Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Kαταφθάνουν Γερμανοί για... τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα

      
Kαταφθάνουν Γερμανοί για... τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα
Διακρατική ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στη χώρα μας σε διάφορους τομείς όπως η φορολογία, το κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ενέργεια κ.ά. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία ώστε να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις και να πάψουν οι βιτριολικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας συνεργασίας έπεσε στο δείπνο που είχε στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα σύμφωνα με ελληνικές πηγές οι Γερμανοί συνδαιτυμόνες επέμειναν πολύ για την δημιουργία αυτής της ομάδας συνεργασίας, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα με την task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Φέρτε μας μια λίστα με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και εμείς θα σας στείλουμε ειδικούς», είπαν.

Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με αυτή την ιδέα, καθώς στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης έχει ωριμάσει η ιδέα της μεγαλύτερης προσέγγισης με τη Γερμανία, τη χώρα που αποτελεί τον πιο ισχυρό πόλο στην Ευρώπη.

Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτής της ομάδας.

«Θεώρησα αναγκαίο, όπως και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, να ενισχύσουμε σε πολλούς τομείς τη διμερή μας συνεργασία με τη Γερμανία», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει στους τομείς της ενέργειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ήλιος», το κτηματολόγιο, η φορολογία, η πυρόσβεση, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα όπως είναι η Ιταλία και η Αυστρία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την πόρτα που της άνοιξε η ηγεσία της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης έπειτα από τις επαφές που είχε στο Βερολίνο με τους Γερμανούς βιομηχάνους, πήγε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από 50 επιχειρηματίες, ο οποίος δήλωσε ότι σέβεται τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι κάνουν αυτοί μέσα σ' ένα χρόνο, να 'στε σίγουροι ότι και στη Γερμανία θα είχαμε συνέχεια διαδηλώσεις. Αξίζει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ρέσλερ, ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα βοήθειας που θα μπορούσε να προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως η χρηματοδότηση γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα και η προσφορά για παροχή τεχνογνωσίας.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...