Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Είμαι πεπεισμένος ότι Ελλάδα θα τα καταφέρει»

Ράιχενμπαχ: Στόχος να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Horst Reichenbach, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Απαντώντας για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στην Ελλάδα η ομάδα δράσης, είπε ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Για αυτό υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιλέξει».

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να συνδράμουμε με μέτρα που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την απασχόληση, που θα επαναφέρουν την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Και έχουμε εντοπίσει κάποια σημαντικά ζητήματα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον εκτροχιασμό της πραγματικής οικονομίας, και την ανάγκη κάποιων μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.», τόνισε.

Σε ερώτηση «αν αυτός είναι ο μόνος ρόλος της ομάδας δράσης; Δε θα έχετε ρόλο σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία;», απάντησε ότι «ο ρόλος της ομάδας δράσης είναι να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και να παράσχουμε τεχνική βοήθεια για μέτρα π ου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία».

Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα μας ζητάει βοήθεια και οι πρώτες συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, ήξεραν ποια είναι η αποστολή της ομάδας δράσης και είχαν έτοιμη μία λίστα από ζητήματα για τα οποία θέλουν τη βοήθεια της Task Force».

Διευκρίνισε ότι «υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην τρόικα από τη μία μεριά και την Task Force από την άλλη. Η Task Force έρχεται με ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης και ο μόνος λόγος που είναι εδώ είναι για να βοηθήσει και όχι για να επιβάλλει» και πρόσθεσε ότι «δε θα βαθμολογούμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα αξιολογούμε την πρόοδο που θα έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις κατόπιν της δικής μας βοήθειας».

«Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να στεφθεί το πρόγραμμα από επιτυχία», είπε και διευκρίνισε ότι θα μείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί». «Νομίζω ότι ήδη στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα», είπε.

«newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...