Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνή ΜΜΕ: «Η Ελλάδα υποκύπτει στην τρόικα»

«Ελληνικός τιτάνιος αγώνας», «Δεν θα γίνουμε εξιλαστήριο θύμα της Ευρώπης», «Η τρύπα στη γείτονα δεν λέει να κλείσει» είναι μερικοί από τους τίτλους των διεθνών ΜΜΕ, που αναφέρονται εκτενώς στις πρωθυπουργικές κινήσεις στη ΔΕΘ και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Süddeutsche Zeitung : Η τελευταία ευκαιρία Παπανδρέου
Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ήταν ομιλία «αίματος, δακρύων και ιδρώτα», γράφει σε σχόλιο της η εφημερίδα. Στην Ελλάδα συχνά ακούγονται λόγια, αλλά πολύ σπάνια ακολουθούν οι ανάλογες πράξεις.
Παρά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου, ένας προφανώς ειλικρινής πολιτικός, καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες, είναι πλέον δύσκολο να τον πιστέψει κανείς . Σαφώς δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς κληρονόμησε ένα βουνό χρεών, ενώ και κατά τον χρόνο άσκησης των καθηκόντων του δεν ήταν τίποτε περισσότερο από συνεργάτης του ΕΕ και του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την εκτέλεση ενός προγράμματος περικοπών, το οποίο με βίαιο τρόπο περιόρισε την κατανάλωση και εκτόξευσε την ύφεση.
Και όμως, η προσωπική του ευθύνη μεγαλώνει όλο και περισσότερο, όταν ακόμα και οι πιο θετικά και ευνοϊκά σκεπτόμενοι σύμμαχοί του χάνουν την εμπιστοσύνη και την υπομονή τους και κάνουν λόγο για χρεοκοπία της χώρας. Οι περικοπές μέχρι τώρα έγιναν σε τομείς που δεν παρουσίαζαν δυσκολία: στους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τώρα ο Παπανδρέου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα αποτελέσουν την βάση για το μέλλον της χώρας.
Τώρα ο Πρωθυπουργός υπόσχεται εκ νέου ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Είναι πράγματι η τελευταία του ευκαιρία.
Spiegel onlne : «Η Ελλάδα αναγκάζεται να υποκύψει στην τρόικα»
Το Σάββατο το βράδυ ο Παπανδρέου δεν δίνει καμιά νέα υπόσχεση. Απαριθμεί τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη αποφασιστεί και διαβεβαιώνει ότι αποφασίστηκαν από τους ίδιους τους Ελλήνες. Δεν κάνουμε οικονομία, επειδή «το απαιτούν κάποιοι ξένοι», λέει.

Η εξωτερική πίεση έχει όμως αυξηθεί υπερβολικά. Ενώ οι δημοσιογράφοι περιμένουν τον Παπανδρέου σε μια ανακαινισμένη αποθήκη, αυτός προϊσταται ενός άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος εξαγγέλλει νέα μέτρα, που αναμένεται να αποφέρουν δύο επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα φόρο στα ακίνητα, που δύσκολα μπορεί να τον αποφύγει κανείς, γιατί θα συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Θα περικοπεί από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία και ένας μισθός, σε ένδειξη συμμετοχής στις προσπάθειες λιτότητας.
Όταν τελικά ο Παπανδρέου εμφανίζεται, με 3,5 ώρες καθυστέρηση, στο λιμάνι, έχει μαζί του ολόκληρο το Υπ. Συμβούλιο. Μοιάζει σαν οι Υπουργοί να θέλουν να τον στηρίξουν για τις νέες περικοπές. Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρει λέξη γι’ αυτές, παρά αναφέρεται μεταφορικά στην «καταιγίδα», που πλήττει τη χώρα του.
Ώσπου ένας δημοσιογράφος ρωτά τον Παπανδρέου σε τι αποσκοπεί με τα «μετεωρολογικά δελτία». Οι Έλληνες θέλουν μόνο να μάθουν τι θα συμβεί αύριο. «Μπορείτε να υποσχεθείτε στον λαό ότι αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές;», θέλει να μάθει μία δημοσιογράφος. Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να το κάνει, αλλά επαναλαμβάνει ότι η χώρα κάνει οικονομία με δική της πρωτοβουλία.
Στην ερώτηση του Spiegel-Online για μια εξήγηση σχετικά με τον νέο φόρο ο Παπανδρέου. αποφεύγει να απαντήσει: Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις της λεγόμενης τρόικας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που διαπίστωσε ‘τρύπα’ στον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 1,7 δις. ευρώ και αυτή πρέπει να καλυφθεί.
Η ελληνική αντίδραση δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα τελευταία προειδοποιητικά σήματα από το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών εξετάζει πλέον συγκεκριμένα σενάρια για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς και έξοδό της από την Ευρωζώνη. Το ρεπορτάζ του Spiegel προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στα ελληνικά ΜΜΕ...
Με τα νέα μέτρα ο Παπανδρέου δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει τον αγώνα για τη χρηματοδοτική βοήθεια και κατά της χρεοκοπίας. Αλλά το αν θα πετύχει παραμένει ανοιχτό. Από καιρό άλλωστε υπάρχουν προγράμματα λιτότητας δισεκατομμυρίων, από τα οποία όμως μέχρι τώρα λίγα εφαρμόστηκαν (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις και πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων).
(...)Η εμφάνιση του κ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ, δείχνει τουλάχιστον ένα πράγμα: Η συζήτηση για τα προβλήματα της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα νεύρα είναι ‘κουρέλια’ και όλη η Ελλάδα μοιάζει να είναι στην ίδια κατάσταση.
Όταν ένας δημοσιογράφος ρωτά γιατί ακόμα μπορούν τόσοι πολλοί να φοροδιαφεύγουν, ο Παπανδρέου απαντά: «Ίσως εμείς αναθρέψαμε έτσι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ίσως φταίμε εμείς». Αλλά κι αυτό δεν βοηθάει πλέον. «Πρέπει όλοι να αλλάξουμε».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...