Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ολλανδία: Η έξοδος από την ευρωζώνη πρέπει να είναι «η ύστατη κύρωση»

      
Ολλανδία: Η έξοδος από την ευρωζώνη πρέπει να είναι «η ύστατη κύρωση»Η έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν σέβονται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι "η ύστατη κύρωση", κάτι το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

"Πρέπει να έχουμε την ύστατη κύρωση", δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, αναφερόμενος στις προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης σε περίπτωση μη σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι προτάσεις αυτές που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε επιστολή προς την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου "είναι μακροπρόθεσμες, και δεν αφορούν την Ελλάδα". "Αυτές οι προτάσεις είναι για τις χώρες οι οποίες στο μέλλον δεν θα εκπληρώνουν τις απαιτήσεις", είπε.

"Αυτό θα είχε επίσης συνέπειες και για την Ολλανδία, αν η Ελλάδα έπεφτε", δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, "διότι ήδη έχουμε ήδη πάει πολύ μακριά".

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, επίσης, εκτίμησε σήμερα ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη θα είναι "η υπέρτατη συνέπεια". "Ξεκινάμε από την αρχή ότι αυτό δεν θα πάει τόσο μακριά", είπε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

Ο Μαρκ Ρούτε είχε ζητήσει την Τετάρτη τη δημιουργία μιας θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου υπεύθυνου για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, κυρίως μέσω κυρώσεων.

"Όχι λόγια αλλά έργα. Ο Ρούτε δεν πρέπει μόνο να ζητάει οι χώρες να μπορούν να αποκλειστούν, αλλά να βγει η Ελλάδα αμέσως από την ευρωζώνη" δήλωσε σήμερα στο Twitter ο Χέερτ Βίλντερς, ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς που υποστηρίζει στο κοινοβούλιο τη συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μαρκ Ρούτε.

"Οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης δεν πρέπει να εκληφθούν ότι δείχνουν την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη" αναφέρει σε δηλώσεις του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen» ο (χριστιανοδημοκράτης) αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Yποθέσεων Μ. Βερχάγκεν. "Αντίθετα", τονίζει ο Βερχάγκεν, που επισκέφθηκε χθες το Βέλγιο, "πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ακόμα και για λόγους ιδίου συμφέροντος".

Και εξηγεί: "Πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε δανείσει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να αφεθούμε να παρασυρθούμε από την δυσφορία που μας προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της", προσθέτει.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...