης της χώρας από τα διεθνή ΜΜΕ έχουν κάνει τα στελέχη της Συγγρού να σκέφτονται μήπως το Σαββατοκύριακο είναι... πολύ αργά.
Το χειρότερο δε είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείσει το τυχαίο ακραίο γεγονός, το οποίο θα φέρει δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας. Εξελίξεις τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί ένα κόμμα ή μία ομάδα ανθρώπων.

Το επιχείρημα
Σαν να μην αρκεί από μόνη της η αβεβαιότητα (και ο φόβος της... δραχμής), στελέχη της Ν.Δ. πιέζουν τον Σαμαρά για περισσότερη συ­ναίνεση - ουσιαστικά για συγκυβέρνηση. Ως βασικό επιχείρημα έχουν το σενάριο των πρόω­ρων εκλογών, που μπορεί να φέρει ακυβερνησία ή, ακόμη χειρότερα, τη Ν.Δ. στην εξουσία τη χειρό­τερη στιγμή.
«Στηρίζουμε όσο μπο­ρούμε την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε όμως να συ­μπαρασυρθούμε στον πά­το του πηγαδιού μαζί με αυτούς που απο­φάσισαν τα μνημό­νια και το μεσοπρόθεσμο», λέ­νε στενοί συνεργάτες του Σαμαρά. «Έχουμε ψηφίσει πολλά νομοσχέδια και έχουμε διαφοροποιηθεί σε σημεία που θεωρούμε ακραία, όπως τις δηλώ­σεις Φωτόπουλου για τη ΔΕΗ. Όμως δεν μπορούμε κάθε φορά που η κυ­βέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση να γινόμαστε το δεκανίκι της».

Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρονται και στην τακτική του υπουργού Οικονο­μικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποί­ος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζη­τά συναίνεση για την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων: «Φτάνει πια. Κάθε εβδομάδα έχουμε νέα μέτρα και νέο μονόπρακτο με τίτλο "Βοηθή­στε γιατί χανόμαστε"». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν επίσης τι συνέβη όταν ο Βενιζέλος επιχείρησε κάποιου είδους πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων με την τρόικα...
Παρά το άγχος και την αβεβαιότητα, πάντως, που διακατέχουν το επιτελείο Σαμαρά, οι πληροφορίες λένε ότι ο αρ­χηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο θα χαράξει την κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε αυτά στα οποία μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του και σε αυ­τά τα οποία δεν συζητά επ' ουδενί το κόμματου.

Οι άξονες
Οι συνεργάτες του όλα τα τελευ­ταία εικοσιτετράωρα καταγράφουν με σαφήνεια τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του προ­έδρου της Ν.Δ. προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και παρερ­μηνείες από την κυβέρνηση. Έχοντας δε ως δεδομένα τη δραματική αύξηση της ύφεσης, την ακόμη δραματικότε-ρη αύξηση της ανεργίας και τους τριγ­μούς που έχουν δημιουργήσει στην ελ­ληνική κοινωνία οι έκτακτες εισφορές, τα γαλάζια στελέχη προσανατολίζο­νται σε μία πρόταση που θα λέει: uΌχι στις απολύσεις.
♦ Όχι στην περαιτέρω μείωση των μι­σθών.
♦ Ναι στις κινη­τοποιήσεις, αλλά όχι στις ακραίες αντιδράσεις.
Απαντώντας μά­λιστα σε όσους εντός και εκτός κυβέρνησης τον κατηγορούν ότι διαχειρίζε­ται την κρίση εκ του ασφα­λούς, ο Σαμαράς θα παρου­σιάσει ένα πακέτο μέτρων «άμεσης απόδοσης» με το οποίο μάλιστα «σκοπεύει να κυβερνήσει», όταν και αν του δοθεί η ευκαιρία.
Ένα από τα θέματα που θα προτάξει στην ομιλία του είναι φυσικά αυτό της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην επικαιρότητα, και θα επαναλάβει την πρόταση της Ν.Δ., που είναι:
♦ Για όσους είναι πάνω από 50 χρό­νων να ισχύσει εφεδρεία με τον βασι­κό μισθό μέχρι τη σύνταξη, εκτός εάν έχουν βρει άλλου εργασία.
♦ Για όσους είναι από 40 έως 50 να ισχύσουν δυο τριετίες.
♦ Για όσους είναι από 30 μέχρι 40 μία τριετία.
Μάλιστα διευκρινίζεται ότι για τις δυο τελευταίες κατηγορίες τα όρια εφεδρείας θα πρέπει να ισχύσουν εφό­σον υπάρχει ανάκαμψη και έχουν δημι­ουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, αλλιώς το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί.
Γι' αυτό το θέμα μάλιστα ο πρόε­δρος της Ν.Δ. σκοπεύει να επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον της κυβέρνησης απαντώντας σε όσους κατηγόρησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολί­τευσης ότι αυτό είχε προτείνει το μέ­τρο της εφεδρείας ως προθάλαμο των απολύσεων στον δημόσιο και ευρύτε­ρο δημόσιο τομέα.
Φυσικά σε αυτό το σημείο ο Σαμα­ράς θα κληθεί να απαντήσει στο ότι στελέχη του κόμματός του, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ταχθεί υπέρ των απολύσεων από το Δημόσιο υιοθετώντας στην πραγματικότητα την πρόταση της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στην καταψήφιση του νόμου για τα ταξί και θα υποσχεθεί την κατάργηση του νόμου Ραγκούση όταν έρθει στην εξουσία, ενώ θα εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς επίσης και για πολλά σημεία του νέου μισθολογίου.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Σαμαράς αναμένεται να τοποθετη­θεί με έναν τρόπο τον οποίο μάλλον... μόνο ο ίδιος θα καταλάβει, δεδομένου ότι αυτό το θέμα βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα αντιπαράθεσης της λαϊ­κής και της φιλελεύθερης Δεξιάς. Και δεν είναι ώρα για ενδοπαραταξιακές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...