Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σφίγγουν τη θηλιά, με μπαμπούλα την 6η δόση

Τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί η καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έριξαν τους τόνους όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, απαίτησαν όμως την άμεση εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά. Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα νέα χαράτσια εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρών στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που κάλεσε την Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας".

Βενιζέλος: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του eurogroup στην Πολωνία.
"Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του eurogroup, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους, φέτος και του χρόνου.
Πιέζουν οι Ευρωπαίοι
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg: "Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις (της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου) και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις".
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν προσέλθει στη σύσκεψη τόνισε αναφερόμενος και στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι
πρέπει να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές: "Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης θα πάρει χρόνο."
Αντίθετα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι ίσως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, "Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά, εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, όπως η χρεοκοπία, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο".
"Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ", τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, θεωρώντας ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι, με αντάλλαγμα την χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισε: "Με μία τέτοια κρίση σε διάφορες χώρες μέλη οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα...η μόνη λύση δεν είναι να πάμε προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός", τονίζοντας ότι χρειάζονται "περισσότερο καινοτόμες λύσεις".
Γκάιτνερ: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί διάλυσης του ευρώ
Έκκληση στην Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα "πρέπει να επιλέξει να το κάνει".
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...